Dieta Scarsdale – reguli, avantaje, dezavantaje, meniu pentru o săptămână
Spre deosebire de alte diete cărora li s-au atribuit numele specialiștilor care le-au creat, dieta Scarsdale a primit numele orașului în care fost studiată și concepută. Autorul său este cardiologul american Herman Tarnower, care a creat dieta Scarsdale într-o perioadă în care nu fuseseră încă descoperite efectele nocive ale unei alimentații bogate în proteine, pe care dieta sa o promovează.
05.02.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 56 secundeExistau însă câteva indicii semnificative în acest sens, iar acesta este și unul din motivele pentru care dieta Scarsdale este recomandată doar pentru o perioadă limitată, de 14 zile.
Despre această dietă vom discuta și noi în continuare, prezentându-ți regulile care guvernează dieta Scarsdale, împreună avantajele și dezavantajele pe care le presupune respectarea lor. De asemenea, dacă dorești să o încerci, îți prezentăm spre final și un meniu complet pentru o săptămână, pe baza regulilor din dieta Scarsdale.
Ce presupune respectarea unei diete Scarsdale
Promovată ca o soluție eficientă pentru persoanele care doresc să slăbească mult și rapid, dieta Scarsdale și-a câștigat în egală măsură adepți și contestatari pe parcursul celor mai bine de 40 de ani de când a fost creată. Aceasta pune accentul pe consumul de proteine și reducerea aportului de carbohidrați și grăsimi, fără a se depăși o cantitate zilnică de 1.000 de calorii consumate.
În dieta Scarsdale, meniul unei zile trebuie să conțină proteine în proporție de 43%, carbohidrați în proporție de 34,5% iar cantitatea de grăsimi trebuie să fie de 22,5%. Aceasta se bazează pe trei tipuri specifice de alimente, mai precis legume, fructe și carne, la care se mai pot adăuga ouă, brânză de vaci și pâine integrală.
Medicul Herman Tarnower mai specifică faptul că nu trebuie să fie omise cele 3 mese principale ale zilei, iar între acestea sunt interzise gustările, cu excepția cazurilor în care ți-ai dori să ronțăi niște morcovi sau niște rondele de țelină, cu care te poți delecta fără restricții.
O altă regulă din dieta Scarsdale impune că la gătit nu trebuie să folosești niciun fel de grăsime, aceasta însemnând că nu ai voie să adaugi nici măcar ulei în salată, nemaivorbind de maioneză și alte sosuri grase. De asemenea, în dieta Scarsdale carnea consumată trebuie să fie macră, fără pic de grăsime, iar dacă ne referim la carnea de pasăre, aceasta nu trebuie să aibă piele.
Între mese trebuie să bei cel puțin 4 pahare cu apă, fiind permis și consumul de cafea sau ceai, însă ambele fără zahăr sau vreun alt îndulcitor. Important de reținut este și faptul că alcoolul este total interzis.
Cum am precizat mai devreme, dieta Scarsdale se ține pe o perioadă de 14 zile, pentru a evita riscurile despre care vom vorbi imediat.
Nu în ultimul rând, medicul Herman Tarnower mai recomandă celor care vor să țină dieta Scarsdale ca în fiecare din cele 14 zile să încerce să parcurgă cel puțin 3 kilometri pe jos fie în plimbare, fie în mers mai rapid sau în alergare.
Dieta Scarsdale – care sunt beneficiile
Dieta Scarsdale este o dietă de slăbit, iar din acest punct de vedere se poate spune că funcționează foarte bine, ajutând la pierderea rapidă a kilogramelor în plus. Mai exact, în doar două săptămâni poți slăbi până la 9 kilograme, evident ținând cont cu strictețe de regulile enumerate mai sus.
Totodată, dieta Scarsdale nu este restrictivă în privința cantității, dându-ți posibilitatea să mănânci cât vrei, atât timp cât respecți programul celor trei mese zilnice și te rezumi la alimentele permise.
Un alt avantaj al dietei Scarsdale constă în faptul că este una economică, alimentele permise fiind unele accesibile în privința costurilor, iar meniul putând fi adaptat oricând în funcție de sezon.
Durata relativ scurtă face din dieta Scarsdale o cură de slăbire ușor de urmat chiar și de cei care se adaptează mai greu rigorilor alimentare, o motivație în plus fiind și faptul că primele rezultate nu întârzie să apară.
Dieta Scarsdale poate fi privită și ca o cură de detoxifiere, pentru că pe parcursul celor 14 zile este limitat la minim consumul de grăsimi saturate și alte alimente cep pot conține substanțe mai puțin sănătoase pentru organism. În acest mod și ficatul beneficiază de o perioadă de respiro având mai puțin de lucru cu procesarea grăsimilor și a toxinelor din sânge.
Ce dezavantaje are dieta Scarsdale
Dieta Scarsdale face și în prezent subiectul unor opinii contradictorii în rândul medicilor și specialiștilor în nutriție, beneficiile enumerate mai sus fiind contracarate de contestatari cu alte argumente pertinente.
Scăderea bruscă în greutate specifică dietei Scarsdale poate fi o sabie cu două tăișuri, întrucât la finalul curei se poate declanșa efectul de yo-yo, caracterizat prin creșterea apetitului și a consumului de alimente cu un conținut caloric sporit. În aceste condiții, pierderea în greutate este doar una temporară iar in scurt timp numărul kilogramelor nou acumulate îl poate depăși pe cel al kilogramelor eliminate în urma dietei.
Din cauza aportului scăzut de calorii, dieta Scarsdale nu poate fi urmată de persoanele cu anumite probleme de sănătate, mai ales cele cu probleme renale, cardiovasculare sau cu diabet. De asemenea, o dietă foarte bogată în proteine și cu un aport mai scăzut de grăsimi și carbohidrați poate duce la apariția unor probleme renale chiar și în cazul persoanelor sănătoase. Perioada de 14 zile, atât cât durează dieta Scarsdale, este considerată una sigură din acest punct de vedere, însă dacă o astfel de cură este ținută în mod repetat poate afecta rinichii din cauza aportului prea mare de proteine.
Dieta Scarsdale privează organismul de beneficiile acizilor grași din uleiurile vegetale și alte grăsimi sănătoase excluse din meniul zilnic, precum și de alți nutrienți esențiali, astfel că poate duce la dezechilibre nutriționale dacă se prelungește mai mult de 14 zile sau este repetată frecvent.
Un alt argument al contestatarilor dietei Scarsdale constă în faptul că slăbirea rapidă pe care aceasta o determină se datorează reducerii masei musculare și nu a stratului de grăsime în exces – cel care ar trebui să dispară pentru a vorbi de o slăbire sănătoasă.
Meniu de dietă Scarsdale pentru o săptămână
Mia există două reguli ale dietei Scarsdale pe care le-am trecut cu vederea mai devreme pentru a le menționa în acest capitol cu care sunt în legătură directă. Prima regulă constă în menținerea aceluiași meniu de mic dejun pe toată durata dietei, iar cea de-a doua presupune ca meniul meselor din prima săptămână să fie repetat întocmai și în a doua jumătate a curei.
Așadar, trebuie să te gândești bine la ce alegi pentru micul dejun, care poate include 1-2 felii de pâine integrală prăjită, cafea sau ceai fără îndulcitori, fructe, legume, eventual și 1-2 felii subțiri de mezeluri.
Cu excepția micului dejun care este unul și același, meniul pentru 7 zile (de fapt, și al următoarelor 7) din dieta Scarsdale poate arăta astfel:
Luni
- Prânz: Salată de ton în suc propriu cu roșii cherry și castraveți; un fruct ca desert; cafea sau ceai.
- Cină: Pește la cuptor cu sparanghel sau broccoli; o cană de ceai de tei.
Marți
- Prânz: Salată verde cu piept de pui și ou fiert; salată de fructe la desert.
- Cină: Carne la grătar, alături de o salată de roșii, de varză sau de verdețuri.
Miercuri
- Prânz: Pește la cuptor sau la grătar cu garnitură de roșii cherry; o cană de ceai sau de cafea; fructe, la alegere.
- Cină: cotlet de miel sau orice fel de carne gătită la abur, cu mix de legume; un pahar de lapte degresat.
Joi
- Prânz: Salată de ouă fierte cu ceapă roșie și piper (fără ulei) cu două felii de pâine integrală prăjită; un suc de fructe natural.
- Cină: Carne de pui la cuptor cu salată verde; o cană de ceai, după preferințe.
Vineri
- Prânz: Salată de roșii cu ceapă, ardei și castraveți, alături de brânză de vaci și o felie de pâine prăjită.
- Cină: Friptură la grătar cu garnitură de legume sau saltă de crudități.
Sâmbătă
- Prânz: Fructe de mare preparate după preferințe, fără ulei și alte grăsimi; fructe sau suc natural ca desert.
- Cină: Pește sau friptură la cuptor alături de o salată de verdețuri și crudități.
Duminică
- Prânz: Friptură la grătar cu salată sau garnitură; salată de fructe.
- Cină: Brânză de vaci cu castraveți, roșii sau ardei, alături de o felie de pâine integrală prăjită.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024