Interviu: legatura dintre cancer si kilogramele in plus

Timp estimat de citire2 minute, 11 secunde

Conform ultimului raport al Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului – GLOBOCAN 2018, incidenta cancerului in tara noastra este intr-o continua crestere, fiind estimate peste  83.000 de cazuri nou diagnosticate, cu circa 9.000 mai multe decat acum zece ani. 

Dar in cancerul de san?

In cazul cancerului mamar, avem cateva particularitati interesante: la femeile obeze aflate in postmenopauza, exista un risc de 20%-40% mai mare, in special la cele care prezinta receptori hormonali si nu au utilizat niciodata terapie hormonala de substitutie. Pe de alta parte, la femeile in premenopauza, riscul este usor mai scazut, cu 20%, pentru tumorile cu receptori hormonali prezenti. La acest tip de cancer, obezitatea creste riscul si la barbati, desi cazurile sunt extrem de rare.

Ati observat aceasta asociere in practica medicala? Cati dintre pacientii pe care ii vedeti sunt supraponderali?

Asa cum am mentionat si mai devreme, observatiile raman doar asocieri a caror cauzalitate ramane sa fie dovedita sau nu in viitor. Daca iau in considerare doar ultimii doi ani, din aproximativ 2.000 de pacienti cu cancer, cam 35% sunt supraponderali, iar ceva peste 23% sunt obezi, toate gradele. In total, 58% pacienti au exces de greutate, deci ceva mai mult de jumatate. Pe de alta parte, doar 7% dintre pacientii mei din ultimii doi ani se incadreaza la subponderal, dar majoritatea dintre ei sunt cu o structura osoasa foarte subtire, sedentari si nu au avut niciodata in viata o greutate mai mare, decat eventual cu 3-4 kg in plus.

Cum anume influenteaza grasimea in exces aparitia cancerului. Descifrati mecanismul, va rugam.

Depozitele de grasime din organism au doua mari roluri: depozit de energie si trimiterea constanta de semnale catre restul organismului, influentand astfel cresterea celulelor, anumite reactii chimice din celule si ciclurile reproductive ale organismului. Cateva mecanisme au fost identificate si le voi enumera pe scurt, existand posibilitatea ca in timp sa se mai descopere si altele. In primul rand, prea mult tesut gras poate duce la niveluri mai mari de insulina sau alti factori de crestere celulara, ceea ce poate duce la cresterea riscului de cancer. In al doilea rand, persoanele cu exces de greutate au adesea un nivel de inflamatie cronica in organism, care poate conduce la mutatii in ADN, astfel putand declansa cancerul. In al treilea rand, celulele grase in exces pot determina producerea in exces de hormoni estrogeni, care pot duce la multiplicarea mai rapida a unor celule, astfel crescand riscul de cancer. Alte posibile mecanisme, la nivel de teorie, se pot referi la modificarea matricii de tesut conjunctiv care inconjoara celulele de la nivelul sanului, modificari ale raspunsului imun, efecte directe asupra sistemelor din nucleul celulei, unde este pastrat ADN-ul sau interferente in gestionarea stresului oxidativ.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate