Dieta potrivită pentru prediabet
Diagnosticul de prediabet poate fi alarmant. Această afecțiune este caracterizată de un nivel ridicat de zahăr în sânge (glicemie crescută) cel mai des cauzat de rezistența la insulină. Aceasta apare când organismul nu folosește corespunzător insulina. De cele mai multe ori, prediabetul precede instalarea diabetului de tip 2.
29.10.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 51 secundeTotuși, un diagnostic de prediabet nu înseamnă neapărat că te vei îmbolnăvi de diabet. Cheia este intervenția rapidă asupra factorilor care pot fi controlați cu scopul de a reduce nivelul zahărului din sânge. Dieta este esențială.
Prediabetul este asimptomatic. El este descoperit de obicei în urma analizelor uzuale de sânge. Valorile tipice ale glicemiei a jeun (dimineața, pe nemâncate) pentru această condiție sunt de 110-125 mg/dl iar valoare hemoglobinei glicate (hbA1c) este de 5,7-6,4%.
Legătura dietei cu prediabetul
Sunt mulți factori care cresc riscul de prediabet. Genetica poate avea un rol, mai ales dacă în familia ta sunt și alți membri care au diabet. Dar există alte cauze cu rol determinant, cum ar fi sedentarismul și greutatea excesivă. Kilogramele în plus sunt în strânsă legătură cu rezistența la insulină – cei mai mulți oameni cu prediabet sunt supraponderali.
O dietă care abundă în carbohidrați rafinați (zahăr, dulciuri, produse de patiserie, fast-food) care se absorb rapid poate cauza creșteri ale nivelul zahărului din sânge (glicemiei). În cazul celor mai multe persoane cu diabet, organismul are dificultăți în a scădea glicemia după mese. E important deci să acorzi maximă atenție consumului de carbohidrați pentru a preveni aceste creșteri ale glicemiei.
Alimentația sănătoasă
Nu poți controla toți factorii de risc pentru prediabet, dar poți face schimbări în stilul de viață care să te ajute semnificativ. Acestea te pot ajuta la un mai bun control glicemic și la menținerea unei greutăți normale.
Orientează-te cu ajutorul indicelui glicemic al alimentelor
Indicele glicemic este un instrument util care îți arată impactul unui anumit aliment în ceea ce privește creșterea glicemiei. Alimentele care au indicele glicemic ridicat determină creșterea nivelului de zahăr din sânge. Cele cu indice glicemic scăzut au un efect moderat. În general, alimentele neprocesate, bogate în fibre, au indice glicemic scăzut, iar cele rafinate au un indice glicemic ridicat. Consultă una dintre listele online pentru a vedea indicele glicemic al alimentelor.
Controlul porțiilor
Limitarea cantității de alimente este o strategie foarte bună pentru a reduce impactul asupra glicemiei. Este un lucru bine cunoscut că porțiile de alimente din ziua de azi au crescut semnificativ. Verifică întotdeauna conținutul caloric al alimentelor și recomandările de pe etichete cu privire la porții.
Consumă mai multe alimente bogate în fibre
Alimentele care conțin fibre aduc numeroase beneficii, printre care creșterea senzației de sațietate și îmbunătățirea tranzitului intestinal. Consumând alimente bogate în fibre, poți preveni supraalimentarea și consumul exagerat de dulciuri. Cele mai bune exemple de alimente bogate în fibre sunt: leguminoasele, fructele și legumele cu coaja comestibilă, cerealele integrale.
Elimină băuturile dulci
O singură cutie de suc dulce poate conține 45 de grame de carbohidrați. Această cantitate este cea recomandată pentru o masă întreagă în cazul în care ai diabet. Băuturile dulci, de cele mai multe ori conțin doar calorii “goale”, fără a aduce nutrienți utili. Apa este singura băutură cu 0 calorii și cea mai bună opțiune pentru a potoli setea.
Bea alcool cu multă moderație
Moderația este cheia unei vieți sănătoase. Alcoolul nu face deloc excepție de la această regulă. Multe băuturi alcoolice deshidratează. Iar altele sunt foarte dulci și pot crește nivelul zahărului din sânge. Recomandările dieteticienilor vizează consumul unei singure băuturi alcoolice pe zi pentru femei și două pentru bărbați. O băutură înseamnă o bere (330 ml), un pahar de vin (100 ml), un shot de băutură spirtoasă (40 ml).
Consumă carne slabă și proteine de calitate
Carnea nu conține carbohidrați, dar poate fi o sursă de grăsimi saturate, care pot crește nivelul colesterolului. Dacă ai prediabet, o dietă cu conținut scăzut de grăsimi saturate, reduce riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare. Alege surse de proteine precum: carnea de pui fără piele, carnea de curcan fără piele, ouăle, peștele și fructele de mare, produsele din soia, iaurtul low-fat.
Dieta corectă în diabet tip 2
22.08.2024