Metabolismul și vârsta – când încep să meargă în aceeași direcție?!
Nu că ar constitui o dovadă științifică, dar îmi amintesc și astăzi anii în care puteam mânca o jumătate de tavă de plăcintă pe zi fără ca asta să se vadă la cântar. Ca și ocaziile în care voiam să scap de 2 kilograme și o făceam fără bătăi de cap. Astăzi lucrurile s-au mai schimbat și încerc să îmi amintesc exact când s-a întâmplat acest lucru. Probabil că nu e vorba de ceva care să nu poată fi evitat și studiile științifice îmi dau dreptate.
10.09.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 23 secundeCercetătorii au arătat că încetinirea metabolismului nu este ceva ce poate fi notat devreme, ci apare cu mult mai târziu decât ne-am fi așteptat. Cu certitudine, nu apare odată cu primele fire de păr alb. Studiul la care mă refer este un studiu-umbrelă, care acoperă alte studii efectuate în diverse universități ale lumii, ale căror rezultate au fost integrate astfel încât să permită tragerea unei concluzii.
4 stadii ale metabolismului
De remarcat că cei 6500 de indivizi , urmăriți peste 40 de ani, de la vârsta de 8 zile, la cea de 95 de ani, au provenit de pe toate continentele. În comunitatea medicală a fost considerat unul din cele mai consistente și mai de impact studii din istoria cercetării metabolismului uman. Concluziile sale au fost că ființa umană trece prin 4 stadii mari, dacă ne referim la metabolism:
- Stadiul de sugar, care durează de la naștere și până la un an. În această perioadă, metabolismul este ultra-rapid, cu 50% mai rapid ca al unui adult. Asta este ceva evident pentru oricine a avut grijă de un bebeluș. Compară un nou-născut cu un copilaș care face primii pași și ai să îți dai seama ca este adevărat.
- Al doilea stadiu se întinde de la 1 an, la 20. Încet, încet ritmul metabolismului scade și ajunge la nivelul celui pe care îl va avea la vârsta de adult. Este absolut normal că nu ar putea continua în ritmul celui de bebeluș.
- Al treilea stadiu este cel de adult, care se întinde aproximativ de la 20, la 60 de ani, perioadă lungă în care metabolismul omului sănătos rămâne stabil, fără a varia substanțial. Desigur, variațiile din perioada de graviditate au fost luate în seamă și, în ciuda a ceea ce cred multe mămici, ele au fost minimale.
- Al patrulea stadiu este cel în care metabolismul îți intră în declin, până către vârsta de 95 de ani, valoarea scăderii fiind de circa 20%. Explicațiile sunt multiple, dar gândește-te că majoritatea consumului energetic se datorează funcționării principalelor viscere – inimă, ficat, creier și rinichi – ale căror performante se diminuează pe măsura ce îmbătrânim.
Concluzii inedite
Un element inedit a fost că studiul nu a găsit deosebiri majore între sexe, chiar dacă se știe că bărbații au un metabolism ceva mai intens, datorat hormonilor androgeni.
Ceea a adus interesant acest studiu este că a contrazis concepția noastră conform căreia la maximum 40 de ani metabolismul începe să coboare, mai ales la femei, aflate în apropierea menopauzei. Practic, ne aflăm în fața unei prejudecăți pe care trebuie să o combatem. Metabolismul începe să încetinească mult mai târziu și într-un ritm foarte lent.
Kilogramele în plus și legătura cu metabolismul
Ce-ar fi, deci, să te gândești dacă nu cumva altceva a fost vinovat de kilogramele care tind să se acumuleze?! Poate că ai un serviciu mai sedentar sau ți-ai luat mașina, poate lucrezi mai intens și nu mai ai timp să faci destulă mișcare.
În ceea ce mă privește, știu ce s-a întâmplat: copiii au crescut, serviciul cel sedentar s-a prelungit, trebuie să fac tot mai multe eforturi pentru a avea timp de activitate fizică. Dar am luat și iau măsuri și nu regret în niciun caz unele excese alimentare din tinerețe.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Articole recomandate din categoria Diete de slabit
Calculator de calorii. Cum te ajută să monitorizezi aportul alimentar zilnic
10.09.2024