Slăbește evitând aceste alimente seara
Mâncatul seara și mai ales noaptea a fost de mult timp asociat cu kilogramele în plus. Cu aproape 50 de ani în urmă, una dintre pionierele nutriției moderne, Adele Davis, oferea celebrul sfat: “Mănâncă dimineața ca un rege, la prânz - ca un prinț și seara - ca un om sărac”. Totuși, în prezent se consideră că importante sunt în primul rând caloriile și nu contează neapărat când le consumi. Vei acumula kilograme în plus atunci când asimilezi prin alimente mai multe calorii decât ai nevoie. Dar, există numeroase motive pentru care trebuie să acorzi atenție mâncatului la orele târzii.
01.04.2021
Timp estimat de citire:
5 minute, 45 secundeDe ce mâncăm mult seara?
Oamenii mănâncă seara târziu din motive variate, care nu au neapărat legătură cu foamea fiziologică. Cele mai cunoscute dintre aceste motive sunt satisfacerea poftelor ori plictiseala și stresul. Iar gustările, mai ales cele de după cină, tind să fie greu de limitat. Constau foarte frecvent în alimente dense caloric, mâncate în fața ecranelor.
În această situație este foarte ușor să depășești limita, consumând porții foarte consistente. În afară de caloriile extra, consumul alimentelor foarte aproape de ora de culcare poate cauza indigestie sau probleme cu somnul. Nu este nimic greșit în a consuma niște alimente ușoare, light, după cină, atâta vreme cât nu depășești necesarul tău de calorii. Pentru a preveni supraalimentația, acordă atenție gustărilor pe care le consumi, evită să mănânci în fața televizorului și alege gustări atent porționate. De exemplu, limitează-te la porții de 100 de calorii.
Atunci când încerci să scazi în greutate e important să ai mese regulate și 90% din aportul de calorii să fie înainte de ora 20:00. Beneficiul major al repartizării alimentelor din trei în trei ore pe parcursul zilei este acela că te ajută la menținerea glicemiei în limite normale și la controlul senzației de foame.
Lista alimentelor pe care să nu le consumi seara
Dacă îți este greu să socotești caloriile și vrei să scazi în greutate sau să te menții, una dintre strategiile simple ar fi și să eviți anumite alimente seara pentru a nu cădea în capcana unui consum excesiv.
Băuturile dulci
Băuturile dulci, cum sunt sucurile carbogazoase, pot fi unul dintre cei mai aprigi inamici ai scăderii în greutate. Acestea nu aduc corpului niciun nutrient util și conțin calorii goale din belșug. Consumul excesiv de băuturi dulci din comerț a fost asociat frecvent cu un risc crescut pentru diabet de tip II, boli cardiovasculare și obezitate.
Mezelurile procesate
Unele dintre cele mai nesănătoase produse ale industriei alimentare sunt mezelurile din carne procesată. Cârnații, salamurile, parizerul ar trebui evitate seara, înainte de culcare, cu orice preț. Sunt deseori puse în legătură cu o serie de probleme de sănătate grave, cum ar fi presiunea sangvină crescută, bolile cardiovasculare și obezitatea. Mezelurile din carne procesată conțin în general cantități mari de grăsimi trans, sare, zahăr și aduc multe calorii, fiind o sursă sigură de câștig în greutate. Adaugă la acestea și pâinea care se consumă împreună ele.
Pizza
Obiceiul de a comanda mâncare a devenit o constantă pentru multe persoane, mai ales tineri. Iar pizza este o vedetă în acest sens. Una dintre cele mai populare mâncăruri din lume, pizza din ziua de azi conține de obicei o cantitate mare de brânzeturi, un blat consistent, sosuri și alte ingrediente bogate caloric. Topping-urile conțin deseori și mezeluri procesate, adăugându-se în felul acesta și grăsimi trans la un preparat care poate să nu conțină mai deloc elemente nutritive benefice. În aceeași categorie cu pizza intră și alte alimente fast-food, de tipul shaorma, burgeri sau produsele de pui în crustă. Dacă vrei să slăbești, evită acest tip de alimente, mai ales la orele serii.
Dacă, totuși, pizza face parte din meniul tău mai des decât ar trebui, există alternative sănătoase, slab calorice, pe care merită să le încerci. Iată aici una dintre ele: pizza care nu ingrasa, cu 300 de calorii.
Cartofii prăjiți
Chiar dacă îi prepari acasă sau îi comanzi de la un restaurant, nu e nicio îndoială că sunt delicioși și nu te poți opri până nu dai gata toată porția. În general porțiile sunt mici și s-ar putea să te gândești că nu pun probleme. Doar că o porție de 100 de grame poate depăși 300 de kcal. Sunt bogați în grăsimi nesănătoase și, mai ales cei de la fast-food, conțin multă sare, lucru care îi face apetisanți. În plus de asta, pot fi acompaniați și de sosuri, precum ketchup, ceea ce adaugă și mai multe calorii.
Prăjiturile, gogoșile, croissantele
În principiu, stai departe de alimentele pe bază de făină procesată și zahăr. Nu doar că aceste alimente sunt încărcate de calorii în exces, dar nu aduc aproape deloc nutrienți utili. O gogoașă de mărime medie aduce 200 de kcal, valoarea fiind aceeași cu a unei jumătăți de kilogram de broccoli.
Nucile, semințele și fructele uscate
Deși sunt alimente nutritive și foarte sănătoase, nucile și semințele vin la pachet cu o cantitate mare de calorii. Alunele, fisticul sau caju sunt gustări foarte populare, iar dacă sunt și condimentate cu sare sau alte arome, excesul este garantat. Recomandarea este de a consuma cantități moderate în special în prima parte a zilei.
Ciocolata
Deși este renumită pentru beneficiile pentru sănătate, cum ar fi funcția îmbunătățită a creierului și protejarea sănătății inimii, ciocolata nu ar trebui consumată seara, înainte de culcare. Conține zaharuri, grăsimi, multe calorii și o doză de cafeină care îți poate perturba somnul. Este extrem de ușor să depășești limita pentru că este un aliment dulce, asociat cu o stare psihică plăcută. Poți încerca în schimb aceste rețete dietetice cu ciocolată.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta cu oțet de mere - mit sau realitate?
09.10.2024