Laptele de măgăriță: beneficii pentru sănătate
Articol verificat de: Dr. Corina Zugravu
Consumul laptelui de măgăriță poate părea un trend nou, dar în realitate acest tip de lapte este consumat de mii de ani. Laptele de măgăriță a redevenit popular recent, în special în unele părți ale Europei, printre care și în România. Este băut de către cei în căutare de gusturi noi, dar mai ales de persoane care vor să-și amelioreze diverse probleme de sănătate.
05.12.2022
Timp estimat de citire:
5 minute, 54 secundeLaptele de măgăriță – scurt istoric
Măgarii aparțin familiei Equidae, care include atât caii, cât și zebrele. Sunt numeroase specii de măgari domestici care trăiesc peste tot în lume și, la fel ca și în cazul altor mamifere domestice, femelele acestei specii, măgărițele, au fost crescute încă din timpuri străvechi și pentru lapte.
Laptele de măgăriță are o istorie lungă atât ca remediu pentru diverse afecțiuni, cât și ca “produs cosmetic”. Savantul grec Hipocrate, părintele medicinei, îl folosea ca tratament pentru artrită, tuse sau răni. Regina Egiptului, Cleopatra, făcea băi în lapte de măgăriță pentru a-și menținea sănătatea și strălucirea pielii.
Laptele de măgăriță are unele proprietăți antimicrobiene și este folosit în medicina tradițională a multor popoare în caz de infecții, tuse convulsivă sau pentru efectele antivirale, în anumite părți din Africa sau în India.
Laptele de măgăriță, asemănător cu laptele uman
Comparativ cu laptele altor mamifere, cum ar fi vacile, caprele, oile sau bivolițele, laptele de măgăriță se aseamănă cel mai bine cu laptele uman. De fapt, în trecut, în secolul al XIX-lea, a fost folosit pentru hrănirea sugarilor orfani.
Bussinesul cu lapte de măgăriță a devenit din ce în ce mai popular în Europa. Totuși, cele mai multe ferme sunt mici, având 5-30 de măgărițe. Fiecare animal produce în jur de 1 litru de lapte pe zi. De aceea, laptele de măgăriță este considerat dificil de procurat și special. În România, este vândut de obicei la fermele unde este produs sau livrat prin comandă, neprelucrat (crud), în recipiente de plastic sau de sticlă. Poate fi găsit și sub formă congelată, pasteurizat. Unii fermieri îl vând după ce a fost muls în fața clientului. Totodată, laptele de măgăriță este disponibil și liofilizat, sub formă de capsule, ca supliment alimentar.
Laptele de măgăriță – conținut nutritiv
Laptele de măgăriță conține vitamine, minerale și proteine. Conține mai puține grăsimi decât alte tipuri de lapte, ca atare este și mai slab caloric și, de asemenea, aduce mai multă vitamina D. Cele mai multe calorii din laptele de măgăriță provin din carbohidrați, sub formă de lactoză.
100 ml de lapte de măgăriță conțin:
- Calorii: 49 kcal
- Proteine: 2 g
- Carbohidrați: 6 g
- Grăsimi: 2 g
- Colesterol: 3% din doza zilnică recomandată (DZR)
- Vitamina D: 23% din DZR
- Calciu: 7% din DZR
- Riboflavină (vitamina B2): 2% din DZR
Laptele de măgăriță este asemănător laptelui uman și sub aspectul conținutului scăzut de cazeină – proteina la care reacționează persoanele care au alergie la laptele de vacă. Proteina din zerul laptelui de măgăriță are proprietăți antimicrobiene, prevenind proliferarea unor bacterii și virusuri. În diverse studii de laborator, s-a dovedit că proteina respectivă a inhibat dezvoltarea unor bacterii, precum: Listeria, Salmonella sau Stafilococul auriu.
Laptele de măgăriță – beneficii
Persoanele care consumă lapte de măgăriță fac acest lucru nu pentru conținutul nutritiv, ci pentru presupusele beneficii pentru sănătate. Se consideră că este un aliment care întărește sistemul imunitar și nu cauzează reacții alergice. În general, persoanele care au alergie la laptele de vacă tolerează laptele de măgăriță. Un studiu italian la care au luat parte 81 de copii cu alergie la laptele de vacă nu a raportat nicio reacție alergică la laptele de măgăriță. Totuși, dacă ai o alergie puternică la laptele de vacă, ar trebui să te sfătuiești cu medicul înainte de a consuma lapte de măgăriță. Chiar și o cantitate mică de cazeină poate cauza șoc anafilactic.
Dezavantajele laptelui de măgăriță
- Cel mai important dezavantaj al laptelui de măgăriță îl reprezintă prețul și disponibilitatea. Atât numărul, cât și dimensiunea fermelor de măgarițe sunt limitate. Laptele este dificil de produs și de vândut.
- Prețul laptelui de măgăriță și conținutul scăzut în cazeină îl fac aproape imposibil de utilizat în producerea brânzei.
- Un alt dezavantaj îl constituie faptul că este deseori vândut crud, iar consumul laptelui nepasteurizat poate fi periculos. Chiar dacă laptele de măgăriță are proprietăți antimicrobiene, există întotdeauna un risc de contaminare a laptelui crud. Dacă vrei să încerci laptele de măgăriță, e indicat să-l încălzești la cel puțin 72 de grade pentru cel puțin 15 secunde înainte de consum, pentru a te asigura că patogenii au fost distruși.
- Dacă ai intoleranță la lactoză și atunci când bei lapte ai simptome precum balonare sau diaree, laptele de măgăriță va cauza aceleași simptome din cauza conținutului de lactoză.
Alte utilizări ale laptelui de măgăriță
Laptele de măgăriță este mai mult decât un aliment. Este un ingredient utilizat în industria cosmeticelor. Poate fi regăsit în creme, măști de față, săpunuri și șampoane. Proteinele specifice au proprietatea de a atrage și de a reține apa, având proprietăți emoliente. Alte proteine pe care le conține au proprietăți antioxidante.
De ce cumpără românii lapte de măgăriță?
În medicina populară românească, laptele de măgăriță era considerat singurul remediu capabil să amelioreze sau să vindece “tusea măgărească”. Boala este produsă de o bacterie, numită Bordetella Pertussis, rezistentă la tratament, care cauzează convulsii puternice timp de aproximativ 100 de zile. În România, aproape toți copiii sunt vaccinați împotriva tusei convulsive, însă în cazuri rare boala poate apărea chiar dacă a fost administrat vaccinul. Boala este foarte virulentă, iar în trecut prezenta un risc mortal pentru sugari, deorece cauzează complicații grave, precum pneumonie. În caz de tuse persistentă, mai ales la copiii mici, solicitați sfatul unui medic.
Ca atare, laptele de măgăriță este utilizat cel mai frecvent de români ca remediu pentru afecțiunile respiratorii, dar și ca tonic pentru sistemul imunitar, mai ales în sezonul rece.
Ce alimente conțin iod? Alimente bogate în iod
18.09.2024