Medic cardiolog: „Obezitatea poate dubla riscul de insuficienta cardiaca”
Insuficienta cardiaca este prima cauza de internare in spitalele din Romania, dar si principala cauza de deces cardiovascular la nivel national. Conform ultimelor date, aproximativ 4.7% din populatia de peste 35 de ani din tara noastra sufera de aceasta afectiune, cumuland un numar de aproape 550.000 de bolnavi.
16.08.2018
Timp estimat de citire:
3 minute, 45 secundeVorbim despre aceasta situatie, care ne plaseaza in topurile statisticilor europene la acest capitol, cu dr. Stefan Busnatu, medic specialist cardiolog la Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar Arseni”, din Bucuresti. Doctor in stiinte medicale, este implicat, alaturi de alti parteneri europeni, in proiecte de cercetare din domeniul cardiologiei preventive si de recuperare.
Slab sau Gras: Cati romani primesc diagnosticul de insuficienta cardiaca anual? Cum s-au modificat cifrele fata de acum 10-20 ani?
Dr. Stefan Busnatu: In prezent, ne confruntam cu circa 45.000 de cazuri noi pe an. Cifrele au fost in continua crestere in ultimii 20 de ani, in principiu, ca urmare a cresterii sperantei de viata a populatiei si a expunerii acesteia la toti factorii de risc cardiovascular.
Vorbiti-ne de cauze. Ce anume determina aparitia bolii?
Cauzele sunt multiple, incepand cu arteroscleroza, infarctul miocardic, tensiunea arteriala crescuta, ritmul cardiac anormal, malformatiile congenitale, asa ca valvele defecte, si continuand cu bolile cronice precum diabetul, lupusul, disfunctiile tiroidiene, obezitatea, sedentarismul, infectiile sau virusurile, consumul excesiv de alcool sau droguri.
Ati mentionat si obezitatea. Cum anume contribuie excesul ponderal la aparitia insuficientei cardiace. Explicati mecanismul, va rog.
Persoanele cu obezitate se confrunta cu un risc dublu de a dezvolta insuficienta cardiaca, comparativ cu cele normoponderale. Greutatea corporala excesiva inseamna, printre altele, marirea teritoriului ce trebuie vascularizat si, subsecvent, duce la o suprasolicitare a inimii pentru a-l iriga. Acest stres suplimentar determina cresterea grosimii muschiului cardiac care va necesita un aport de oxigen din ce in ce mai mare, care va fi din ce in ce mai greu de sustinut de arterele inimii ce nu vor mai face fata la un moment dat.
Ce rol are fumatul in dezvoltarea afectiunii?
Fumatul are un rol foarte important si complex, in principal prin favorizarea aparitiei bolii cardiace ischemice. Practic, la fumatori, prin infundarea progresiva a arterelor care iriga inima, aceasta nu mai poate fi hranita corespunzator pentru a asigura activitatile persoanei in cauza. In cazul infundarii bruste a unei artere se va produce moartea partii de muschi cardiac care era hranita de acel vas si automat functia inimii se va reduce.
Cum se manifesta boala? Care sunt principalele simptome?
In insuficienta cardiaca, inima nu pompeaza sau nu se umple bine cu sange si, drept urmare, este afectata circulatia sangvina in tot corpul. Simptomele includ: senzatie de sufocare, la inceput, numai in timpul unei activitati, cu timpul, insa, si in repaus; umflarea gleznelor, picioarelor sau a abdomenului; oboseala.
De la ce varsta se intalneste afectiunea? Care a fost cel mai tanar pacient pe care l-ati avut?
Varsta de aparitie a insuficientei cardiace este variabila, depinzand de terenul genetic, factorii de risc si de durata expunerii la acestia. In anumite situatii, aceasta poate surveni chiar din „burta” mamei, insa, daca e sa vorbim de aparitia bolii prin expunerea la factorii de risc clasici, in general, aceasta debuteaza in jurul varstei de 35-40 de ani. Cel mai tanar pacient pe care l-am diagnosticat cu insuficienta cardiaca avea 18 ani si avea o malformatie cardiaca, care fusese partial corectata.
Pentru diagnostic, medicul cardiolog, de obicei, efectueaza mai multe investigatii, printre care cele mai importante sunt: radiografia toracica, electrocardiograma, ecocardiografia, testele de sange specifice, testul de stres, coronarografia.
In ce masura influenteaza scaderea ponderala riscul de dezvoltare a insuficientei cardiace?
Scaderea in greutate este esentiala. Acesta reduce atat riscul de aparitie, cat si pe cel de agravare a insuficientei cardiace, prin diminuarea stresului si efortului pe care trebuie sa-l faca inima pentru a asigura vascularizatia intregului organism.
Au voie sa faca miscare pacientii cu insuficienta cardiaca? Ce tip de activitate fizica le este recomandata?
Bineinteles ca da. Activitatea fizica cea mai eficienta si fara riscuri in insuficienta cardiaca este cea aerobica, de tipul mersului pe jos, care, in timp, se poate transforma in mers rapid, alergare usoara sau cicloergometrie. Ca sa invete, insa, ce anume pot si trebuie sa faca, pacientii ar fi bine sa urmeze un program de recuperare cardiaca.
„In mod regretabil, programele de preventie primara si secundara din Romania nu sunt sustinute de stat pentru a functiona in conditii normale. Astfel, populatia la risc sau pacientii nu pot fi educati corespunzator pentru a produce schimbarile comportamentale cu adevarat necesare implementarii unui stil de viata sanatos.”
Dr. Stefan Busnatu
Medic specialist cardiolog
Tel: 0732154643
Inflamații și dureri articulare în sezonul rece – cum ne poate ajuta osteopatia
21.11.2024