Cum sa economisesti calorii si sa eviti kilogramele in plus
Toate bunatatile culinare, rontaielile delicioase, deserturile ademenitoare, sucurile si alte rasfaturi de peste zi ne costa... calorii. In aceasta optica ar trebui abordat comportamentul nostru alimentar pentru a inclina balanta calorica in sensul scaderii in greutate, nu invers. Pentru asta, trebuie sa inveti sa faci alegeri istete cand vine vorba de ceea ce incluzi in meniu, ca sa nu iesi in paguba sau, mai bine spus, in castig ponderal.
14.12.2015
Timp estimat de citire:
3 minute, 37 secundeLa sfarsitul fiecarei zile, se trage o linie, se face socoteala, ca sa se treaca in bilant numarul de calorii consumate si cheltuite. Ca sa dai jos colaceii si sa-ti sculptezi fizicul, e musai sa iesi bine zi de zi in aceste „evidente contabile”. Iti spunem cum sa faci acest lucru. Iata cateva idei.
In loc de suc, bea apa infuzata
Ai retinut deja ca bauturile racoritoare nu sunt prietenoase cu silueta si ca ar trebui sa le eviti. Adevarul e ca nici sucurile, fie ele si neindulcite, nu sunt tocmai indicate atunci cand vrei sa fii cumpatat si sa economisesti calorii. Sa stii ca pana si o singura sticla iti poate incurca socotelile, intrucat poate insuma si peste 200 de calorii. Ca sa-ti fie mai usor sa renunti la aceste tentatii, iar trecerea la apa sa fie mai lina, incearca sa bei, in loc de suc, apa infuzata cu fructe sau ceai rosu, mate ori de fructe de padure rece si fara adaos de zahar.
Evita sosurile si maioneza
Stiai ca jumatate de cana de sos barbeque poate contine si 250 de calorii? Daca te numeri printre cei care folosesc din abundenta acest tip de sos, ar fi bine s-o iei mai usurel. In schimb, poti da gust mancarii adaugand la gatit mai multe condimente (piper negru, cayenne, ghimbir, usturoi etc.) sau stropind bucatele cu putin sos de soia. La fel stau lucrurile si cu maioneza. Inlocuieste-o cu iaurt grecesc si vei economisi la o singura salata pana la 90 de calorii.
Uita de chipsurile de cartofi
Potrivit unui studiu aparut in New England Journal of Medicine, chipsurile de cartofi ar fi cei mai mari contributori la rata supraponderalitatii si obezitatii. Si nici nu-i de mirare, avand in vedere ca o portie are in jur de 160 de calorii si ca, in general, cand incepi sa le mananci, nu prea te poti limita doar la o portie, ci ajungi sa devorezi 3-4 dintr-un foc. Ca sa nu se mai intample acest lucru, lasa chipsurile de cartofi pe raftul magazinelor si fa-ti, acasa, propriile chipsuri… din varza kale. Stropeste frunzele de kale cu putin ulei de masline, condimenteaza-le si da-le la cuptor pana devin crocante. Pentru doar 70 de calorii, te vei bucura de o rontaiala gustoasa si densa in nutrienti.
Mananca nuci, dar nu prajite
Nucile sunt o gustare sanatoasa, atat timp cat nu exageram si nu le alegem pe cele prajite. Aproximativ o mana (pana in 30 grame) dintr-un mix obisnuit de nuci prajite contin 175 de calorii. Ca sa-ti potolesti pofta, mananca fistic: 2 maini furnizeaza 159 de calorii, iar decojirea va incetini in mod inerent ritmul de consum, ceea ce permite evitarea supraalimentatiei.
Atentie la dimensiunea portiilor
Cu meniuri care propun portii XL de cartofi pai si pahare uriase de bauturi racoritoare, nu e simplu sa stii cat de mult e prea mult. Potrivit Institutului National al Sanatatii din SUA, asistam la o adevarata expandare a portiilor. Daca, in urma cu 20 de ani, o briosa obisnuita avea circa 45 de grame si 210 calorii, astazi, aceasta poate avea circa 110 grame si pana la 500 de calorii. La fel, 2 felii de pizza pepperoni aveau 500 de calorii, iar astazi au circa 850 de calorii.
Incearca „orezul” de conopida
Simpla inlocuire a orezului alb cu „orezul” de conopida inseamna o economie de pana la 250 de calorii la o masa. Pune in robotul de bucatarie inflorescentele de conopida si marunteste-le bine, apoi prepara-le cu putina apa si ulei pana se inmoaie. Foloseste compozitia rezultata drept granitura pentru carne si peste sau in orice alta mancare in care foloseai orezul. Conopida imita textura orezului, avand doar 30 calorii/cana.
Mananca cu mana non-dominanta
Potrivit cercetatorilor de la Universitatea California de Sud, acest truc simplu te va ajuta sa mananci mai putin. Si asta nu pentru ca e mai greu sa mananci cu aceasta mana, ci pentru ca, prin intreruperea automatismelor, devii mai atent si constientizezi faptul ca mananci si astfel consumi atat cat ai nevoie, nu mai mult.
Natalia Talmacec
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta cu tărâțe de Psyllium: secretul detoxifierii și slăbirii rapide
11.10.2024