Stresul si influenta activitatii fizice in gestionarea lui

Ionut Iamandi, psiholog clinician
Timp estimat de citire:3 minute, 16 secunde

Prin stres intelegem procesul prin care o persoana percepe si raspunde la anumite evenimente (ce poarta numele de stresori). Apare ca raspuns al organismului in confruntarea cu  anumite cerinte. In anumite situatii stresul poate fi vazut ca un stimul, avand un rol declansator, determinand, spre exemplu, o reactie de stare anxioasa.

Stresul poate fi pozitiv, numit si eustres, acesta avand efecte benefice asupra organismului, prin generarea sentimentelor de bucurie, fericire, satisfactie. Vorbim despre un nivel de stres care este motivator si datator de energie. Stresul poate fi si negativ, numit si distres. Acesta are efecte nocive pentru organism, rezultand tulburari de adaptare.

Studiile arata ca un nivel scazut al stimei de sine duce la o vulnerabilitate ridicata la factorii stresori.

Cum stim ca suntem stresati

 • La nivel comportamental, indicatorii stresului sunt: dificultati de a adormi, scaderea poftei de mancare (sau accentuarea ei prin episoade compulsive), tulburari digestive.
 • Din punct de vedere fiziologic, cand suntem stresati avem urmatoarele manifestari: crestere a ritmului respirator, o frecventa cardiac crescuta, modificari la nivelul pielii.
 • Din punct de vedere psihologic, stresul poate declansa o stare anxioasa, intre stres si anxietate existand o legatura, cele doua influentandu-se reciproc.

Un nivel de stres ridicat ne va influenta negativ activitatea la serviciu sau scoala. Putem comite mai multe greseli, lucru care va avea consecinte nedorite in activitatea pe care o desfasuram. In unele cazuri stresul este un factor determinant in aparitia mancatului compulsiv, de aici derivand atat probleme cu greutatea, cat si probleme de ordin psihologic. Unele persoane pot recurge la consumul excesiv de alcool si de medicamente.

Cum faci fata stresului

O persoana care trece printr-o situatie stresanta poate utiliza una din urmatoarele strategii de coping (a face fata problemei):

 • coping focalizat pe problema, adica o abordare activa, prin actiuni concrete ce au ca scop eliminarea factorului stresor si distragerea de la situatia problematica prin focalizarea asupra rezolvarii ei;
 • coping focalizat pe emotii: interpretarea printr-o nota pozitiva si extragerea unui beneficiu dintr-o situatie cu consecinte nefaste, astfel fiind diminuat stresul negativ;
 • coping focalizat pe suportul social – persoana poate solicita si beneficia de informatii si sfaturi pentru a ameliora situatia. Pentru a reduce distresul, persoana in cauza poate solicita persoanelor din jur compasiune, intelegere, si va fi incurajata sa-si exprime emotiile;
 • coping evitativ – este evitata confruntarea cu problema prin activitati precum: vizionarea de filme, vizitarea unor prieteni, practicarea sportului.

Este nevoie sa fim atenti la momentele in care apare stresul, situatia si contextul care le declanseaza, reactiile corporale asociate cu acesta, gandurile care apar in acele momente, identificarea situatiilor pe care le evitam, combaterea momentelor in care suntem stresati prin tehnici de relaxare (prin respiratie) sau tehnici de distragere a atentiei in vederea evitarii gandurilor declansatoare.

Sportul, aliatul tau impotriva stresului

Practicarea activitatilor fizice este o modalitate foarte eficienta de a face fata stresului negativ. Cand incepem un astfel de demers, pentru a nu avea alti factori generatori de distres,  pentru a putea duce la bun sfarsit exercitiile, trebuie sa fim atenti la urmatoarele aspecte:

 • Antrenamentele sau activitatile fizice pe care le facem sa nu fie monotone, plictisitoare si lipsite de varietate;
 • Exercitiile sa nu fie prea greu de realizat, prea rapide pentru ritmul nostru, sa nu se muleze pe individualitatile noastre;
 • Sa nu ne suprasolicitam din punct de vedere psihic si fizic;
 • Obiectivele pe care ni le propunem sa fie realizabile, formate din mai multe obiective mici (prin atingerea obiectivelor intermediare, ajungem la atingerea obiectivului principal);
 • Sa evitam complexele de ordin fizic fata de anumite persoane cu care ne intersectam in sala de sport (cand este vorba de un exercitiu sau antrenament la care iau parte mai multe persoane, ex.: ore de aerobic).

Daca nu luam in calcul toate aceste aspecte, sunt sanse mari ca toate acestea sa se transforme in factori stresori, lucru care va avea un impact negativ asupra activitatii fizice, ducand de multe ori la renuntare.

 Ionut Iamandi

Psiholog Clinician

Tel: 0720658591

Facebook: Spuse si Nespuse pe Divan

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

psiholog clinician

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate