Surse de vitamina C în sezonul rece
Toamna și iarna se numără răcelile, așa încât nu este de mirare că medicii recomandă unul dintre cei mai potenți antioxidanți, și anume vitamina C. Carența acesteia poate să ducă la apariția a numeroase semne și simptome care pot fi puse pe seama altor probleme. Astfel, lipsa poftei de mâncare, oboseala, durerile articulare sau de mușchi, inflamația gingiilor, pierderile în greutate și pielea uscată sunt doar câteva din consecințele deficitului de vitamina C.
28.12.2020
875


Timp estimat de citire:
2 minute, 46 secundeLa ce ne ajută vitamina C?
Beneficiile multiple ale vitaminei C au fost și sunt unanim recunoscute de către comunitățile medicale. Una din cele mai importante proprietăți a acesteia este de a împiedica acțiunea nocivă a radicalilor liberi, fiind astfel considerată o substanță cu rol antioxidant. Cancerul, bolile cardiovasculare și fenomenul de îmbătrânire au la bază acumularea radicalilor liberi, motiv pentru care consumul de vitamina C este important pentru a regla aceste ecuații ale organismului.
Totodată, este cunoscut faptul că vitamina C ajută la vindecarea plăgilor, la formarea de colagen (componentă importantă a țesutului conjunctiv), previne apariția cataractei și crește absorbția fierului la nivel intestinal. Chiar dacă organismul uman are mare nevoie de această vitamină, el nu o poate sintetiza singur, astfel încât aportul alimentar și cel pe bază de suplimente reprezintă sursele principale.
Surse de vitamina C
În sezonul rece, organismul are mai mult ca oricând nevoie de vitamina C. Scăderea imunității duce frecvent în timpul iernii la apariția virozelor neplăcute sau a altor probleme de sănătate. În pofida limitărilor alimentare caracteristice sezonului rece, există o sumedenie de fructe și legume pe care le puteți consuma și care vă vor aduce suficientă vitamina C pentru a vă menține sănătoși.
- Astfel, citricele sub orice formă sunt una din cele mai importante surse de vitamina C.
- Alături de acestea, ardeiul gras, ardeiul iute, cartofii, broccoli, morcovii, conopida și usturoiul nu trebuie să vă lipsească din casă în timpul iernii.
- Nu luați nicio masă fără salată. Aceasta trebuie să conțină cât mai multe sortimente de legume, dar și pătrunjel după gust. Acesta din urmă este recunoscut ca fiind o sursă importantă de vitamina C.
- Sfecla roșie este o legumă pe care o puteți găsi frecvent la piață sau pe rafturile supermarketurilor. Aceasta are o valoare nutritivă ridicată, aducând organismului o cantitate importantă de vitamina C. O puteți consuma ca atare, fiartă, în salate sau o puteți pune la borcan pentru a o păstra toată iarna.
- Dacă iarna oferta fructelor vi se pare săracă, puteți opta pentru fructele înghețate (mai ale pentru cele de pădure) pe care le puteți mânca ca atare după dezghețare sau adăugate în iaurt.
- Și, nu în ultimul rând, sucul de citrice preparat în casă fără adaos de zahăr (din portocale, mandarine, lămâi și grapefruit) poate reprezenta o gustare delicioasă și un plus de vitamine și minerale.
Uneori alimentația nu reușește să acopere necesarul zilnic de vitamina C, astfel încât suplimentarea acesteia cu respectarea planului recomandat de către medic poate ajuta enorm organismul.

Ai probleme cu memoria? Îmbogățește-ți dieta cu vitamina B12!
29.09.2023