Medic cardiolog: „Aproape jumatate dintre romani sufera de dislipidemie”
In Romania, circa 60% din totalul deceselor inregistrate in fiecare an au drept cauza bolile cardiovasculare, o buna parte din acestea avand ca punct de plecare nivelul crescut de lipide din sange. Am vrut sa intelegem mai bine implicatia hiperlipidemiei in aparitia acestor afectiuni, dar si cum poate fi aceasta combatuta si am stat de vorba cu dr. Sanziana Moise, medic specialist cardiolog in cadrul Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica, din Bucuresti.
29.05.2017
4086


Timp estimat de citire:
1 minut, 39 secundeUn numar tot mai mare de romani afla dupa ce-si fac analizele de sange ca au nivelul colesterolului si trigliceridelor marite. Cat de grava este, de fapt, situatia?
Dislipidemiile, care se traduc prin valori crescute ale colesterolului si/sau trigliceridelor in sange, sunt, alaturi de hipetensiunea arteriala, diabetul zaharat, fumatul si obezitatea, printre cei mai importanti factori de risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare. In Romania, dislipidemiile afecteaza aproximativ 46% din populatie.
Care sunt valorile normale pentru lipidele din sange?
Nu exista o regula general valabila. Valorile colesterolului si trigliceridelor trebuie interpretate in functie de varsta, sex si comorbiditatile asociate. Astfel, decizia de initiere a tratamentului si valorile-tinta la care trebuie sa se ajunga in urma terapiei trebuie stabilite de catre medicul specialist.
„La fel de important ca efectuarea analizelor pentru evaluarea profilului lipidic este si interpretarea corecta a valorilor, care trebuie facuta in functie de particularitatile fiecarei persoane.”
Ce determina cresterea valorilor colesterolului si trigliceridelor?
Cauzele care duc la cresterea colesterolului pot fi impartite in mai multe categorii. Unele au legatura cu ereditatea, fiind determinate de aparitia unor mutatii genetice care duc la un dezechilibru intre procesul de formare si cel de degradare a colesterolului; aceste hiperlipemii familiale se asociaza cu cresterea severa a colesterolului in sange si ateroscleroza precoce. Alte cauze sunt cele legate de stilul de viata, respectiv aport caloric crescut, consum excesiv de grasimi saturate si carbohidrati, aport crescut de alcool. De asemenea, dislipidemiile pot aparea si secundar unor boli hepatice si renale cronice sau administrarii anumitor medicamente, asa cum sunt diureticele, contraceptivele orale, terapia de substitutie hormonala etc.

Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică
09.03.2023