Gravidele și femeile care vor să rămână însărcinate trebuie să se abțină de la cafea

Timp estimat de citire1 minut, 28 secunde

Oamenii de știință revin asupra permisiunii consumului de cafea în timpul sarcinii și preconcepției. Ei au constatat că acest obicei nu este tocmai inofensiv, asociindu-se cu un prognostic negativ. Mai mult, experții spun că nu există o cantitate de cafeină ce poate fi considerată sigură pentru buna dezvoltare a fătului.

Cafeina este, fără doar și poate, una dintre cele mai consumate substanțe psihoactive din toate timpurile, fiind nelipsită din viața multora dintre noi. La ora actuală consumul ei este acceptat inclusiv în sarcină, desigur în cantitate limitată. Nivelul de cafeină permis, menționat în ghidurile internaționale, este de 200 mg/zi, ceea ce înseamnă aproximativ două cești de cafea obișnuită.

Concluzii descurajante

Cercetătorii au vrut să vadă dacă nivelul de cafeină admis la gravide în prezent are la bază dovezi solide că nu dăunează copilului. În acest scop ei au pus sub lupă 48 de studii și meta-analize importante realizate pe acest subiect în ultimele două decenii și au descoperit o serie de date îngrijorătoare. Majoritatea lor a  scos la iveală o corelație semnificativă între consumul de cafeină și creșterea riscului de efecte adverse majore, printre care și pierderea sarcinii, greutate scăzută la naștere, nașterea prematură sau a unui făt mort.

Analiza a fost publicată în BMJ Evidence Based Medicine. Autorii ei precizează, totuși, că este vorba de un studiu observațional și că nu se poate discuta încă despre o legătură cauză-efect certă. Cu toate acestea, ei recomandă femeilor însărcinate, precum și celor care încearcă să aibă un copil să renunțe la cafea, pentru a evita problemele, pe principiul „Mai bine mai multă precauție decât să regrete”.

Sursă: Science Daily

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate