Dieta balerinelor – cinci balerine talentate isi dezvaluie secretele
Privit din exterior, stilul de viata al unei balerine pare diafan si gratios, insa in realitate aceasta meserie presupune sacrificii si nenumarate ore de repetitii, zi de zi. Pentru ca imi doresc sa aflu cat de adevarata este povestea din filmul „Lebada neagra”, in interpretarea halucinanta a lui Natalie Portman, am luat legatura cu cinci balerine romance, la fel de talentate si dedicate pasiunii de a face balet.
30.10.2013
Timp estimat de citire:
4 minute, 47 secunde„Fac balet de la 6 ani, iar aceasta arta este viata mea. Nu poti face performanta in acest domeniu daca nu esti pasionat cu adevarat, pentru ca trebuie sa faci multe sacrificii. Insa simt din tot sufletul ca merita, iar altceva nu ma vad facand”, isi incepe confesiunea Theodora Munteanu, solista de balet la Opera Comica din Bucuresti. In varsta de doar 21 de ani, Theo urca pe scena cu zambetul pe buze, pentru a uimi audienta cu piruete si jeteuri indelung exersate, insa energia pozitiva pe care o transmite nu te lasa sa ghicesti eforturile enorme impuse de artaă pe poante.
Ce mananca balerinele?
Pentru rolul de Oscar din Lebada neagra, Natalie Portman a trebuit sa slabeasca 10 kilograme, pentru a intra in pielea unei balerine profesioniste, iar acesta nu a fost deloc un lucru usor, mai ales ca a fost nevoita sa ajunga la aproximativ 45 de kilograme.
Natalie Portman a declarat presei ca metoda ei de slabire a presupus sa nu manance aproape deloc si sa exerseze 16 ore pe zi, ceea ce a dus la epuizare in doar cateva luni. Dupa incheierea filmarilor, Natalie a putut sa revina la viata ei normala si a marturisit ca primul lucru pe care l-a facut a fost sa devoreze portii imense de paste si mancare chinezeasca!
Sacrificiile pe care le-a facut actrita pentru a intra in acest rol nu sunt deloc departe de viata unei balerine reale. Meniul zilnic al unei balerine este compus din alimente foarte putine si slabe din punct de vedere caloric, iar sucurile carbogazoase si zaharul sunt tabu. Si pentru balerine exista nenumarate ispite culinare, precum pizza sau mancarea de tip fast-food, asa cum exista pentru fiecare dintre noi, insa diferenta este ca ele nu le cedeaza aproape niciodata.
Roxana Iftime, balerina la Opera din Iasi, ne descrie in amanunt cum arata meniul ei zilnic:
Dimineata: Cafea si un ou fiert
Pranz: 1-2 portocale
Gustare: Un iaurt sau un mar
Seara (obligatoriu inainte de ora 18): Gratar de pui sau orez
Balerina Theo Munteanu, de la Opera Comica, marturiseste ca incearca sa aiba un meniu cat mai variat si sa nu manance acelasi lucru de fiecare data, insa intr-o zi normala, in care are si repetitii la sala, nu mananca nimic dimineata, la pranz mananca fructe sau un iaurt, dupa-amiaza putin piept de pui, iar seara o salata sau ceva foarte usor – plus multa apa plata si suc natural de portocale.
Cu siguranta, pentru o femeie care nu este obisnuita cu acest stil de a manca, dieta balerinelor suna mai degraba ca un regim draconic, insa ele nu se plang din cauza acestor restrictii si fac totul cu pasiunea unor sportive performante.
Tentatii culinare in dieta balerinelor
Ca orice om, chiar si balerinele sunt supuse tentatiilor culinare de tot soiul, carora trebuie sa le reziste aproape intotdeauna. Spre exemplu, balerina Roxana Iftime marturiseste ca, dintre toate, alimentul ei preferat este ciocolata, de care isi permite sa se bucure din cand in cand – insa cu moderatie, pentru ca altfel nu ar executa miscarile pe scena cu atata usurinta si gratie.
Alis Birjovan, balerina pe care am intalnit-o inainte de spectacolul O noapte furtunoasa de la Opera Comica pentru Copii, mi-a spus ca este foarte greu sa se mentina intr-o forma excelenta, pentru ca exista numeroase tentatii culinare si pentru ele, carora le cedeaza de 1-2 ori pe luna, dar nu mai des. Insa, in restul timpului, mananca extrem de putin, asemenea colegelor ei.
Pentru ca pleaca des in turneu in strainatate, unde trupa de balet a Operei Comice este foarte apreciata si solicitata de spectatori, Theo Munteanu a avut ocazia sa guste cate putin din bucatariile multor locuri, precum India, Caraibe, Dubai, New York, Marea Britanie, Italia, Egipt si altele. Mancarurile traditionale indiene i s-au parut foarte interesante, dar nu i-au priit, in timp ce bucatele din tarile arabe, cum ar fi humus sau bucatele de carne cu usturoi, au reprezentat mici „scapari” culinare pentru ea, pe care le-a compensat cu ore de antrenamente intense.
Viata de balerina
Kokoro Umemoto, balerina la Opera Nationala Bucuresti, ne-a marturisit ca viata de balerina este extrem de solicitanta, atat din punct de vedere fizic, cat si mental, de aceea ele trebuie sa-si pastreze echilibrul in orice situatie. „Cand am avut o greutate un pic mai mare, am incercat sa tin o dieta, dar a fost foarte stresant pentru mine; din moment ce trebuie sa dansez 4-5 ore pe zi, a fost foarte greu sa restrictionez caloriile. Asa ca am decis ca prioritatea mea nr. 1 este sa fiu sanatoasa, mai ales din punct de vedere mental.”
Nici in strainatate lucrurile nu stau altfel in viata unei balerine, iar munca depusa este la fel de intensa ca la noi. Miruna Miciu, balerina de origine romana ce a inceput sa practice acest sport la varsta de 5 ani si a ajuns sa danseze, din 2010, pe scena Teatrului National Croat din Zagreb, exerseaza aproape in fiecare zi de la ora 10 dimineata pana la ora 21, cu doar cateva pauze.
Datorita programului foarte incarcat si solicitant din punct de vedere fizic, Miruna consuma multi carbohidrati, iar dieta ei este un pic atipica pentru o balerina si include omleta la micul dejun, sandvisuri, miere, cafea cu lapte si friptura. Insa, mai mult ca sigur, cele mai multe calorii sunt arse in timpul sutelor de ore de repetitii din sala de balet.
Raluca Mateescu
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024