05.05.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 48 secundeDurerea de spate este un simptom comun, pe care cu toții l-am resimțit măcar o dată în viață. În trecut se vorbea despre acest tip de durere ca fiind o boală a anilor urcați în spate. Din păcate, în vremurile de acum și tinerii au astfel de acuze. Motivele sunt în principal pozițiile vicioase menținute timp îndelungat și sedentarismul.
Durerea cu localizare la nivelul coloanei vertebrale poate varia ca intensitate și poate asocia limitarea mișcărilor trunchiului. În plus, au mai fost descrise ca simptome asociate: senzația de amorțeala (până la nivelul membrelor), furnicăturile sau senzația de arsură. Cea mai frecventă este durerea din zona lombară.
Care sunt cauzele durerilor de spate?
După cum aminteam anterior, una dintre cele mai comune cauze a durerilor de spate este menținerea unei poziții incorecte o perioadă lungă de timp. În acest scenariu intră toate persoanele al căror loc de muncă le limitează mișcarea la statul cu orele la birou. Inactivitatea, stilul de viață haotic și alimentația greșită concură la apariția obezității. Orice kilogram în plus va fi resimțit la nivelul oaselor, mușchilor și articulațiilor, inclusiv celor de la nivelul spatelui.
Traumatismele și suprasolicitarea fizică sunt alte două cauze majore pentru apariția durerilor de spate. Hernia de disc, osteoartrita, osteoporoza (cu tasare vertebrală), stenoza spinală și curburile anormale ale coloanei sunt răspunzătoare de apariția durerilor de spate, necesitând tratament pentru a nu se ajunge la complicații și mai grave.
Când trebuie mers la medic
Durerile cauzate de pozițiile vicioase sau de kilogramele în plus își găsesc rezolvarea în corectarea posturii și revizuirea stilului de viață.
Nu același lucru poate fi spus pentru restul afecțiunilor în tabloul cărora se regăsește durerea de spate. Iată cele mai importante semne și simptome pe care trebuie să le luați în seama și care necesită suport medical:
- Durerea este nocturnă și vă treziți dimineața ințepeniți.
- Durere de spate asociază febră, dureri de cap, stare de amețeală și vărsături.
- Durere de spate se agravează de la o zi la alta și vă limitează mișcările.
- Durerea asociază tulburări de mers.
- Durere de spate asociază durere în piept și tulburări respiratorii.
- Durere de spate joasa, din zona lombara, coboară posterior pe picior (poate indica o afecțiune a nervului sciatic).
- Durere cu localizare la nivelul coloanei vertebrale iradiază în membrele superioare.
Dacă vă supară spatele și nu observați nicio ameliorare în 3-5 zile în ciuda repausului la pat și a analgezicelor uzuale (cele care se eliberează din farmacie fără rețetă) este bine să mergeți cât mai repede la medicul curant. Orice amânare a consultului de specialitate va duce la agravarea problemei. Aceasta va face și mai dificil tratamentul și, deci, rezolvarea problemei.
Nu faceți abuz de medicamente (analgezice, miorelaxante și antiinflamatoare nesteroidiene de tipul ibuprofenului), crezând că acestea vor rezolva cauza. Acest tip de tratament este simptomatic, iar cele mai multe din afecțiunile descrise anterior pot necesita și alt tip de tratament. Poate fi nevoie de fizioterapie, kinetoterapie, manipulări efectuate de osteopat, exerciții pentru spate, consult podiatric cu efectuarea de talonete personalizate etc.
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024