Medic cardiolog: „Aproape jumatate dintre romani sufera de dislipidemie”
Cum putem afla daca hiperlipidemia este „mostenire de familie” sau dobandita? Ce investigatii se fac in acest sens?
29.05.2017
4192


Timp estimat de citire:
3 minute, 24 secundeDesi sunt boli grave, hiperlipidemiile familiale sunt destul de rare. Testele genetice joaca un rol important in stabilirea diagnosticului de certitudine, insa acestea trebuie luate in considerare dupa eliminarea celorlalte cauze de dislipidemie.
De la ce varsta e bine sa incepem monitorizarea profilului lipidic?
Profilul lipidic reprezinta un grup de teste care cuprinde dozarea colesterolului total, LDL-colesterol, HDL-colesterol si a trigliceridelor. La adultii cu varste de peste 20 ani, care nu prezinta factori de risc cardiovasculari, se indicata efectuarea unui profil lipidic complet o data la 5 ani. In cazul prezentei unor factori de risc, se recomanda efectuarea mai frecventa a acestor teste.
Care sunt principalele riscuri asociate hiperlipidemiei? Care este mai periculoasa: hipercolesterolemia sau hipertrigliceridemia?
Atat hipercolesterolemia, cat si hipertrigliceridemia duc la cresterea riscului de boala cardiovasculara. Totusi, deoarece studiile clinice au pus in evidenta o legatura directa intre scaderea LDL-colesterolului si reducerea riscului cardiovascular principal, tinta terapeutica este reprezentata de micsorarea nivelului de LDL din sange. O metaanaliza publicata recent, in care au fost incluse 19 studii, a aratat ca pentru fiecare mmol/l de scadere a LDL-colesterolului (40 mg/dl), mortalitatea generala a scazut cu 14%, evenimentele coronariene fatale si nonfatale – cu 27%, iar accidentele vasculare cerebrale – cu 22%.
„In sange, colesterolul circula sub forma a trei clase principale de lipoproteine: LDL (lipoproteine cu densitate mica), VLDL (lipoproteine cu densitate foarte mica) si HDL (lipoproteine cu densitate mare)”
Ce masuri recomandati pentru normalizarea nivelului de lipide in sange?
Schimbarea stilului de viata poate duce la imbunatatirea profilului lipidic, prin aceasta intelegand modificarea alimentatiei in sensul cresterii aportului de fructe si legume, de cereale integrale, peste si scaderea aportului caloric, a grasimilor saturate si a celor trans.
Cat de importanta este reducerea excesului ponderal pentru succesul tratamentului?
Scaderea ponderala chiar si cu 10-15% imbunatateste profilul lipidic si influenteaza in mod benefic ceilalti factori de risc cardiovasculari si, in plus, amelioreaza rezistenta la insulina.
In ce masura contribuie activitatea fizica la scaderea valorilor colesterolului si triglicerilor?
Activitatea fizica joaca un rol important in protectia cardiovasculara prin mentinerea unei greutati corporale adecvate, cresterea HDL-colesterolului, scaderea trigliceridelor, reducerea tensiunii arteriale. Se recomanda efectuarea a minimum 30 de minute de activitate fizica moderata in fiecare zi.
„Colesterolul este o substanta chimica regasita in mod normal in organism, el jucand un rol important in alcatuirea membranelor celulare, fiind precursor al unor hormoni – estrogen, progesteron, testosteron – si al sarurilor biliare implicate in procesul de digestie.”
Cat de utile sunt suplimentele alimentare in aceste cazuri?
Suplimentele alimentare singure nu pot duce la scaderea eficienta a colesterolului seric, ele pot fi folosite ca tratament adjuvant impreuna cu clasele specifice de medicamente hipolipemiante, insa decizia de a initia tratamentul trebuie sa ramana la aprecierea medicului.
Ce alimente sunt interzise persoanelor cu hiperlipidemie?
Grasimile saturate, asa cum sunt cele din unt, smantana, frisca si ale produse de origine animala, biscuitii dulci, cu crema sau cu branza, pateurile, saleurile, sticks-urile, briosele, croissantele, orice fel de foietaj, nucile, alunele, macul, stafidele, smochinle, curmalele, prunele uscate, fasolea, mazarea uscata, lintea, cartofii prajiti, legumele conservate in sare, sarea in exces, sosurile pe baza de maioneza, dressingurile din comert, budincile, checurile, sosurile preparate din lapte integral, supele-crema, prajiturile cu frisca, crema cu smantani sau unt, ciocolata, halvaua, martipanul si, in general, dulciuri concentrate.
Ce rol are fumatul in cresterea nivelului colesterolului si trigliceridelor? Explicati mecanismul?
Fumatul duce la scaderea nivelului de cholesterol bun (HDL-colesterol). Desi fumatul nu duce in mod direct la cresterea colesterolului rau (LDL-colesterol), el promoveaza oxidarea particulelor de LDL, crescand astfel capacitatea acestora de a se depozita la nivelul peretelui arterelor.
LDL-colesterol, zis si colesterolul rau este principala forma de colesterol din sange, reprezentand 60-70% din colesterolul total; el este asociat cu procesul de ateroscleroza si cu riscul de evenimente cardiovasculare: infarct miocardic, accident vascular cerebral. HDL-colesterol sau colesterolul bun reprezinta 20-30% din colesterolul total si are rolul de a proteja arterele impotriva aterosclerozei, prin extragerea colesterolului in exces si transportarea lui catre ficat pentru a fi eliminat. De aceea, nivelul de HDL-colesterol este invers proportional cu riscul de boala cardiovasculara.”
Natalia Talmacec

Sindrom premenstrual? Alimente de evitat și alimente recomandate
02.06.2023