Interviu: legatura dintre cancer si kilogramele in plus
Chiar daca, in esenta, se reduce la anumite mutatii genetice, care conduc la multiplicarea necontrolata a unuia sau mai multor tipuri celulare, cancerul ramane o boala foarte complexa, cu extrem de multi factori implicati. Dintre acestia, excesul de grasime corporala este tot mai des luat in discutie.
01.04.2019
3315


Timp estimat de citire:
2 minute, 26 secundeAflam mai multe despre corelatia dintre kilogramele in plus si riscul de aparitie a neoplaziilor de la dr. Amedeo Grigorean, medic specialist medicina generala, cu specializare in nutritie oncologica, in cadrul Institutului Sanului, din Bucuresti. Ne-a oferit, in limbaj accesibil, o sinteza a concluziilor medicale valabile la acest moment la nivelul comunitatii stiintifice internationale, facand, totodata, referire la experienta profesionala: lucreaza de trei ani in contact direct cu pacienti oncologici si de aproximativ 15 ani in stransa colaborare cu medici oncologi si hematologi.
Slab sau Gras: Excesul ponderal figureaza pe lista principalilor factori de risc pentru dezvoltarea afectiunilor oncologice. Care-i mai exact impactul acestuia?
Dr. Amedeo Grigorean: Fie el incadrat la supraponderal, obezitate sau obezitate severa, excesul de greutate este, asa cum bine ati mentionat, un factor de risc, nu o cauza dovedita. De aceea, este important sa se inteleaga foarte clar ca nu orice persoana supraponderala sau obeza va face cancer. Aici vorbim de statistica, adica de numere mari. Raportandu-ne la intreaga populatie, s-a observat ca cei cu exces de greutate au o probabilitate sensibil mai mare de a dezvolta aceasta boala, riscul fiind cu atat mai mare cu cat sunt mai multe kilograme depasite fata de greutatea normala si cu cat este mai mult timp de cand greutatea este marita.
De la cate kilograme in plus creste riscul de a face cancer? Care sunt tipurile de cancer cel mai puternic asociate cu obezitatea?
Cam toate studiile actuale pe acest subiect sunt observationale. Asadar, avem asocieri posibile intre parametrii studiati, fara o demonstratie clara si absolut certa. Conform acestora, exista mai multe forme de cancer corelate cu exces de greutate in diferite grade. In cazul cancerului endometrial, riscul ar fi de 2-4 ori mai mare la femeile supraponderale si obeze si de pana la 7 ori mai mare la cele cu obezitate severa; in adenocarcinomul esofagian – de aproximativ 2 ori mai mare la supraponderali si obezi si de peste 4 ori mai mare la cei cu obezitate severa; in cancerele hepatic si renal, riscul este de aproape 2 ori mai mare, la supraponderali si obezi, iar in cel pancreatic – de 1,5 ori. In cancerul gastric cardial, riscul observat este de aproape 2 ori mai mare la obezi; in mielomul multiplu – cu 10%-20% mai mare la supraponderali si obezi; in meningiom – cu 20% mai mare la supraponderali si cu 50% mai mare la obezi. In cancerul colorectal, riscul este cu aproximativ 30% mai mare la supraponderali si obezi; in cel de vezica biliara – cu 20% mai mare la supraponderali si cu 60% mai mare la obezi; in cel tiroidian – cu 10% mai mare la supraponderali si obezi, la fel si in cel ovarian, in special la femeile care nu au utilizat terapie de substitutie hormonala.

Carența de zinc: semne și măsuri de luat
15.09.2023