logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate

          martie 13, 2023

          Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

          februarie 16, 2023

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          februarie 14, 2023

          Studiu: ce legătură are greutatea cu Vitamina D

          februarie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect

          martie 20, 2023

          Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase

          martie 15, 2023

          Dieta keto, pro și contra

          martie 13, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • 7 semne ale lipsei de vitamina C

          martie 10, 2023

          Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli

          martie 9, 2023

          Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

          martie 9, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Probleme și tulburări digestive cauzate de stres

          martie 27, 2023

          Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică

          martie 9, 2023

          Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?

          martie 8, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023

          Exerciții fizice care te ajută să arzi un număr mare de calorii

          martie 7, 2023
  • Psihologie
        • Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
retete

Făina de migdale la gătit – ce trebuie să știi

Dacă alimentația sănătoasă este una dintre prioritățile tale, atunci trebuie să începi să folosești cât se poate de des făina de migdale. Cu un conținut scăzut de carbohidrați, bogată în proteine și alte substanțe nutritive, aceasta vine cu nenumărate beneficii. Și nu doar sănătatea va avea de câștigat. Cu făina de migdale inclusă în rețete, preparatele tale vor căpăta mai multă savoare.

22.10.2020

Natalia Talmacec

4702

Timp estimat de citire:

9 minute, 26 secunde

Făina de migdale a devenit o alternativă populară la făina obișnuită, de grâu. Pentru că nu conține gluten, este un produs cu adevărat valoros pentru toți cei care evită această moleculă prezentă din abundență în grâu, secară și orz. Fie că au alergie sau intoleranță la gluten, fie că au aderat la dieta Paleo, care exclude consumul de cereale. De asemenea, faina de migdale se bucură de o apreciere largă în rândul persoanelor care urmează diete low-carb sau proteice. Se regăsește și în recomandările pentru rețetele adecvate în dieta keto. Chiar și numai din acest punct de vedere, faina de migdale merită să ajungă și în bucătăria ta.

Cum se obține făina de migdale

Așa cum îi spune și numele, făina de migdale este un produs rezultat din măcinarea migdalelor. Nu este însă un măciniș integral. Procesul implică decojirea prealabilă a migdalelor în apă clocotită. După uscare, migdalele sunt mărunțite bine, apoi cernute. Pulberea fină obținută astfel este faina de migdale. Poți face făina de migdale acasă, parcurgând toți acești pași, sau o poți cumpăra de-a gata. Depinde numai de tine ce variantă alegi.

Ce valori nutriționale are făina de migdale

Fiind o sursă generoasă de macro- și micronutrienți esențiali, făina de migdale este un produs alimentar cu densitate nutritivă ridicată. O cantitate de numai ¼ de cană (30 g) conține:

Calorii: 163

Grăsimi: 14,2 g (dintre care 9 sunt monosaturate)

Proteine: 6,1 grame

Carbohidrați: 5,6 g

Fibre: 3 g

Vitamina E: 35% din DZR

Mangan: 31% din DZR

Magneziu: 19% din DZR

Cupru: 16% din DZR

Fosfor: 13% din DZR

Potasiu: 6% din DZR

Calciu: 6% din DZR

Fier: 5% din DZR

După cum se poate observa, făina de migdale este deosebit de bogată în vitamina E. Datorită puterii sale antioxidante, această vitamină neutralizează radicalii liberi, acele molecule dăunătoare care accelerează îmbătrânirea, crescând riscul de cancer, boli de inimă și alte afecțiuni cronice. Există mai multe studii care asociază consumul mai mare de vitamina E cu o incidență mai mică a afecțiunilor cardiovasculare dar și a maladiei Alzheimer.

Făina de migdale ne pune la dispoziție și magneziu într-o concentrație apreciabilă. Pe lângă faptul că ne ajută să facem față mai bine stresului, acest micronutrient important contribuie la reglarea tensiunii arteriale, dar și la un mai bun control al glicemiei. Apropo de zahărul din sânge, făina de migdale are un mare avantaj la acest capitol față de făina de grâu: indicele glicemic scăzut. Diferența e uriașă! Făina de migdale are un IG sub valoarea de 1, pe când cea albă de grâu – de 85. Așadar, adăugând faina de migdale în rețete, poți preveni variațiile bruște ale glicemiei. Și, pe cale de consecință, poți evita tot alaiul de probleme cauzate de acestea, printre care oboseala, dar și câștigul ponderal.

Ce poți pregăti în bucătărie folosind făina de migdale?

Deși n-ai zice, făina de migdale este un ingredient surprinzător de versatil. Este foarte ușor de inclus în diverse rețete. În continuare sunt doar câteva idei:

  1. Clătite. Pentru o textură bogată și o aromă subtilă de nuci, înlocuiește un sfert din făina de grâu cu făina de migdale, indiferent de rețeta aleasă. Desigur, poți încerca și varianta integrală, doar cu făină de migdale.
  2. Biscuiți. Pentru a crește cantitatea de proteine din biscuiți, substituie un sfert din făină cerută de rețetă cu făina de migdale.
  3. Fursecuri fără gluten. Folosește făina de migdale pentru a face fursecuri crocante, pline de proteine.
  4. Macarons. Încorporează faina de migdale în albușurile bătute spumă cu zahăr și obții cele mai delicioase prăjiturele pentru macarons. Mai ai nevoie de o umplutură! Și poate de niște coloranți alimentari.
  5. Brioșe. Cu făina migdale, singură sau în combinație cu faina de cocos, poți face niște brioșe absolut demențiale, potrivite pentru dieta keto. Cele cu cacao sunt parcă cele mai cele.
  6. Budinci. Făina de migdale este o excelentă bază pentru budinci cu lapte simplu sau de migdale, îngroșate cu un pic de făină de orez.
  7. Preparate-n crustă sau pane. Folosește făina de migdale în loc de pesmet sau făină pentru a face o crusta și compoziția pentru pane a șnițelelor, fileurilor de pește, crochetelor de legume etc. Pentru un strat mai crocant, fără gluten, optează pentru migdale mărunțite în loc de cele măcinate foarte fin.
  8. Chifteluțe și checuri din carne. Substituie cu făina de migdale făina, pesmetul sau pâinea folosite în rețetele tale preferate.
  9. Paste. La prepararea aluatului de paste, ca să le îmbogățești cu proteine, înlocuiește o treime din făină cu făina de migdale.

3 rețete perfecte cu făină de migdale

Ca să-ți fie și mai simplu să integrezi faina de migdale în alimentație, îți propunem și câteva rețete. Una de quiche cu spanac, una de biscuiți fără gluten și una de brioșe keto. Să le luăm pe rând!

Quiche cu spanac și crustă din făină de migdale

Este un preparat absolut delicios, care poate fi consumat fără emoții și în cadrul dietelor fără gluten. Încearcă-l neapărat!

Ingrediente necesare pentru aluat:

  • 2 căni de făină de migdale
  • 3 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 lingură de cimbru proaspăt, tocat
  • ½ de linguriță de sare de mare fină
  • Un vârf de cuțit de piper negru măcinat
  • Un vârf de cuțit de pulbere de ardei roșu iute
  • ⅓ de cană de ulei de măsline

Ingrediente necesare pentru umplutură:

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 3 cepe mici, tocate (aproximativ ½ de cană)
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 căni de frunze spanac, tocate
  • ¼ de cană de vin alb sec
  • ½ de cană de lapte integral
  • 4 ouă
  • ½ de cană de brânză tare, rasă
  • Un vârf de cuțit generos de nucșoară proaspăt rasă
  • 1 linguriță de sare de mare fină
  • Un vârf de cuțit de piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 °C. Unge cu ulei o tavă de plăcintă.
  2. Pregătește crusta. Într-un castron mare, amestecă toate ingredientele uscate (făina de migdale, usturoiul, cimbru, sarea, piperul și fulgii de ardei roșu), apoi adaugă uleiul și 4 lingurițe de apă. Amestecă totul până când obții o masă omogenă. Întinde aluatul în tava de plăcintă, prin apăsare, asigurându-te că acoperi și marginile tăvii. Dă tava la cuptor și coace crusta până când devine ușor aurie și fermă la atingere, timp de aproximativ 15 minute.
  3. Între timp, pregătește umplutura. Într-o tigaie mare, încălzește uleiul la foc mediu. Pune la călit ceapa și usturoiul, timp de circa 5 minute, amestecând des. Adăugă spanacul, iar în momentul în care acesta începe să se înmoaie, toarnă vinul și continuă să gătești până când se evaporă tot lichidul. Scoate legumele din tigaie și dă-le deoparte.
  4. Într-un castron mare, amestecă laptele, ouăle, brânza, nucșoara, sarea și piperul. Adăugă compoziția de spanac și amestecă bine. Toarnă compoziția rezultată în crusta preîncălzită și dă tava la cuptor din nou, timp de 30-35 de minute. Lăsă quiche-ul să se răcească câteva minute înainte de servire.

Biscuiți low-carb cu făină de migdale

Se prepară foarte simplu și sunt o gustare grozavă, inclusiv în cazul persoanelor care-și monitorizează cu strictețe consumul de carbohidrați.

Ingrediente necesare pentru 25-30 de bucăți:

  • 1 ½ căni de făină de migdale
  • ½ de linguriță bicarbonat de sodiu
  • ¼ de linguriță de sare de mare
  • ⅓ de cană de miere
  • ⅓ de cană de tahini (pastă de susan)
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • ½ de cană de semințe de susan

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul de 180 °C. Căptușește o tavă întinsă cu hârtie de copt.
  2. Într-un castron, amestecă mierea, tahini și extractul de vanilie până se combină bine, apoi adaugă și făina de migdale, sarea și bicarbonatul de sodiu. Mixează bine totul până când obții o masă omogenă. Aluatul ar trebui să fie suficient de dens, potrivit pentru a putea forma bile. Dacă este prea umed (e posibil să se întâmple asta dacă mierea e lichidă) mai adăugă puțină făină de migdale.
  3. Din aluatul rezultat, formează biluțe de mărimea unei roșii cherry. Rulează fiecare bilă în semințe de susan, apoi aplatizeaz-o până la o grosime de circa 5 mm. Așază biscuiții astfel formați pe foaia de copt pregătită, lăsând 1-2 cm între ei.
  4. Coace biscuiții timp aproximativ 10 minute sau până când capătă o nuanță aurie. Dacă-i vrei super crocanți, întoarce-i cu susul în jos și mai lăsă-i în cuptor preț de câteva minute.

Brioșe keto cu făina de migdale

După ce le vei încerca, le vei pune pe lista dulciurilor preferate. Unde mai pui că sunt super hrănitoare și, foarte important, conțin puține glucide, ceea ce le face să fie o opțiune excelentă atât pentru cei ce urmează dieta keto, cât și pentru cei care vor „un dulce” cu indice glicemic scăzut.

Ingrediente necesare pentru 6 bucăți:

  • 1 cană de făină de migdale (cca. 140 g)
  • 100 g ulei de cocos
  • 3 ouă
  • 50 ml lapte de migdale neîndulcit
  • 40 g de îndulcitor (ideal Green Sugar)
  • 20 g cacao
  • ¼ de cană de afine
  • ½ de linguriță de praf de copt
  • 1 linguriță de esență de migdale

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 °C și pregătește o tavă pentru brioșe; pune în fiecare adâncitură hârtie specială pentru brioșe.
  2. Amestecă făina de migdale cu îndulcitorul, cacao și praful de copt, apoi adaugă pe rând uleiul de cocos, laptele de migdale, ouăle și esența de migdale. După ce amesteci bine totul, încorporează cu grijă și afinele.
  3. Distribuie compoziția rezultată în cele 6 forme de brioșe și dă tava la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute. Când sunt gata, scoate-l pe un grătar și lasă-le să se răcească.

Etichete:

alimentatie sanatoasa, bucatare, dieta keto, faina de migdale, fara gluten, low-carb, retete cu faina de migdale, silueta

Articole recomandate din categoria Retete sanatoase

Supă de castraveți, gata în 10 minute!
O idee de rețetă culinară rapidă, sățioasă și extrem de gustoasă pentru o zi de var..

15.07.2022

Mariș Adelina
retete
4 rețete de salată de vară: gata în câteva minute!

23.05.2022

Mariș Adelina
retete
Chiftele cu orez și brânză în sos de roșii

01.03.2021

Stan Stefan
retete
3 rețete cu vinete mai puțin cunoscute și delicioase

03.02.2021

Stan Stefan
retete
Supă-cremă de praz

28.01.2021

Marius Vasilescu
retete
Top 5 rețete culinare de sărbătoare

23.12.2020

Natalia Talmacec
retete
Budincă de chia cu banane

15.12.2020

Marius Vasilescu
retete

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1031256
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 345253
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348188
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 294512
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 160143

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Sanatate Evenimente Vedete Editorial Sport

Recomandări din alte categorii

Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate
Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Retete de sanatate de la Naturalis
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne