STUDIU: Mai puțin de 4.000 de pași pe zi sunt suficienți pentru a fi sănătoși și a trăi mai mult
S-a tot vorbit în ultimii ani că, în materie de mișcare, ținta ideală pentru a ne menține în formă și a rămâne sănătoși ar fi de 10.000 de pași pe zi. Ei bine, un nou studiu vine să demonteze acest mit și să dea o veste încurajatoare tuturor celor care nu reușeau să bifeze acest obiectiv.
14.08.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 33 secundeDacă te numeri printre persoanele care-și monitorizează numărul de pași parcurși și te îngrijorezi că nu atingi mereu pragul de 10.000 de pași pe zi, lasă mustrările de conștiință pentru alte motive. O analiză amplă, realizată de cercetători de la Universitatea de Medicină din Lodz, din Polonia, și Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins, din SUA, a arătat că doar 3.967 de pași pe zi sunt de ajuns a determina reducerea riscului de a muri prematur din orice cauză. Cercetarea care a inclus peste 226.000 de oameni din întreaga lume și a mai relevat că pentru menținerea sănătății inimii și a vaselor de sânge sunt suficienți puțin peste 2.300 de pași efectuați zilnic.
Desigur, aceasta este limita de jos, de la care pot fi cuantificate beneficiile. Cu cât mergi mai mult, cu atât sporesc și efectele pozitive asupra sănătății. Practic, parcurgerea a 1.000 de pași suplimentari pe zi, peste pragul de 4.000, a fost asociată cu o reducere de 15% a riscului de deces prematur din orice cauză. Pe de altă parte, creșterea cu 500 a numărului de pași parcurși în fiecare zi a condus la o reducere de 7% a riscului de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.
Beneficii la îndemână și pentru toată lumea
Autorii studiului spun că beneficiile mersului pe jos se aplică tuturor sexelor și vârstelor, indiferent de locul în care locuiesc. Totuși, ei precizează că cele mai mari beneficii au fost observate în rândul persoanelor cu vârste sub 60 de ani.
Mersul pe jos ajută la scăderea tensiunii arteriale, întărește mușchii pentru a ne proteja oasele, crește nivelul de energie și contribuie la menținerea unei greutăți sănătoase. Totodată, contribuie la îmbunătățirea sănătății mintale, fiind o modalitate simplă de a ne crește nivelul de endorfine, acele substanțe chimice secretate de sistemul nervos central pentru a face față durerii sau stresului.
„În ziua de azi, când dispunem de tratamente din ce în ce mai avansate, cred că ar trebui să subliniem întotdeauna că schimbările în ceea ce privește stilul de viață, cum ar fi cele ce vizează dieta sau exercițiile fizice, care au fost «eroul principal» al analizei noastre, ar putea fi cel puțin la fel de eficiente, dacă nu chiar mai eficiente, în reducerea riscului cardiovascular și prelungirea vieții”, a afirmat Maciej Banach, profesor de cardiologie la Universitatea de Medicină din Lodz, unul dintre autorii studiului.
Surse: www.bbc.com, www.news.sky.com
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024