Vitamina D – o poți obține numai din alimentație?
Una dintre cele mai căutate vitamine de-a lungul vremurilor a fost vitamina D. Pe vremea când rahitismul făcea ravagii, descoperirea ei a fost un eveniment excepțional. Copiii înghițeau cu lingura ulei de pește și asta îi ajuta să se dezvolte normal. De atunci, această substanță unică a fost cercetată în amănunt. Știm astăzi că ea are numeroase roluri. Cel inițial, de implicare în metabolismul fosfo-calcic, este completat de altul, care a devenit central în pandemie: întărește imunitatea.
13.10.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 50 secundeCa atare, toată lumea și-a adus aminte de vitamină și vrea să o folosească în scop profilactic sau curativ. Numai că vitamina D este cu totul specială. În medicină, mulți o consideră un hormon, pentru că ea este sintetizată în corpul nostru. Este una din puținele vitamine care apar în acest fel. Sub acțiunea radiațiilor ultraviolete B, un precursor din piele se transformă în vitamină, care este apoi activată în ficat și rinichi. Simplu, nu?! Deloc.
Vitamina D și expunerea la soare
Oamenii se expun astăzi puțin la soare, fie că nu îi lasă ocupația zilnică, fie că știu bine că pot face cancer de piele, și atunci se protejează atent. Poate și de aceea toate studiile, inclusiv cele românești, arată un deficit de vitamina D la majoritatea populațiilor din zonele temperate și nordice.
Vitamina D – surse alimentare
În principiu, primim vitamina și prin alimente. Cam 10% ar putea proveni de acolo. Putem crește procentul?! Am putea mânca 20 de micrograme (800 de unități internaționale) zilnic? În ceea ce mă privește, sigur nu, pentru că am o alimentație bazată pe plante. Și nici alții, dacă nu pot suferi peștele.
Însă pentru orice eventualitate, ține seama de următoarele:
- Cele mai bune surse de vitamina D sunt peștii grași (somonul, sardelele, macroul, heringul), proaspeți sau congelați, ficatul de mamifer (mai ales cel de vită) și unele brânzeturi maturate.
- Printre cele mai mari niveluri de vitamina D este cel din somon, el aducând aproximativ 550 de unități internaționale per 100 de grame. Somonul sălbatic are mai multă vitamină D decât cel de crescătorie, dar ultimul nu trebuie neglijat. Somonul este de regulă un pește scump și a mânca zilnic 100 g de somon nu este deloc rezonabil. L-ai putea înlocui cu macrou, care se găsește la prețuri accesibile. Dar ești gata să mănânci zilnic pește?! Cred că un astfel de consum cotidian este răspândit doar în triburile din nordul Europei sau al Americii, în măsura în care măcar unele și-au păstrat modul tradițional de alimentație. Dacă pui la socoteală și contaminarea peștelui oceanic cu felurite metale grele – mercurul este larg cunoscut, dar nu este singurul produs care ne poate îmbolnăvi – ajungi la concluzia că atât de mult pește nu poate fi în regulă. Ca să nu mai spun că peștele gras este și o sursă consistentă de colesterol și calorii, pe care mulți nu ni le permitem din punct de vedere nutrițional.
- Studii mai noi arată că vitamina D se găsește și în ciupercile care au fost expuse la ultraviolete. Chiar și în ciupercile uscate poți găsi vitamina D, cu condiția amintită. Nivelul este însă mic: 4 unități internaționale la jumătate de ceașcă cu ciuperci proaspete.
- Dacă în pește vitamina D se găsește sub formă de D3, foarte activă, în lumea vegetală cel mai des are formă de D2, considerată ceva mai puțin activă. Studii arată însă că în timp ambele forme reușesc să mențină în sânge un nivel normal de vitamina D. Iar recent au fost dezvoltate și suplimente cu D3 vegetale (din licheni).
- Poți “mânca” vitamine din suplimente. Evită să depășești 4000 unități internaționale pe zi. Recomandările actuale pentru un adult sănătos sunt de aproximativ 800 de unități internaționale.
În concluzie, daca vrei să îți asiguri vitamina D3 din alimentație, singura soluție este să mănânci cantități mari și cotidiene de pește. Din multe motive acest lucru nu este rezonabil, deci îți recomandăm să te expui moderat la soare și să completezi, după caz, cu suplimente.
Alimente bogate în siliciu. Surse naturale de siliciu
16.09.2024
Top 10 cele mai nutritive legume, pe care ar trebui să le consumăm cu prioritate
27.08.2024