Hemoglobina glicozilata – semnificatie in diabet si recomandari
Diabetul zaharat reprezinta in momentul de fata o afectiune extrem de frecventa, fiind o cauza importanta de morbiditate si mortalitate. Fiind o boala insidioasa, diabetul zaharat poate trece neobservat o buna perioada de timp, lucru ce are repercusiuni asupra inimii, rinichilor, ochilor si a vaselor mici.
26.10.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 15 secundeDiabetul este cauzat fie de o imposibilitate a pancreasului de a secreta suficienta insulina, fie din cauza faptului ca organismul nu este capabil sa foloseasca insulina in mod eficient, ambele situatii avand drept rezultat cresterea nivelului de zahar din sange.
Dieta, rol primar
Pe langa tratamentul medicamentos cu antidiabetice orale (ADO) si cel cu insulina, dieta ocupa un loc extrem de important. Multi pacienti necesita doar dieta ca modalitate de a tine sub control diabetul. Restul persoanelor diabetice in tratament cu ADO sau insulina necesita de asemenea o atenta monitorizare a felului in care mananca. Alimentele trebuie cantarite si dieta trebuie atent supravegheata de catre medicul diabetolog.
Hemoglobina glicozilata
Evaluarea glicemiei din sange poate sa ofere o perspectiva asupra statusului metabolismului glucidic in momentul recoltarii. Spre deosebire de aceasta modalitate de diagnostic a diabetului zaharat, hemoglobina glicozilata ofera o evaluare retrospectiva a valorilor glicemice. Cu alte cuvinte, efectuarea acestei analize ofera detalii asupra controlului glicemic pe 3 luni. Astfel, hemoglobina glicozilata (HbA1c) este o analiza de sange care se poate efectua in orice moment al zilei (nu este necesar ca pacientul sa fie a jeun), cu ajutorul careia se poate pune diagnosticul de diabet zaharat si cu care se poate monitoriza ulterior raspunsul la tratament.
Media glicemiilor pe 3 luni
Hemoglobina glicozilata sau media glicemiilor pe 3 luni este una din cele mai utile ustensile pentru medicii diabetologi. Ghidurile actuale au stabilit ca o valoare de peste 6,5% a HbA1c pune diagnosticul de diabet. Pentru monitorizarea tratamentului (fie ca este vorba de antidiabetice orale sau de insulina) tintele HbA1c pot sa difere mai ales in functie de varsta pacientului. Pacientii varstnici nu au o tinta foarte joasa a acestui parametru doarece acest lucru poate sa insemne un tratament foarte drastic care semnifica un risc crescut de apartitie a hipoglicemiilor.
Cand trebuie recomandata efectuarea HbA1c
- pentru screeningul dabetului zaharat si a tolerantei alterate la glucoza;
- la fiecare 3-6 luni pentru pacientii cu diabet zaharat tip 2;
- la fiecare 3 luni la pacientii cu diabet zaharat tip 1 care sunt pe tratament cu insulina;
- lunar sau la 2 luni la pacientele cu diabet gestational;
Trebuie mentionat ca valoarea HbA1c poate sa fie influentata de diversi factori, printre care se numara: valoarea hemoglobinei totale, anumite medicamente (aspirina, diuretice, corticoizi), bolile cronice de ficat si rinichi. Cu alte cuvinte, la pacientii cu hemoglobinopatii, anemie hemolotica, beta-talasemie sau splenectomizati interpretarea corecta a HbA1c poate sa nu fie posibila.
Dr. Alin Popescu
Dieta corectă în diabet tip 2
22.08.2024