Irina Reisler și povestea celor 50 de kilograme pierdute
Pe Irina Reisler o cunoaștem de la televizor. A realizat mult timp emisiuni la Pro TV, Acasă TV, TVR 1 și altele. De mai bine de 10 ani lucrează pe cont propriu într-un domeniu dedicat frumuseții: estetică și creație de bijuterii. Recent, a publicat o carte ce are ca temă lupta ei cu kilogramele în plus: „De la 100 la 50 de kilograme: Vreau, pot, fac, pentru că merit!”
13.11.2019
Timp estimat de citire:
5 minute, 27 secundeAm profitat de moment pentru a-i adresa Irinei câteva întrebări. Rememorăm împreună o experiență care ei i-a schimbat viața complet și care poate fi un bun exemplu pentru oricine își dorește să slăbească.
Slab sau Gras: Bună Irina, au trecut mai bine de 10 de când ne povesteai prima dată despre lupta ta cu kilogramele în plus. Cum ți-a venit ideea să publici o carte?
Irina Reisler: Mă bucur să stăm, din nou, de vorbă! Da, au trecut 11 ani de la primul interviu despre povestea sutei de kilograme. Ideea de a scrie o carte nu îmi aparține. Acum mai bine de 2 ani, Virginia Lupulescu de la Editura Trei m-a întrebat: „Irina, nu vrei să facem o carte despre povestea ta?”… și, iat-o! Doi ani mi-au fost necesari ca să pot face oamenilor această confesiune, pentru că în carte vor găsi mai mult decât dietele care m-au ajutat să slăbesc 50 de kilograme. Vor găsi cele mai intime trăiri ale unei persoane supraponderale, zbuciumul sufletesc, gândurile care îi trec prin minte. Este un fel de autobiografie, în care m-am descris fără niciun fel de poleială.
Povestește-ne experiența ta. Care sunt motivele pentru care ai dobândit kilogramele în plus în timpul sarcinii? Care au fost greșelile pe care le-ai făcut?
Greșeala a fost cea pe care o fac foarte multe femei însărcinate: aceea de a mânca orice, oricât, oricând, în spatele paravanului numit „sarcină”. Pe principiul mănânc ca să crească copilul mare. În cazul meu, nu copilul a fost mare, ci eu. Am pornit în sarcină de la 65-67 de kilograme, eu având o constituție rotunjoară, pufoasă. Și am desăvârșit suta de kilograme. Pentru că a fost singura perioadă din viața mea când nu a trebuit să fiu atentă la siluetă.
Care ar fi acum sfaturile tale pentru femeile însărcinate?
Evident, să nu repete greșelile mele! Să nu mănânce pentru doi, ci să mănânce corect și sănătos. Nu cantitatea contează, ci calitatea hranei. Să nu folosească sarcina drept scuză pentru diverse comportamente. Să nu își imagineze că lor nu li se poate întâmpla. Kilogramele vin ușor și pleacă greu.
Ce te-a determinat să iei măsuri?
O întâmplare, dintr-o zi fierbinte de vară… Este chiar întâmplarea care deschide povestea mea, în carte. O întâmplare despre un lift stricat, despre 7 etaje pe care a trebuit să le urc cu căruțul în brațe și cu copilul de 9 luni în căruț… O întâmplare în care cred că am murit și am înviat. Vă las să descoperiți povestea în carte, dar, vă rog doar un lucru: să acționați chiar acum dacă aveți kilograme în plus, ca să nu ajungeți în situații dramatice, unele chiar fără întoarcere. Obezitatea este o boală, grăsimea este simptomul ei și, da, poate ucide.
Știu că la momentul respectiv ai apelat la diete de slăbit, și nu la ajutor specializat. Care au fost dietele care te-au ajutat și… cât de greu ți-a fost?
La vremea aceea, vorbim de anul 2002, nu aveai prea multe soluții la îndemână. Nu existau mii de nutriționiști, ca acum. În anii 2000, oamenii apelau la dietele universale. Asta am făcut și eu: am apelat la două diete pe care le cunoșteam. Dieta clinicii Mayo (regimul de 13 zile) și regimul disociat 3 zile vegetale, 3 zile proteine animale – acestea sunt dietele care m-au salvat. Bune sau rele, au fost salvatoare, la momentul respectiv. Iar din momentul în care am luat decizia să slăbesc, nimic nu a mai fost „prea greu”. Timp de un an, nimeni și nimic nu m-a putut opri.
Cum ai reușit atunci și cum reușești în prezent să te menții?
După anul în care am ținut regimul disociat, m-am reîntors la alimentația combinată. Iar în următorii 10 ani am tot învățaț despre ce înseamnă să mănânci sănătos. Mănânc zi de zi pe niște principii alimentare corecte și echilibrate, am 5 mese/zi, mănânc porții foarte mici, beau multă apă – am învățat ce îmi face bine, am descoperit ce nevoi are organismul meu. Evident, dacă poftesc la o prăjitură, o mănânc, dar, doar o dată. Și, din ziua următoare, mă întorc la alimentația mea obișnuită.
Din experiența personală, care sunt cele mai importante sfaturi pentru persoanele care vor să scadă în greutate?
Să ia decizia și să înceapă ACUM un program de slăbire. Nu mâine, nu luni. Să își găsească propriile motivații, ca să poată duce lupta aceasta deloc ușoară. Să slăbească pentru ei, pentru sănătatea lor, nu pentru alții. Să aibă răbdare – este cel mai mare secret al reușitei. Să facă echipă cu dieta și cu corpul lor. Să ducă această luptă cu liniște și împăcare, pentru că fac un lucru excepțional pentru viața lor.
Ce s-a schimbat în viața ta după ce ai slăbit?
Totul! Singurele lucruri pe care le-am păstrat au fost familia si prietenii foarte apropiați. În rest, am schimbat totul. De la aspectul fizic, până la carieră. De la structura mea interioară, până la stilul vestimentar. Pentru mine, slăbirea a 50 de kilograme a însemnat un reset major. Pentru că eu am învățat, în acel an, să nu mă mai tem de nimic. Pentru mine, nu mai există „nu pot, mi-e greu, nu reușesc să fac asta sau asta”. Și, dacă eu am putut, și tu poți! Oricine ai fi, cititor drag, poți să reușești. Ești singurul om care poate aduce Fericirea în viața ta.
Geanina Ilieș: “Îmi place foarte mult ciocolata, dar nu înseamnă că o mănânc zilnic”
25.02.2020