Medic cardiolog: „Aproape jumatate dintre romani sufera de dislipidemie”

Timp estimat de citire:1 minut, 39 secunde

In Romania, circa 60% din totalul deceselor inregistrate in fiecare an au drept cauza bolile cardiovasculare, o buna parte din acestea avand ca punct de plecare nivelul crescut de lipide din sange. Am vrut sa intelegem mai bine implicatia hiperlipidemiei in aparitia acestor afectiuni, dar si cum poate fi aceasta combatuta si am stat de vorba cu dr. Sanziana Moise, medic specialist cardiolog in cadrul Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica, din Bucuresti.

Un numar tot mai mare de romani afla dupa ce-si fac analizele de sange ca au nivelul colesterolului si trigliceridelor marite. Cat de grava este, de fapt, situatia?

Dislipidemiile, care se traduc prin valori crescute ale colesterolului si/sau trigliceridelor in sange, sunt, alaturi de hipetensiunea arteriala, diabetul zaharat, fumatul si obezitatea, printre cei mai importanti factori de risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare. In Romania, dislipidemiile afecteaza aproximativ 46% din populatie.

Care sunt valorile normale pentru lipidele din sange?

Nu exista o regula general valabila. Valorile colesterolului si trigliceridelor trebuie interpretate in functie de varsta, sex si comorbiditatile asociate. Astfel, decizia de initiere a tratamentului si valorile-tinta la care trebuie sa se ajunga in urma terapiei trebuie stabilite de catre medicul specialist.

„La fel de important ca efectuarea analizelor pentru evaluarea profilului lipidic este si interpretarea corecta a valorilor, care trebuie facuta in functie de particularitatile fiecarei persoane.”

Ce determina cresterea valorilor colesterolului si trigliceridelor?

Cauzele care duc la cresterea colesterolului pot fi impartite in mai multe categorii. Unele au legatura cu ereditatea, fiind determinate de aparitia unor mutatii genetice care duc la un dezechilibru intre procesul de formare si cel de degradare a colesterolului; aceste hiperlipemii familiale se asociaza cu cresterea severa a colesterolului in sange si ateroscleroza precoce. Alte cauze sunt cele legate de stilul de viata, respectiv aport caloric crescut, consum excesiv de grasimi saturate si carbohidrati, aport crescut de alcool. De asemenea, dislipidemiile pot aparea si secundar unor boli hepatice si renale cronice sau administrarii anumitor medicamente, asa cum sunt diureticele, contraceptivele orale, terapia de substitutie hormonala etc.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate