logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Gama Assista Oftapic, Naturalis Septocalmin Islandica şi gelurile ArtroSuport, câştigătoare în cadrul competiţiei „Votat Produsul Anului®” 2022

          mai 10, 2022

          Catena sprijină refugiații ucraineni

          martie 30, 2022

          Grupul Fildas Catena oferă sprijin refugiaților ucraineni

          martie 24, 2022

          Înotătorul Paul Georgescu, MAN OF THE YEAR la înot în ape deschise

          februarie 8, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Dieta cu orez

          mai 6, 2022

          Ceaiurile de slăbit – Ce te poate ajuta cu adevărat?

          mai 4, 2022

          Să slăbim cu plante de sezon!

          mai 2, 2022
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Cum păstrăm corect ouăle și laptele în frigider: greșeli pe care le facem fără să știm

          mai 20, 2022

          De ce sunt cireșele atât de scumpe?

          mai 19, 2022

          O jumătate de cană de afine pe zi poate ține demența departe

          mai 18, 2022
  • Povești de succes
        • Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Top 3 retete dietetice pentru masa de Craciun

          decembrie 17, 2021

          Supe aromate pentru serile racoroase de octombrie

          octombrie 8, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Studiu: cum reduce ciocolata riscul de a muri tânăr

          mai 18, 2022

          Vrei să începi să urci pe munți?! Iată ce trebuie să știi

          aprilie 12, 2022

          Bucură-te de o primăvară plină de energie!

          aprilie 7, 2022
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021

          Provocare de 30 de zile: tonifiere totală

          iunie 14, 2021

          Mituri explicate despre activitatea fizică

          iunie 10, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2021

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Dieta lui Simon Cowell. Cele 4 alimente la care celebrul star Tv a renunțat pentru a slăbi

          mai 18, 2022

          De la „munte” la „stâncă”, de la 205 de kg la 155 kg

          martie 30, 2022

          Cum arată în prezent Maddie Ziegler, micuța dansatoare din videoclipurile Siei

          septembrie 24, 2021
  • Terapii alternative
        • Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022

          5 ceaiuri pentru sănătatea rinichilor

          mai 11, 2022

          Talasoterapia, sănătate la malul mării

          iunie 25, 2021

          Seva de mesteacăn și proprietățile sale terapeutice

          decembrie 29, 2020
nutritie-sanatoasa

Ceai de măceșe: beneficii surprinzătoare pentru sănătate și siluetă

Măceșul este o plantă ale cărei virtuți curative au fost cunoscute încă din Antichitate. Naturalistul roman Pliniu a denumit măceșul “trandafirul câinelui” sau, pe latinește, Rosa canina. Se credea că rădăcina acestuia poate vindeca mușcătura de câine și protejează de turbare (lucru nedovedit în medicina modernă). Măceșul este, așadar, o specie de trandafir (Rosa), iar bobițele pe care le cunoaștem drept măceșe sunt pseudofructele acestuia. Ele adăpostesc semințele, sunt de culoare roșu-oranj și cresc și după căderea petalelor florii, până la mijlocul toamnei. Se consideră că sunt mai dulci atunci când sunt culese după primul îngheț al sezonului. Măceșele au mai multe beneficii pentru sănătate, la fel și consumul de ceai de măceșe.

18.02.2021

Stan Stefan

879

Timp estimat de citire:

9 minute, 18 secunde
Cuprins
1. Fructul măceșului, medicament natural
2. Ce conțin fructele de măceș?
3. Modalitățile de consum ale măceșelor

Fructul măceșului, medicament natural

Măceșele au fost folosite de secole în medicina tradițională pentru proprietățile lor antiinflamatoare și analgezice. Știința a evaluat de-a lungul timpului calitățile măceșelor, demonstrând anumite virtuți curative.

Măceșele au unele proprietăți anti-aging pentru piele, datorită uleiurilor esențiale pe care le conțin și cantității mari de vitamina C. Uleiul de măceșe poate fi folosit și pentru vindecarea mai rapidă a rănilor de la nivelul pielii.

Suplimentele alimentare care conțin pudră de măceșe sunt recomandate în caz de osteoartrită, ele ajutând, în urma administrării prelungite, la ameliorarea durerilor. Pudra de măceșe poate fi și un ajutor în dietele de slăbit, măceșele conținând un antioxidant puternic, numit tilirozid. În unele studii s-a arătat că acesta poate accelera metabolismul.

Consumul de măceșe poate totodată să îmbunătățească sănătatea inimii, scăzând colesterolul și reducând presiunea sangvină. Efectele se datorează substanțelor antioxidante și cantității ridicate de fibre conținute.

Măceșele sunt utilizate tradițional și pentru ameliorarea problemelor gastro-intestinale, în special diareea și ulcerul. Măceșele par a avea un efect protectiv pentru stomac, inhibând dezvoltarea Helycobacter Pylori, bacteria care provoacă ulcerul gastric.

Ce conțin fructele de măceș?

În interiorul măceșelor se regăsesc multe semințe mici, comestibile, care sunt o sursă de diverși nutrienți. 100 de grame de măceșe conțin:

  • Calorii: 152
  • Carbohidrați: 38 grame
  • Fibre: 24 grame
  • Zaharuri: 2,6 g
  • Vitamina A: 86% din doza zilnică recomandată (DZR)
  • Vitamina B6: 5% din DZR
  • Vitamina C: 710% din DZR, mult mai multă decât citricele.
  • Calciu: 16% din DZR
  • Magneziu: 17% din DZR

Culoarea aprinsă a măceșelor provine de la pigmenții carotenoizi, cunoscuți ca lycopen și beta-caroten. Aceste substanțe sunt recunoscute pentru susținerea sănătății ochilor și pielii.

Alte substanțe antioxidante prezente în măceșe sunt catechinele, quercitina și acidul elagic. O dietă bogată în acești compuși poate reduce inflamația și stresul oxidativ din organism.

Modalitățile de consum ale măceșelor

Măceșele pot fi regăsite în diverse alimente sau produse din comerț. În multe culturi sunt adăugate la supe, ceaiuri și deserturi. Ceaiul de măceșe este o băutură populară pe mare parte din cuprinsul Europei. În Suedia se consumă tradițional și o supă de măceșe, numită nyponsoppa. Gemurile și marmeladele făcute din măceșe sunt populare în Orientul Mijlociu.

Pot fi preparate și sub formă de pastă sau consumate crude.

Măceșele pot fi măcinate într-o pudră fină, utilizându-se sub această formă ca supliment alimentar cu rol anti-aging și pentru durerile articulare.

Uleiul de măceșe poate fi găsit și el în diferite produse cosmetice și, ca atare, în magazinele de specialitate.

Ca remedii fitoterapeutice se recomandă și sub formă de tincturi sau decoct.

Ceai de măceșe

Ceaiul de măceșe are o aromă florală, delicată, ușor dulce. Practic, te poți bucura de toate beneficiile măceșelor, savurând o băutură cu gust plăcut și revigorant.

  • Pentru infuzia de măceșe într-o cană cu apă clocotită, adaugă 2-2,5 grame de fructe de măceșe uscate și zdrobite. Lasă la infuzat 10 minute.
  • Pentru a prepara ceai de măceșe crude se taie două linguri de măceșe proaspete, se adaugă într-o cană cu apă caldă și se lasă timp de 6 ore, apoi se strecoară și se poate consuma.

Ceai de măceșe – proprietăți și beneficii

Ceaiul de măceșe este bogat în antioxidanți

Consumul alimentelor și băuturilor bogate în substanțe cu efect antioxidant poate oferi protecție față de afecțiuni cronice grave, cum sunt cancerul, diabetul de tip II, bolile cardiovasculare. Într-un studiu ce a evaluat capacitatea antioxidantă a șase extracte din fructe, cel de măceșe s-a dovedit a fi pe locul întâi. Conține niveluri ridicate de vitamina C, vitamina E, polifenoli, carotenoizi, toate substanțe cu efecte antioxidante puternice. Se pare că fructele de măceșe uscate conțin mai puțini antioxidanți decât cele proaspete.

Susține sistemul imunitar

Pentru că măceșele au printre cele mai mari concentrații de vitamina C din întreaga lume vegetală, alături de alte substanțe antioxidante, consumul de ceai de măceșe susține buna funcționare a sistemului imunitar.

Este bun pentru inima ta

Studiile sugerează o influență benefică a vitaminei C în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară. Consumul de ceai de măceșe este o modalitate excelentă de a obține necesarul zilnic de vitamina C. Flavonoidele, substanțe antioxidante, conținute de ceaiul de măceșe pot ajuta la reducerea presiunii sangvine și îmbunătățirea circulației.

Poate proteja față de diabetul de tip 2

Deși mecanismul este încă neclar se pare că un consum regulat de ceai de măceșe te poate proteja față de diabetul de tip 2. Acest lucru a fost observat în experimente pe animale de laborator. Mai multe cercetări sunt necesare pentru a se documenta clar efectul ceaiului de măceșe cu privire la menținerea nivelurilor glicemiei.

Poate reduce inflamația și durerea

Ceaiul de măceșe este bogat în compuși cu efecte antiinflamatoare, incluzând polifenoli și galactolipide. Acestea din urmă sunt principalele tipuri de grăsimi din membranele celulare. Au fost studiate recent pentru efectul lor antiinflamator puternic și capacitatea de a reduce durerile articulare. În cadrul unui studiu, 65% dintre participanții care au consumat ceai de măceșe au raportat reducerea durerilor articulare.

Pentru susținerea sănătății articulațiilor, încearcă suplimentul alimentar ArtroSuport de la Naturalis, disponibil în farmaciile Catena. 

Are proprietăți anti-aging

Consumul regulat de ceai de măceșe poate stimula producția de colagen, o proteină necesară pentru menținerea sănătății pielii. Totodată vitamina A și licopenul pe care le conține sunt substanțe recunoscute pentru protejarea celulelor pielii.

Când se recomandă consumul de ceai de măceșe?

Ceaiul de măceșe este benefic în perioadele de suprasolicitare şi efort intellectual intens, în caz de anxietate sau în perioadele de convalescenţă după boli infecţioase, răceli sau febră. Se recomandă și în diferite forme de avitaminoză; pentru creșterea poftei de mâncare şi îmbunătățirea rezistenţei organismului.
Ceaiul de măceşe se recomandă în special în perioada sezonului rece şi la începutul primăverii când conţinutul în vitamine al alimentaţiei este mai scăzut. Consumul de ceai de măceșe conferă totodată o rezistenţă mai bună la boli infecţioase, în special pentru copii (de peste 3 ani) şi pentru persoanele în vârstă. Totodată, ceaiul de măceșe este recomandat în diverse cure ca adjuvant în diverse afecțiuni la recomandarea mediului specialist.

Consumul de ceai de măceșe în lupta cu kilogramele

Cercetările sugerează că ceaiul de măceșe poate fi de ajutor în curele de slăbire. Acesta este bogat în antioxidantul numit tilirozid, care poate avea proprietăți de ardere a grăsimilor. Cercetările curente sunt însă limitate la utilizarea extractului concentrat de măceșe și nu oferă date cu privire la ceaiul de măceșe. Acesta poate fi însă încercat de oricine care își dorește să scadă în greutate.

Ce contraindicații are ceaiul de măceșe?

Consumul de ceai de măceșe este în general bine tolerat de adulții sănătoși, neraportându-se reacții adverse grave. Cu toate acestea, anumite persoane ar trebui să evite consumul acestuia. Nu există studii în ceea ce privește siguranța administrării lui în cazul femeilor însărcinate sau al celor care alăptează. Persoanele predispuse la dezvoltarea calculilor renali ar trebui să evite consumul de ceai de măceșe – conținutul ridicat de vitamina C poate poate predispune la formarea pietrelor la rinichi. De asemenea, persoanele care utilizează litiul, ca tratament pentru probleme psihiatrice ar trebui să evite ceaiul de măceșe. Efectul lui diuretic poate crește cantitatea de litiu din sânge, apărând diverse efecte secundare.

Tinctura de măceșe

Tincturile se prepară cu alcool alimentar și se găsesc de obicei la magazinele naturiste. În fitoterapie, tinctura de măceșe poate fi recomandată în anemie, boli ale aparatului cardiovascular, boli circulatorii, boli ale aparatului respirator, viroze respiratorii, probleme digestive, boli de piele. Recomandările vizează de obicei administrarea a 30 de picături de trei ori pe zi. Curele durează de obicei între 1 și 3 luni.

Pulbere de măceșe

Pulberea de măceșe poate fi consumată ca atare, 1-2 lingurițe pe zi, cu miere, sau poate fi adăugată în diverse rețete culinare. O metodă agreabilă de consum a acesteia poate fi prin adăugarea în shake-uri. Există totodată diverse suplimente alimentare care conțin pulbere de măceșe.

Decoct de măceșe

Acesta se prepară dintr-o linguriță de măceșe la o cană de 200 de mililitri de apă clocotită. Se fierb pentru 5-10 minute și apoi se lasă la răcit. Are aceleași beneficii ca și ceaiul de măceșe.

Ulei de măceșe

Uleiul de măceșe este un preparat ce poate fi utilizat ca remediu pentru diverse probleme ale pielii. Poate fi folosit în caz de vergeturi, zonele afectate fiind masate cu ajutorul lui. Se foloseșe și în caz de eczeme, piele uscată sau în caz de arsuri solare.

Sirop de măceșe

Siropul de măceșe se prepară dintr-o cană de măceșe la care se adaugă o jumătate de kilogram de zahăr și un litru de apă. Amestecul se fierbe o jumătate de oră la foc mic și apoi se lasă la răcit. În fitoterapie se recomandă pentru stimularea circulației periferice și pentru efectul detoxifiant.

 

Etichete:

beneficii ceai de macese, ceai de macese, macese

Articole recomandate din categoria Puterea Alimentelor

Ce să mănânci și ce să eviți ca să arăți mai tânăr
Cine spune că vârsta este doar o cifră este o persoană foarte optimistă. Trecerea anilor este o..

05.08.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Pepenele roșu - secrete nutriționale

23.07.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Alimente bune de mâncat pe stomacul gol

07.06.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Ghimbirul, rădăcina-minune

27.04.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Peștele, obligație nutrițională

26.04.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Fructele de padure si antioxidantii pe care ii contin

16.04.2021

Iulia Hadarean
nutritie sanatoasa
Cele mai bune alimente pentru micul dejun

12.04.2021

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1026609
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 341176
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 345103
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 291293
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 154221

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Vedete Evenimente Editorial Psihologie

Recomandări din alte categorii

Studiu: cum reduce ciocolata riscul de a muri tânăr
20 de rezoluții sănătoase pentru noul an
Dieta lui Simon Cowell. Cele 4 alimente la care celebrul star Tv a renunțat pentru a slăbi
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Gama Assista Oftapic, Naturalis Septocalmin Islandica şi gelurile ArtroSuport, câştigătoare în cadrul competiţiei „Votat Produsul Anului®” 2022
Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2022
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne