Controversata dieta HCG: merita sa o testezi?

Timp estimat de citire3 minute, 42 secunde

Dieta HCG este un regim alimentar cel putin controversat, daca nu de-a dreptul periculos. Promoveaza o scadere rapida in greutate ca urmare a unui aport foarte limitat de calorii, insotit de injectarea sau administrarea sub forma de pilule, picaturi ori spray-uri a gonadotropinei corionice umane, un hormon secretat de organismul femeilor in timpul sarcinii.

Afla, in continuare, ce presupune dieta HCG si, mai ales, daca este o optiune demna de luat in calcul atunci cand vrei sa elimini surplusul ponderal!

Despre HCG, gonadotropina corionica umana

HCG este un hormon secretat de viitoarele mamici in timpul sarcinii a carui prezenta in organism in cantitati insemnate constituie unul dintre primele semne concrete ale instalarii graviditatii. Rolurile acestui hormon sunt multiple: de la blocarea proceselor care declanseaza menstruatia si stimularea corpului galben in vederea mentinerii secretiei optime de progesteron la furnizarea cantitatii necesare de nutrienti fetusului, astfel incat acesta sa se dezvolte in mod corespunzator.

Acest din urma rol este cel care a atras atentia doctorului A. T. W. Simeons, initiatorul dietei HCG, in anii '30 ai secolului trecut: hormonul favorizeaza folosirea depozitelor de grasimi specifice organismului (in sarcina, aceasta functie asigura ca viitorul bebelus beneficiaza de aportul caloric vital dezvoltarii sale indiferent de cantitatea de calorii ingerata de mama zi de zi). Cu alte cuvinte, administrarea de HCG ar putea determina scaderea in greutate prin eliminarea depozitelor de tesut adipos deja existente, insa in contextul unui aport caloric limitat – aceasta este premisa pe care s-a cladit controversata dieta HCG.

Ce prespune dieta HCG

In prezent, exista o sumedenie de versiuni ale dietei HCG originale propuse de medicul american A. T. W. Simeons, cele mai scumpe presupunand costuri lunare de peste 1000 de dolari. Cu toate acestea, in linii mari, toate variantele respecta urmatoarele reguli:

  • Au o durata de cel putin 26 de zile, 23 dintre acestea presupunand administrarea unei doze zilnice de HCG, fie sub forma de injectii, fie sub forma de pilule, picaturi ori spray-uri.
  • Durata maxima a dietei HCG este de 40 de zile. Dupa acest interval, organismul uman pare sa devina imun la efectele gonadotropinei corionice umane.
  • Aportul caloric zilnic pe durata acestui regim alimentar este de doar 500 de calorii. In contextul administrarii de HCG, promotorii dietei sustin ca acest aport este suficient pentru ca nevoile organismului sa fie indeplinite, iar senzatiile acute de foame (specifice, in conditii obisnuite, unui consum de numai 500 de calorii) sa nu se instaleze.
  • Cele 500 de calorii permise zilnic trebuie sa provina din alimente cu un continut proteic ridicat (de exemplu, din carne, soia, oua). Dieta HCG limiteaza consumul de carbohidrati, amidon si grasimi, interzicand in totalitate lactatele, dulciurile si alcoolul.
  • Urmand dieta HCG, ar trebui sa scapati de aproximativ jumatate de kilogram in fiecare zi.

Ce riscuri implica dieta HCG

Dieta HCG are doua mari aspecte negative: necesita investitii financiare adesea serioase in injectii/suplimente cu HCG si propune limitarea severa a aportului caloric zilnic. In plus, administrarea gonadotropinei corionice umane, pe langa favorizarea scaderii in greutate, poate avea si efecte negative: dureri de cap, formarea de cheaguri de sange, agitatie, crampe musculare, constipatie, stari depresive etc. Acestora li se adauga si eventuale simptome specifice graviditatii: retentie de apa, sensibilitate mamara s.a.

Cat despre limitarea aportului caloric zilnic la doar 500 de calorii, si acesta are propriile sale consecinte neplacute asupra sanatatii. In conditiile in care o femeie adulta consuma zilnic, in mod obisnuit, intre 1800 si 2500 de calorii, iar un barbat adult, intre circa 2000 si 3000 de calorii, un aport de doar 500 de calorii este sinonim cu infometarea – chiar si in contextul administrarii de HCG, care ar „topi” depozitele existente de grasime, furnizand astfel organismului energie. Rezultatul? Scaderea accelerata in greutate, dar si stari de greata, oboseala accentuata, slabirea imunitatii, constipatie si/sau diaree, pierdere capilara etc. In plus, odata intrerupta dieta HCG, o parte din kilogramele pierdute se va acumula din nou, in conditiile in care organismul, care isi revine dupa o perioada de infometare, va crea noi depozite de grasime.

Merita sau nu testata dieta HCG?

Per total, dieta HCG este costisitoare si periculoasa pentru sanatate, iar scaderea in greutate pe care o promoveaza se datoreaza cu precadere aportului limitat de calorii, nicidecum injectiilor sau suplimentelor de gonadotropina corionica umana. Daca te hotarasti sa o urmezi, cel mai indicat ar fi sa consulti un medic in prealabil pentru a fi sigur ca starea de sanatate iti permite sa tii, chiar si pe termen scurt, o astfel de dieta extrem de restrictiva.

Dana Saporan

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate