Top 5 legume de sezon recomandate in regimurile de slabire
Consumul de legume proaspete (de preferat nepreparate termic) reprezinta o sursa excelenta de vitamine si minerale pentru organism. Legumele proaspete sunt o solutie pentru a stimula sistemul imunitar si pentru a ne mentine sanatosi. La toate acestea trebuie adaugat faptul ca legumele reprezinta o sursa de fibre, in acest fel reglandu-se tranzitul intestinal si scazand incidenta aparitiei afectiunilor de tub digestiv.
30.06.2017
Timp estimat de citire:
2 minute, 52 secundeFie ca le consumati ca atare in salate, fie preparati mancaruri la care baza este reprezentata de legume, acestea nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica. Mai mult decat atat acestea trebuie sa fie majoritare, si nu carnea sau produsele din carne. Recomandarea nutritionistilor este de a consuma legume la fiecare masa si chiar intre mese sub forma de gustare. In acest fel, dietele sunt mai usor de suportat iar scopul principal (scaderea in greutate) mai usor de realizat.
Rosiile
Rosiile sunt prezente in piata sub diverse forme: cele rosii sau galbele sunt doar cateva din varietatile care exista si care sunt gata de consum. Acestea pot fi consumate atat crude in salate, cat si preparate termic. Printre beneficiile pe care rosiile le aduc alimentatiei (si unei posibile diete) se numara cantitatea mare de vitamine: A,C, E, K, B6 la care se adauga calciu, magneziu si fosfor. De asemenea acestea au un continutscazut de calorii la 100 de grame, motiv pentru care sunt extrem de folositoare pentru cei care vor sa scape de kilogramele in plus. Pe langa acest lucru, consumul de rosii mentine pielea sanatoasa, reduce riscul de cancer, imbunatateste vederea si mentine oasele sanatoase.
Dovleceii
Mai toate dietele interzic consumul de cartofi, deoarece acestia se numara printre legumele care ingrasa. Din pacate, pentru multi cartoful este o leguma usor de utilizat (baza a numeroase mancaruri), motiv pentru care regimul fara aceasta leguma ii pune pe multi in dificultate. Din fericire, dovleceii sunt legume extrem de gustoase care pot inlocui extrem de bine cartofii. Acestia sunt o sursa excelenta de vitamine:A, B1, B3, B6,C, fibre, avand un continut caloric scazut la 100 de grame.
Ciupercile
Mai toate dietele care se respecta si care evita consumul exagerat de carne includ ciupercile, deoarece acestea sunt surse importante de nutrienti fara sa aduca un spor caloric semnificativ. Astfel, ciupercile contin vitamine, minerale esentiale si fibre. Daca se va consuma o cana de ciuperci la o masa, aceasta va aduce doar 50 de calorii, astfel incat toti nutritionistii isi bazeaza regimurile de slabire pe acest aliment. De asemenea, cei care consuma din abudenta ciuperci au un sistem imunitar puternic.
Broccoli
Aceasta leguma este fara doar si poate un super aliment care joaca un rol esential in mai toate dietele. Broccoli contine vitamine, fier, zinc, potasiu si calciu. Se poate consuma sub orice forma, insa multitudinea de nutrienti pe care acesta ii contine poate sa sufere alterari in momentul procesului de preparare termica. Din fericire, broccoli este extrem de gustos si crud, asa incat il puteti utiliza in salate sau drept gustare intre mese fara sa va fie teama de kilogramele in plus.
Morcovii
Alt super-erou al dietelor este morcovul. Consumul acestei legume aduce o cantitate mica de calorii, insa aportul de vitamine si minerale este substantial. Cei care consuma zilnic morcov, indiferent de modalitatea de preparare, se pot mandri cu o vedere buna, cu un risc mai mic de cancer si o piele frumoasa si sanatoasa. Efectul anti-imbatranire al morvocilor este datorat beta-carotenului care este un antioxidant important ce impiedica degradarea celulara.
Dr. Alin Popescu
www.dralinpopescu.ro
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
„Ce să mănânc ca să slăbesc?” - reguli general valabile
11.09.2024