Top 10 alimente care te ajuta sa slabesti
Nu e obligatoriu sa tii vreun regim special pentru a pierde cativa centimetri din talie. Cu proprietati detoxifiante, lipotrope, termogenice sau de inducere mai rapida a senzatiei de satietate, unele alimente sunt in mod natural de o eficacitate redutabila cand vine vorba de subtierea siluetei. Trebuie doar sa le pui mai des in farfurie!
01.11.2016
8455


Timp estimat de citire:
3 minute, 18 secundeNu ai timp si nici disponibilitatea necesara pentru a te supune rigorilor dietelor de slabit? Nici nu-i musai! Sunt alimente obisnuite, accesibile si usor de inclus in retete savuroase care te pot elibera de rotunjimile nedorite. Asadar, iata ce trebuie sa se regaseasca, de-acum incolo pe primele pozitii, pe lista ta de cumparaturi:
1. Dovleceii. Au putine calorii – aproximativ 13 kcal/100 g, un continut mare de potasiu, dar scazut de sodiu. Sunt doar o parte din calitatile care le recomanda prezenta in meniul persoanelor care vor un corp suplu si sanatos. Vestea buna este ca in zilele noastre ii gasim la aprozar sau la raionul de legume al marilor magazine chiar si in sezonul rece.
2. Vinetele. Cu siguranta ai observat capacitatea acestor legume de a imbiba uleiul atunci cand le prepari in tigaie. Ei bine, imagineaza-ti doar ca ele actioneaza in acelasi mod si in interiorul nostru! Bogate in pectina, un tip de fibre care capteaza grasimea, vinetele favorizeaza eliminarea lipidelor din tubului digestiv. Consuma-le preparate fara grasimi, coapte sau la gratar.
Ca sa obtii rezultatele asteptate, ai in vedere sa eviti sau cel putin sa reduci consumul de alimente si bauturi neprietenoase cu silueta: produsele fast si junk food, dulciurile si sucurile cu zahar adaugat.
3. Varza. Cruda sau gatita, alba, rosie, creata sau de Bruxelles, varza este un aliat de incredere impotriva kilogramelor in plus. Nu degeaba este un ingredient de baza in multe cure de slabit. Cu o densitate calorica mica si doldora de fibre, varza iti umple stomacul cu un cost energetic nesemnificativ.
4. Telina. Gatita cat mai putin si cat mai simplu, aceasta radacinoasa prezinta multiple avantaje: este saraca in calorii, imbunatateste digestia, contribuie la eliminarea toxinelor si combaterea retentiei de apa, deci si a aspectului de coaja de portocala. Pentru a te bucura de aceste efecte, include telina in meniu de cel putin 3 ori pe saptamana, de preferat sub forma de salata stropita cu lamaie.
5. Avocado. Asa cum a demonstrat un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din California, SUA, acidul oleic, un tip de grasime mononesaturata din compozitia acestui fruct, se transforma, la nivel intestinal, intr-un hromon – oleoythanolamida (OEA) – care nu doar confera senzatia de satietate, ci o si mentine timp indelungat.
Pentru a sustine procesul de slabire, propune-ti sa faci mai multa miscare in fiecare zi: urca si coboara pe trepte, mergi pe jos o statie in plus pana la serviciu, stai in picioare in mijloacele de transport etc.
6. Grepfrutul. Chiar si in cazul in care nu schimbi nimic altceva in dieta ta actuala, consumul unei jumatati de grepfrut inainte de fiecare masa te poate ajuta sa dai jos cel putin jumatate de kilogram intr-o saptamana.
7. Ananasul. Sursa generoasa de micronutrienti si, in ciuda gustului dulce, cu putine calorii (circa 50 kcal/100 g), ananasul este o optiune ideala pe post de desert atunci cand esti cu ochii pe cantar. El contine si bromelaina, un amestec de enzime care usureaza digestia si impiedica balonarea.
8. Broccoli. Mai cunoscuta pentru proprietatile sale anticancer, aceasta leguma din familia cruciferelor este indicata si pentru prevenirea sau combaterea excesului ponderal. In stare cruda, furnizeaza doar 33 kcal/100 g.
9. Scortisoara. Acest condiment aromat se dovedeste a fi de un real ajutor in procesul de slabire, intrucat tine glicemia sub control si previne aparitia precoce a senzatiei de foame si a poftelor alimentare. Un studiu experimental a aratat ca adaugarea scortisoarei intr-un preparat culinar ii poate reduce indicele glicemic cu 18-29%.
10. Fulgii de ovaz. Fibrele pe care le contin au dubla actiune: mentin senzatia de satietate si asigura un tranzit intestinal sanatos. Consuma-i la micul dejun sub forma de terci sau ca gustare, amestecati intr-un iaurt cu procent scazut de grasime.
Natalia Talmacec

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase
15.03.2023