Legume si fructe de sezon, de care sa te bucuri in august
Alimentele proaspete, de sezon, sunt accesibile si multe dintre ele contin vitamine, minerale si nutrienti esentiali organismului tau – totul la un pret mic! In ultima luna de vara, mizeaza pe fructe si legume foarte sanatoase, pe care le poti consuma ca atare sau in combinatii culinare simple, care le mentin maximum de vitamine.
26.08.2011
Timp estimat de citire:
3 minute, 21 secundeModul recomandat de a consuma fructele si legumele este cel crud, fara prea multe artificii: fie ca atare, fie in salate cu cat mai putine ingrediente, cu putin ulei extravirgin de masline si fara dressing-uri sofisticate (si cu multe calorii!). Iti poti face un sos light si delicios din iaurt degresat, sare si suc de lamaie sau poti consuma feliile de legume cu hummus, o pasta libaneza din naut, ce incepe sa devina din ce in ce mai populara si in Romania.
Iata cateva dintre fructele si legumele pline de vitamine pe care sa le consumi in august:
Vinete
O suta de grame de vinete are doar 27 de calorii, deci le poti manca fara griji si daca esti la dieta! Singura atentionare este faptul ca majoritatea retetelor cu vinete au alte ingrediente ce transforma preparatele in bombe calorice, asa ca rezuma-te sa le consumi coapte in cuptor sau pe gratar. Vinetele contin potasiu, mangan, acid folic, vitamine din complexul B si triptofan, un aminoacid esential ce contribuie la producerea hormonului fericirii, serotonina.
Sfecla rosie
Sfecla rosie este recomandata in special femeilor insarcinate, datorita continutului mare de acid folic, insa orice persoana se poate bucura de principiile nutritive ale sfeclei, dar si de gustul ei. In ciuda obisnuintei de a o manca fiarta, sfecla rosie poate fi consumata si cruda, taiata in cubulete ce pot reprezenta o gustare sanatoasa. In plus, sfecla contine potasiu, mangan, fibre alimentare, vitamina C, magneziu, triptofan, fosfor si fier.
Ardei gras
Ardeiul gras este o leguma placuta la gust pentru toata lumea, inclusiv pentru copii, iar avantajul este ca poate fi preparat in diferite moduri, de la ardei gras umplut cu branza dietetica si marar, pana la ardei copt, asezonat cu putin otet de mere. Avand doar 25 de calorii la o suta de grame, ardeiul gras este dietetic, satios si foarte bogat in substante nutrititive si antioxidante, precum vitamina C sau betacaroten.
Conopida
Dietetica si cu un continut mare de acizi grasi Omega 3, conopida este una dintre legumele de sezon ce nu trebuie sa-ti lipseasca din meniu. O portie de conopida (aproximativ 120 g) are doar 26 de calorii, un continut excelent de vitamina C – acoperind 90% din doza zilnica recomandata, acid folic, vitamina K, triptofan si fibre alimentare. Pentru a-i pastra virtutile nutritive, consum-o cruda sau preparata la abur!
Mere
In august, merele romanesti, crescute in gradina cu cat mai putine pesticide, sunt zemoase si bune de cules, asa ca te poti delecta cu aceste fructe pline de vitamine. Cercetatorii continua sa studieze nenumaratele beneficii pe care merele le aduc sanatatii umane, printre cele mai recente descoperiri aflandu-se faptul ca fitonutrientii pe care le contin ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange. Merele contin vitamina C si fibre, jucand astfel un rol important in reglarea tranzitului intestinal.
Afine
Afinele cumparate de la tarani sau culese din padure, in timpul unei benefice excursii la munte, sunt o sursa grozava de vitamina C, mangan si vitamina E. Acest cocktail de nutrienti are rol antioxidant si de mentinere in buna stare a creierului si a memoriei, in mod special. Un grup de cercetatori a oferit publicitatii, acum doi ani, rezultatele unui studiu ce a demonstrat proprietatile benefice pentru memorie ale afinelor, datorate flavonoizilor pe care ii contin.
Prune
Spre sfarsitul lui august, aproape de venirea toamnei, prunele cultivate local pot fi gasite in piete. Savureaza-le crude sau in combinatie cu alte fructe si o lingurita de miere, pentru a obtine un desert ce va fi si pe gustul copiilor! Prunele au rol antioxidant, intrucat contin vitamina C, fiind de asemenea o sursa buna de vitamina A, B2 si fibre alimentare. O pruna bine coapta, de dimensiune medie, are in jur de 30 de calorii.
Raluca Mateescu
Top 10 beneficii ale consumului de mentă
24.07.2024