Slăbește fără carențe nutritive
Înainte de a începe o dietă, trebuie să ții seama de anumite lucruri. În timpul dietei nu este suficient să fii în deficit caloric, ci trebuie să acorzi atenție și la ce pui în farfurie. În fond, dacă vrei sa slăbești, îți dorești în primul rând acest lucru pentru sănătatea ta. Și mă îndoiesc că își dorește cineva să pornească pe un drum care, departe de a-i face bine, îl va conduce fix pe calea către probleme de sănătate.
17.05.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 12 secundeDa, nu este indiferent cum și când slăbești. Înainte de a te apuca de dietă, asigură-te că ai o sănătate bună. Nu începe să reduci caloriile dacă ai o afecțiune și organismul tău se luptă să o învingă.
Atenție în plus dacă suferi de boli cronice
Afecțiunile cu inflamație cronică reprezintă și așa o povară pentru metabolism, deci probabil nu este o idee bună să încerci să slăbești. Dacă ai o boală infecțioasă, mai ales dacă este cronică (tuberculoză, hepatită cronică etc.), nu e garantat momentul pentru dietă. Desigur că sunt și boli cronice unde este chiar indicat să slăbești (câteva kilograme în minus sunt mană cerească pentru cei cu afecțiuni osteo-articulare). Dar întreabă doctorul, pentru că ai putea avea contraindicații sau, din contră, dieta ți-ar aduce avantaje.
Evită curele de slăbire dacă ai anemie
De multe ori dieta poate fi oportună, dar ea trebuie să fie precedată de corectarea eventualelor carențe pe care le ai deja. Dacă ai anemie feriprivă, e mai sănătos să o rezolvi înainte, la fel dacă ai deficit de acid folic sau sunt semne că ți-ar lipsi alte vitamine. Sigur, se poate „lucra” la rezolvare și în cursul curei de slăbire, prin suplimentare, dar este o soluție mai bună să începi din timp, mai ales că o astfel de deficiență poate lua multă vreme până la soluționarea totală. De exemplu, în cazul lipsei de fier, anemia se remediază rapid, dar organismul se consideră echilibrat doar în momentul în care și rezervele de fier sunt refăcute integral.
Diete înainte de sarcină?
Un alt moment în care trebuie să te gândești serios dacă este cazul sau nu să ții dietă este perioada preconcepțională. Astăzi știm că de multe ori femeile care își doresc copii nu reușesc să rămână însărcinate fie din cauza kilogramelor în plus, fie din cauza celor în minus. Mai mult, femeia însărcinată supraponderală sau obeză poate influența negativ produsul de concepție. De aceea, înainte de a concepe este bine să îți rezolvi fie și măcar parțial problemele ponderale. Practica arată că de multe ori și 4-5 kilograme pierdute pot aduce, la o persoană obeză, creșterea fertilității și sarcina mult dorită.
Când consumi mai puțin de 1500 de kilocalorii pe zi este obligatoriu un supliment mineralo-vitaminic complex, care să compenseze deficiențele nutriționale ale meselor obișnuite.
Alăptarea, o perioadă delicată
Perioada de alăptare este încă unul din momentele în care dietele de slăbit nu sunt o idee bună. Întâi pentru că ești, probabil, în perioada de refacere de după naștere. Apoi, pentru că efortul metabolic uriaș implicat de alăptare te duce în deficit caloric și probabil că vei avea surpriza de a slăbi și fără dietă. Trebuie să ții seama și de faptul că nutrienții din lapte sunt în strânsă legătură cu cei pe care îi mănânci tu. Deci, dacă nu te alimentezi corespunzător, este foarte posibil să nu oferi nici celui mic substanțele nutritive necesare.
Curele succesive determină carențe nutritive
Cele mai multe femei care trec prin cure succesive reușesc nu numai să piardă la modul cel mai îngrijorător masă musculară, calciu, fier, vitamine, dar și să ajungă să dezvolte diferite carențe. Asta pentru că nu au grijă să corecteze restricția alimentară cu vitaminele, proteinele și mineralele necesare. Când reduci substanțial aportul caloric, mănânci mai puțin și cu certitudine nu mai aduni din hrana consumată mineralele și vitaminele de care ai nevoie.
Vitaminele și mineralele nu au calorii, deci nu îngrașă. Dacă ai auzit altceva, să știi că nu există nicio bază reală și este doar o scuză folosită adesea pentru „acoperirea” greșelilor alimentare.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Cauți răspunsuri la „ce să fac ca să slăbesc"? Te ajutăm noi!
23.09.2024