Secrete anti-aging de la 6 centenari
Asemenea programelor pentru slabit, regimul pentru o viata lunga si sanatoasa nu este, de fapt, unul senzational. Cu siguranta, nu vei vedea aceste secrete simple si adevarate în buletinul de stiri de la ora 17. În ciuda dietelor si antrenamentelor la moda, acesti oameni cu vârsta peste 100 de ani sustin ca, pur si simplu, au avut obiceiuri bune toata viata.
13.07.2016
Timp estimat de citire:
3 minute, 5 secundeAdopta filozofiile lor de viata surprinzator de simple si te poti bucura si tu de un trai sanatos si îndelungat!
„Nu ar trebui sa manânci niciodata seara, te poti îmbolnavi.” – Stanislaw Kowalski, 106 ani, în Daily Mail
Fraza aceasta ar putea fi usor atribuita unei mame care îsi dojeneste copilul de 6 ani înainte de culcare – si ar avea dreptate. Daca nu vrei sa renunti la mâncatul excesiv, asigura-te macar ca îti dedici prima parte a zilei poftelor culinare. Asa cum sugereaza multe studii, când mâncam târziu în noapte, organismul are tendinta sa stocheze acele calorii ca grasimi (ceea ce duce la îngrasare) decât sa le consume ca energie. Orele la care iei masa pot avea impact asupra sanatatii.
„Trebuie sa fac miscare o ora în fiecare zi.” – Ida Keeling, 101 ani, în New York Times
Obisnuieste-te sa faci miscare zilnic, fara sa negociezi acest aspect. Asa cum te speli pe dinti si faci dus, fa o rutina din a face miscare. Fiecare actiune, buna sau rea, pe care o repeti de-a lungul timpului si o exersezi mereu, se transforma într-un obicei.
„Nu vreau niciodata sa dau înapoi. Sunt o persoana care merge mereu înainte.” – Ida Keeling, 101 ani, în New York Times
Stabileste-ti teluri. Începe cu obiective mici si simple si, odata ce le îndeplinesti, vei dori sa îti stabilesti teluri mai ambitioase. Fiecare obiectiv simplu îndeplinit te va motiva sa tinzi catre ceva mai semnificativ.
„Moderatie, atitudine, recunostinta – asta e tot secretul.” – Lauretta Taggert, 100 de ani, în USA Today
Gândirea îti afecteaza sanatatea. Perspectiva noastra asupra vietii influenteaza totul, de la sanatatea cardio-respiratorie pâna la obiceiurile de somn si pozitia corpului. Adopta o gândire axata pe crestere, învatare si iubire, care sa îti deschida mintea catre noi experiente, catre creativitate si care sa te motiveze sa ai grija de tine si de cei din jurul tau.
Pe scurt, nu mânca prea mult, fa miscare zilnic, stabileste-ti obiective, stai alaturi de cei dragi, dormi bine si gaseste-ti noi preocupari!
„Familia ma face fericita.” – Susannah Mushatt Jones, 116 ani, în NPR
Robert Waldinger, psihiatru la Harvard, a demonstrat aceasta teorie printr-un studiu cu privire la fericirea la adult. El si alti oameni de stiinta au studiat un grup de barbati americani timp de 75 de ani, iar concluzia a fost ca relatiile de calitate sunt secretul unei vieti îndelungate.
„Manânca si dormi bine si vei trai mult.” – Misao Okawa, 117 ani, în The Telegraph
Odihneste-te bine în timpul noptii – aceasta este concluzia a numeroase studii. Somnul joaca un rol critic în functiile imune, metabolism, crestere musculara, memorie si învatare, printre altele. Bineînteles, daca esti o mama care alapteaza sau suferi de insomnie cronica, somnul de calitate este un vis frumos, dar, pentru celelalte categorii de oameni, scuzele pentru a nu dormi 7-8 ore pe noapte nu merita pretul mare asupra sanatatii.
„Particip la o multime de activitati.” – Mae Lewis, 104 ani, în Real Simple
Gaseste-ti un hobby sau o pasiune: ceva care îti stimuleaza corpul sau mintea si te scoate din zona de confort. Studiile arata ca experientele noi stimuleaza creierul si ca expunerea fizica la noi miscari este benefica. Încearca sa joci squash, sa cânti la harpa sau sa împletesti cosuri de rachita – orice activitate care îti bucura simturile si te provoaca îti îmbunatateste sanatatea mentala si fizica.
Sursa: MSN.com
Raluca Baciu
Cardigane pentru toate ocaziile: de la casual la elegant
19.08.2024