Ce să mâncăm sau să nu mâncăm când zburăm cu avionul
Fie că zbori în vacanță sau o faci profesional, nu se poate să nu fi observat că stomacul are întotdeauna ceva de comentat. De la balonare, la greață și chiar un tranzit accelerat, pe durata zborului cu avionul tubul tău digestiv se resimte și e bine să ai grija de el.
24.06.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 40 secundeTulburările digestive care însoțesc zborul cu avionul pot fi minimale la unii sau foarte intense la alții, dar cel mai bine este să iei măsurile necesare în așa fel încât să nu îți strici vacanța sau delegația.
Cauzele tulburărilor din timpul zborului sunt multiple, dar două au fost considerate esențiale: prima este tensiunea, stresul inerent, cu atât mai intens cu cât mulți se tem de fapt de zbor, chiar daca nu o conștientizează. A doua este presiunea joasă din cabina avionului, care determină expansiunea gazelor, inclusiv a celor din tubul digestiv, ceea ce duce la balonare și disconfort. Probabil că ai observat asta dacă ai avut în cabină o pungă de chipsuri sau o sticlă cu apă gazoasă. Ei bine, cam același lucru are loc și în intestinul tău și e clar că senzația nu este deloc plăcută. Dacă ai deja un fond de tulburări digestive pre-existente, cum este boala intestinului iritabil, tulburările din timpul zborului vor fi net mai intense și neplăcute.
Iată câteva alimente pe care e bine să te bazezi înainte de zbor:
Apa – da, nu este mâncare, dar o pun pe primul loc pentru că hidratarea este esențiala în timpul zborului. Bea înainte de a te sui în avion și în timp ce ești în cabină nu numai pentru a-ți asigura acea stare de confort pe care o avem când suntem bine hidratați, dar și pentru a reduce somnolența ce însoțește trecerea peste mai multe fusuri orare. Este recomandat să bei cam 250 ml de fluide la fiecare oră în timpul zborului.
Fructele – nu exagera cu cele bogate în fibre greu digerabile. Totuși sunt surse esențiale de nutrienți, deci sigur că sunt permise. Printre cele mai indicate sunt portocalele, care sunt nu numai hidratante, dar și o sursă de vitamina C, care stimulează imunitatea. Daca vrei ceva mai consistent, mănâncă banane, ele se digeră foarte ușor și au potasiu, care combate balonarea. În plus, pot fi transportate cu ușurință.
Sursele de proteine “slabe” – cum nu ai nevoie să îți îngreunezi digestia cu alimente care conțin foarte multă grăsime, cele care îți aduc proteine “slabe” sunt foarte utile. Un iaurt degresat, puțină carne slabă de pasăre, câteva felii de tofu îți vor oferi hrană valoroasă, inclusiv pentru creier. Le poți asocia cu fructe sau cu legume ca și cu o felie de pâine integrală, care va aduce carbohidrații de care ai nevoie pentru a funcționa optim. Cel mai bine este să îți aduci un mic sandwich de acasă sau să ai o portocală, o felioară de brânză și câteva nuci, sau un baton proteic. Toate sunt cu mult mai sănătoase decât ce îți oferă compania aeriană.
Fructele oleaginoase (fără sare): că îți plac arahidele, migdalele sau nucile locale sau oricare din rudele acestora, toate vor fi prietenii tăi în avion. Ronțăitul îți calmează stresul, iar nucile aduc fibre, proteine și magneziu, ultimul fiind util în lupta cu balonarea. E bine să fie nesărate pentru că aportul de sodiu poate amplifica retenția hidrică, un fenomen ce însoțește de regulă zborul cu avionul.
Batoanele proteice – alege-le cu grijă, să aibă o compoziție cât mai naturală și cât mai diversă. Ai grijă să aducă și fibre, alături de proteine, și să nu fie exagerat de dulci. Avantajele lor sunt multiple: se transportă ușor, sunt nutritive și țin de foame pentru o perioadă lungă de timp.
Ce să eviți când călătorești cu avionul:
Produsele sărate – te vor deshidrata și îți vor spori senzația de disconfort, generând sete
Băuturile cu cofeină – ca este vorba de un energizant sau de clasica băutura brună, te vor “agita” și mai tare, contribuind la amplificarea stresului de zbor, vor crește aciditatea gastrică, vor amplifica peristaltica digestivă. Iar dacă îți place cafeaua cu mult lapte și zahăr, trebuie să știi că în felul acesta nu faci decât să crești riscul de balonare.
Salatele mari – da, sunt extrem de sănătoase, dar nu când zbori. Gazele rezultate din fermentația fibrelor, ca și digestia lentă nu sunt prietenii tăi la altitudine înaltă.
Alimentele fast-food sau prăjite – se digeră greu și în mod obișnuit, iar dacă le asociezi cu o băutură răcoritoare carbogazoasă, poți fi sigură că stomacul te va sâcâi continuu în avion.
În concluzie, atenție la ce mănânci când zbori cu avionul! Este mai bine să te abții de la alimente grele sau de la alimente inedite, al căror efect nu îl știi pentru că nu le-ai mai consumat, în așa fel încât să nu ai surprize în cabina avionului.
Alimente bogate în zinc. Surse naturale de zinc
12.09.2024