S.O.S., alergii! Cele mai bune substanțe antihistaminice naturale
Dacă suferi de alergii, știi prea bine cât de supărătoare pot fi acestea. Strănutul, mâncărimile de piele, usturimea și senzația de arsură la nivelul ochilor, congestia nazală și presiunea sinusală sunt doar o parte dintre simptomele care le acompaniază și care de la un punct încolo devin greu de tolerat.
17.08.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 15 secundeDacă faci parte din categoria persoanelor care se confruntă cu disconfortul cauzat de afecțiunile alergice și probabilitatea nu-i deloc mică – la nivel mondial, unul din trei oameni suferă de o alergie sau este sensibilizat la un anume alergen – cu siguranță ai încercat deja mai multe tratamente. Ceea ce poate n-ai știut până acum este că există și substanțe naturale cu efecte antihistaminice. Acestea pot contribui la diminuarea simptomelor, fără alte efecte secundare.
Cum acționează antihistaminicele
Reacția alergică reprezintă un răspuns imun la o substanță altfel inofensivă. Această substanță – indiferent dacă este polen, mătreața de animale, vreun compus chimic sau praf – vine în contact cu celulele din membranele mucoase ale nasului, gurii, gâtului, plămânilor, stomacului și intestinelor. La o persoană cu alergii, aceasta ajunge să declanșeze eliberarea de histamine.
Histamina este primul mediator chimic de apărare a organismului față de un potențial agresor (virusuri, bacterii, corpi străini etc.). Aceasta participă la procesele de inflamație, fiind direct responsabilă de apariția simptomelor pe care le asociem cu alergiile. Ei bine, antihistaminicele blochează activitatea histaminei și, pe cale de consecință, atenuează reacția alergică. Dacă vrei să încerci o cale mai blândă de combatere a alergiilor, te invităm să-ți îndrepți atenția către antihistaminicele naturale. Ți le prezentăm în continuare pe cele mai eficiente dintre ele:
Antihistaminice naturale: extractul de urzică
Plantă pișcătoare și dezagreabilă în opinia multora dintre noi, urzica oferă importante resurse terapeutice în ameliorarea unei liste lungi de probleme. Aceasta este intens folosită în medicina naturistă și pentru proprietățile antihistaminice. În cadrul unui studiu ce a implicat un grup de persoane cu rinită alergică s-au înregistrat efecte promițătoare. Concret, 58% dintre participanți au declarat că administrarea extractului de urzică le-a ușurat simptomelor, iar 48% au afirmat că remediul a avut un efect superior tratamentelor antialergice anterioare. Dozajul utilizat de participanții la studiul în cauză a fost de 300 mg de extract lifiolizat de urzică pe zi.
Antihistaminice naturale: bromelaina
Complex de enzime de origine vegetală care ajută la digestia proteinelor, bromelaina este utilizată mai mai ales pentru prevenirea stărilor de disconfort după mesele copioase. Dincolo de efectele benefice la nivel digestiv, bromelaina și-a demonstrat eficiența și în ceea ce privește scăderea fenomenelor inflamatorii deteterminate de alergii. Veste foarte bună în cazul acestei substanțe este că se găsește din abundență în ananas, un fruct exotic delicios, pe care e greu să nu-l incluzi pe lista preferințelor. Așadar, dacă suferi de alergii, ai un motiv în plus să-l consumi cât mai des și după pofta inimii.
Antihistaminice naturale: quercetina
Multe dintre plantele medicinale își datorează proprietățile curative acestei substanțe active din clasa flavonoidelor. Quercetina inhibă procesele inflamatorii inițiale, reducând producere și eliberarea histamine, dar și a altor mediatori alergici. Conform unui studiu japonez realizat pe un grup de persoane cu rinită alergică perenă (care prezintă simptome tot anul), quercetina are capacitatea de a inhiba semnificativ eliberarea de histamină stimulată de antigen. Din fericire, avem o mulțime de surse de quercetină: capere, mărar, fenicul, oregano, ceapă, varza kale, semințele de chia, hrișca, merele, citricele, ceaiul verde, cacao, ghimbir etc. Aceasta se găsește și în compoziția unor suplimente alimentare, în general în asociere cu bromelaina.
De un real folos în schema de tratament a rinitei alergice: Assista Aquamare Spray Nazal Hipertonic
Sursa: www.healthline.com
Ce este iarba grasă și ce beneficii are?
18.07.2024