Obezitatea, primul pas al tinerilor catre depresie
Obezitatea si depresia au fost recunoscute ca fiind probleme majore de sanatate la tineri. Obezitatea este o crestere exagerata a greutatii corporale - peste 25% fata de greutatea normala, cauzata de acumularea unei cantitati mari de grasime. Depresia este o afectiune medicala ce poate influenta negativ starea, gandirea sau chiar comportamentul.
17.08.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 1 secundaDepresia a fost mereu un puzzle. Multi oameni sunt deprimati, insa nu isi dau seama, iar altii ar putea parea deprimati, insa in realitate nu sunt. Depresia se poate manifesta printr-un sentiment profund de tristete si pierderea interesului fata de realizarea activitatilor. Unele studii arata ca obezitatea la tineri nu duce direct la depresie. Totusi, evenimentele stresante din viata tinerilor, victimizarea sau tachinarile cu privire la greutatea in exces pot duce la depresie in randul tinerilor.
Obezitatea, problema cu implicatii psihice si fizice
Obezitatea la tineri duce frecvent la excludere in vederea realizarii unor activitati, la probleme cu imaginea corpului, la izolarea sociala si la pierderea stimei de sine. Kilogramele in plus cauzeaza de multe ori dureri articulare cronice, ceea ce duce la imposibilitatea deplasarii de la un loc la altul sau la efectuarea unor exercitii fizice. Bolile grave cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala sau lipsa somnului pot pune scurta durata de viata.
Ce poti face?
Cauta un specialist – Este foarte important ca atunci cand te-ai hotarat sa pierzi din greutate sa fii in evidenta unui specialist. Acesta poate sa iti monitorizeze evolutia si te poate sfatui in cazul in care intampini anumite probleme.
Exercitii fizice – nu este niciun dubiu faptul ca exercitiile fizice regulate sunt cele mai eficiente atunci cand vrei sa iti schimbi starea de spirit.
Pastreaza o atitudine pozitiva si ramai motivat – incearca sa stabilesti un obiectiv, iar apoi sa dezvolti un plan (in pasi simpli si mici) pentru a putea indeplini acel obie. Cheia este sa nu alegi un obiectiv greu de realizat
Vorbeste cu cineva – “Prietenul la nevoie se cunoaste”. Incearca sa discuti cu o persoana apropiata tie. Faptul ca un bun prieten e aproape de tine si te asculta conteaza foarte multe din punct de vedere al morarului. Daca ai fost in evidenta unui psiholog, tine legatura si cu acesta. Tratarea obezitatii are un impact emotional major, iar viata ta se va schimba. Chiar daca aceste schimbari sunt in bine, e important sa discuti si cu altcineva in afara de prieteni sau familie atunci cand te adaptezi la noua ta viata.
Marius Vasilescu
Fragilitatea fizică, un important factor de risc pentru depresie
04.06.2024