Medic primar obstetrica-ginecologie: „Peste 65% dintre femeile cu probleme ginecologice sunt supraponderale”
Cancerul de endometru, numit si uterin, este cel mai frecvent tip de cancer al aparatului genital feminin, cu o incidenta in crestere alarmanta in ultima perioada. In tara noastra, boala afecteaza aproximativ 1 din 38 de femei, medicii avertizand ca aceasta se afla intr-o stransa relatie cu obezitatea si sindromul metabolic.
28.12.2017
3722


Timp estimat de citire:
2 minute, 18 secundePentru a intelege mai bine legatura dintre excesul ponderal si cancerul endometrial am stat de vorba cu prof. dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie, in cadrul Spitalului Monza. Este sef de Disciplina Obstetrica Ginecologie UMF „Carol Davila” si presedinte al Societatii Romane de Uroginecologie. Este, de altfel, autorul unei premiere medicale in Romania: o operatie total laparoscopica 3D de tratament conservator al cancerului de col uterin in cazul unei tinere de 29 ani.
Slab sau Gras: Regasim obezitatea pe lista factorilor de risc major pentru cancerul de endometru. Care-i mai exact rolul acesteia in declansarea bolii?
Prof. Dr. Elvira Bratila: Obezitatea ramane cea mai comuna cauza de productie endogena excesiva de estrogen, hormonul direct implicat in aparitia acestui tip de cancer. Tesutul adipos excesiv creste aromatizarea androstendionului in estrona, inhiband axul hipotalamo-hipofizo-ovarian. Rezultatul acestor modificari este un endometru crescut, care in lipsa ovulatiei si a unui nivel optim de progesteron nu se va descuama si nu se va elimina prin menstruatie.
De la cate kilograme in plus apare aceasta predispozitie de a face cancer uterin?
Nu se poate vorbi despre un numar exact de kilograme incriminat, ci de faptul ca riscul de cancer endometrial creste odata cu depasirea pragului in care o persoana este incadrata ca fiind normoponderala. Acest lucru se cuantifica prin Indicele de Masa Corporala (IMC), fiind considerata normoponderala o persoana cu un IMC de pana la 24.99. De exemplu, la o inaltime de 1,68 m, greutatea maxima considerata normala este de 70 kg.
Ati observat aceasta asociere in practica medicala? Cate din pacientele pe care le vedeti sunt supraponderale?
In toate tarile dezvoltate sau in curs de dezvoltare prevalenta cancerului de endometru este in crestere, ca urmare a raspandirii in aceste populatii a sedentarismului, alimentatiei nesanatoase si obezitatii. Cel putin 65% dintre pacientele care se prezinta la ginecolog pentru diverse probleme, fie menstruatii neregulate, infertilitate sau pierdere involuntara de urina sunt supraponderale, iar acest indice este intr-o crestere alarmanta.
Ce manifestari are cancerul endometrial? Care sunt principalele simptome?
Principalul simptom este sangerarea vaginala anormala, fie menstruatie neregulata, adica abundenta, prelungita sau intermenstruala, fie metroragie in menopauza. Din fericire, acest simptom apare de obicei precoce, majoritatea femeilor se prezinta la medic inca de la primele semne, iar acesta patologie poate fi diagnosticata in stadii incipiente.
„Expuse riscului crescut sunt si femeile cu ovare micropolichistice, obezitate, diabet, patologie tiroidiana, hipertensiune, dar si cele care au urmat un anumit tratament sau nu au nascut niciodata. Pe perioada sarcinii si apoi a alaptarii nivelurile hormonale se modifica in sens protectiv.”

Sindrom premenstrual? Alimente de evitat și alimente recomandate
02.06.2023