Dietele de ieri si de azi
Obezitatea este o problema dificil de tratat, asociindu-se frecvent cu boli cronice cardiovasculare, respiratorii, metabolice (diabet) sau ale aparatului locomotor (artroze).
06.07.2012
Timp estimat de citire:
4 minute, 33 secundeCauzele obezitatii sunt inca insuficient cunoscute. Cu toate ca cercetarile au pus in evidenta unii factori ereditari, astazi se admite faptul ca obezitatea este in mare parte cauzata de un stil de viata inadecvat (abuzuri alimentare frecvente, sedentarism). Este clar ca depunerea de grasime (tesut adipos) are loc in conditiile unui aport excesiv de calorii, al unui consum zilnic redus de energie sau combinarii acestor doua aspecte.
Ce facem in caz de obezitate?
Tratamentul obezitatii este relativ dificil, deoarece accentul hotarator cade mai mult pe vointa si stapanirea de sine a persoanei dornice sa slabeasca decat pe un tratament pasiv, indiferent daca acesta ar fi alopat, homeopat sau naturist.
Excesul de greutate se datoreaza unui consum mai mic de energie fata de ceea se introduce prin alimentatie. Asadar, sunt doua componente asupra carora se intervine: aportul (ceea ce se introduce zilnic in organism prin intemediul alimentatiei) si consumul (ceea ce se pierde zilnic, mai ales prin efortul fizic depus). Ritmul vietii de astazi ne impune sa facem lucrurile in viteza: sa mancam in viteza, sa lucram mai mult in timp mai scurt, dar sa ne si relaxam mai mult. De aici au aparut obiceiurile mai comode, tendinta catre sedentarism, consumul unui numar mare de calorii intr-o cantitate mica de mancare. Prin urmare, exista tot mai multi oameni, de diferite varste, care pentru a slabi doresc “solutii minune”. Fiecare isi doreste o “reteta miraculoasa”, astfel incat sa manance cat se poate de hipercaloric, sa faca efort fizic cat mai putin si sa slabeasca evident!
Cele mai cunoscute 10 diete din lume
De-a lungul timpului au fost elaborate o multime de regimuri. Cu multe dintre acestea v-ati intalnit deja in paginile revistei “Slab sau gras”. Iata cele mai cunoscute zece diete din lume (dupa frecventa aparitiei lor in revistele de profil din Europa si SUA) la fiecare dorind sa evidentiem atat avantajul, cat si dezavantajul principal:
1. Regimul Atkins
Marele avantaj al acestui regim consta intr-o slabire rapida, dar dezavantajele sunt mai numeroase, deoarece apar carente vitaminice, creste riscul de afectare cardiovasculara si nu poate fi recomandat daca se folosesc anticonceptionale.
2. Regimul Shelton
Mesele sunt numai proteice sau numai glucidice, laptele fiind consumat doar simplu, dar toate intr-o forma destul de complicata, ceea ce il face dificil de recomandat. Avantajul este slabirea rapida.
3. Regimul Antoine
Se consuma acelasi tip de aliment toata ziua (numai carne luni, numai fructe marti, numai oua miercuri, numai legume joi, numai lactate vineri, numai peste sambata). Se pierde rapid in greutate, dar se produc dezechilibre importante la nivel metabolic si kilogramele se recastiga repede dupa aceasta cura.
4. Regimul Scarsdale
Elaborat de un cardiolog american, este hipolipidic si presupune respectarea aceleiasi combinatii de alimente pentru fiecare masa timp de 15 zile consecutive, cu interzicerea alcoolului, laptelui si a tuturor sucurilor de fructe. Tinut o perioada limitata de timp, nu are riscuri, dar este dezechilibrat si, prin repetare, determina carente vitaminice importante.
5. Regimul Montignac
Extrem de popular in Romania in ultimii ani, acest regim se bazeaza pe principiul disocierii alimentelor cu interzicerea combinatiei lipide cu glucide. Insa, stocarea caloriilor sub forma de grasimi se poate realiza si pe seama lipidelor, chiar daca acestea sunt separate de glucide, iar metabolic vorbind, “lipidele ard in focul glucidelor”.
6. Regimul Susan Powter
Reduce aportul de proteine si de lipide si incurajeaza consumul de glucide (ceea ce apare in opozitie cu regimul Atkins). Este urmat de carente vitaminice.
7. Regimul Zen
Putin recomandat in Europa, acest regim consta in a manca 10 zile consecutive doar orez. Dificil de respectat, este foarte deficitar si urmat de carente importante.
8. Regimul Fricker
Propune diete in functie de greutatea ce trebuie pierduta, respectand proportiile normale intre principiile alimentare. Tranzitia la alimentatia normala se realizeaza printr-un regim de 2200 – 2300 kilocalorii. Este regimul cel mai potrivit, fara carente si riscuri ulterioare! Din pacate insa, pierderea ponderala se realizeaza intr-un interval relativ mare de timp.
9. Regimul Sulitzer
Cu 60 de grame de proteine pe zi, 10 grame unt pe zi, 50 grame paine pe zi, peste alb (200 grame) de trei ori pe saptamana, fara alte restrictii, dar in limita cantitativa considerata necesara, acest regim este destul de echilibrat si apropiat de alimentatia obisnuita. Din pacate, exact ca si la regimul Fricker, pierderea ponderala nu poate fi spectaculoasa si se realizeaza intr-un interval relativ lung de timp (maxim 2,5 kg lunar).
10. Regimul clinicii MAYO (SUA)
Marcat hipocaloric, duce la slabire rapida, cu carente vitaminice importante, cu oboseala fizica si nervozitate, ceea ce il face greu de respectat. Avantajul este reprezentat de o pierdere semnificativa in greutate intr-un interval relativ scurt de timp.
Orice persoana care doreste sa slabeasca trebuie sa indeplineasca in mod obligatoriu anumite conditii:
- sa fie constienta ca trebuie sa slabeasca;
- sa fie motivata pentru a slabi;
- sa ceara sfatul unui nutritionist care sa-i indice dieta cea mai potrivita;
- sa urmeze zilnic un program bine gandit de exercitii fizice;
- sa fie motivata sa mentina ceea ce a castigat prin recapatarea unui mod corect de alimentatie si de activitate fizica la incheierea curei de slabire.
Retineti!
Aceaste diete au fiecare limitele lor evidente. Prezentarea de mai sus sper ca a avut darul de a va arata inca o data, in mod indirect, ca miscarea fizica efectuata zilnic, lipsa abuzurilor de orice fel (alcool, tutun, cafea etc.) si o alimentatie echilibrata sunt cheia succesului dumneavoastra!
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024