Ce se intampla cand mananci prea multe fructe
Fructele, alaturi de legume, sunt asociate in mintea noastra cu vitaminele si, implicit, cu sanatatea. E adevarat, vitaminele, fibrele si antioxidantii din fructe sunt aliati de baza ai organismului impotriva imbolnavirii si e important sa nu il privam de acestia. Insa, din dorinta de a ne hrani sanatos, putem cadea intr-o extrema periculoasa, a consumului excesiv. Iar fructele consumate gresit nu doar ca ingrasa, ci ne pot si imbolnavi.
30.04.2019
Timp estimat de citire:
2 minute, 32 secundeEste o falsa impresie ca un consum ridicat de fructe te ajuta sa slabesti. Dimpotriva. Fructele au calorii, iar daca le mananci in nestire, te vei ingrasa asa cum te ingrasi cu ciocolata. Principiul ingrasarii e acelasi, indiferent de ceea ce mananci: cand consumi mai multe calorii raportat la cantitatea pe care o arzi, te ingrasi. Cand consumi mai putine calorii si arzi mai multe, slabesti. Efectul consumului unei cantitati mari de fructe este un abdomen mai proeminent, pentru ca fructoza ajunge la ficat, care o transforma in grasime, iar aceasta se depune direct pe burta.
Sucul de fructe, cel mai periculos
Numarul de calorii creste in cazul fructelor uscate si al sucurilor din fructe. Astfel, daca un mar are in jur de 100 de calorii, 100 de grame de stafide au 250 de calorii. Pe de alta parte, exista fructe cu un continut caloric ridicat, care trebuie consumate cu prudenta. Bananele, spre exemplu, au de doua ori mai multe calorii fata de un mar. In ceea ce priveste sucul, caloriile cresc, dat fiind faptul ca pentru obtinerea lui s-a folosit o mai mare cantitate de fructe. Mai mult, prin stoarcere i s-a pierdut si pulpa, ceea ce face ca proprietatile nutritive sa scada.
Consumul de suc din fructe, precum si cel de citrice in exces, este foarte periculos pentru dinti. Timp de 30 de minute dupa ce ai consumat o portocala, mandarina sau suc de fructe nu trebuie sa te speli pe dinti pentru ca acidul face ca smaltul sa fie foarte moale, iar perierea il poate distruge.
In topul celor mai bogate fructe din punct de vedere nutritional se afla caisele, avocado, zmeura, pepenele galben, afinele, stafidele si smochinele.
Cand mananci fructe nu simti ca te saturi
Un alt adevar de necontestat este acela ca fructele fermenteaza, iar acest lucru poate genera dureri abdominale si senzatia de balonare. Pentru a evita acest lucru, consuma fructele ca gustare, fara sa le asociezi cu alte alimente. Un alt neajuns al alimentatiei bogate in fructe este faptul ca nu vei avea senzatia de satietate, pentru ca fructoza nu transmite creierului acest semnal, asa cum o face zaharul obisnuit. Prin urmare, vei fi tentat sa mananci fara oprire. Cantitatea corecta este de doua portii de fructe pe zi, ca gustare intre mese, iar o portie poate insemna un mar / o banana / o para / o mana de struguri etc. Celor doua portii e important sa li se adauge alte trei de legume, care se pot consuma la cina, la pranz alaturi de carne si la micul dejun.
O cantitate mare de fructoza in organism inseamna nivel crescut al trigliceridelor. Acest lucru poate duce la boli cardiace.
Ce este histamina? Alimente bogate în histamină
17.09.2024
Top 10 cele mai nutritive legume, pe care ar trebui să le consumăm cu prioritate
27.08.2024