10 sfaturi practice pentru persoanele cu colon iritabil
Din ce in ce mai multe persoane se adreseaza cabinetelor de gastro-enterologie pentru constipatie cronică, diaree, dureri abdominale difuze si balonare, statisticile aratand ca 20% din prezentarile la medic se datoreaza sindromului de colon iritabil.
26.10.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 42 secundeAceasta afectiune se incadreaza in randul bolilor gastro-intestinale cronice de etiologie incerta. In literatura de specialitate mai putem intalni aceasta afectiune sub denumirea de colon spastic sau colita spastica. In tara noastra, din cauza alimentatiei haotice si a stresului zilnic, 2 din 5 romani sufera de colon spastic, fiind afectate deopotriva ambele sexe, cu mentiunea ca femeile sufera mai frecvent de acest sindrom.
1. Parerile sunt impartite referitor la fibre insa pentru cei mai multi acestea reprezinta un avantaj in lupta cu aceasta afectiune. Acestea ajuta la formarea bolului fecal, crescand motilitatea intestinala si regland astfel scaunul. Surse importante cantitativ si calitativ de fibre sunt fructele proaspete (mai ales in coaja fructelor – nu decojiti merele), legumele si cerealele (alegeti amestecurile de cereale si fructe uscate fara zahar ca varianta de mic dejun).
2. Hidratati-va in mod corect indiferent de sezon. Este obligatoriu sa beti cel putin 2 L de lichide pe zi (de preferat apa plata). Acest lucru va ajuta sa aveti scaun si sa va curatati intestinul.
3. Faceti miscare in mod regulat. O jumatate de ora pe zi de 3 ori pe saptama de exercitii fizice, de mers intens pe jos, alergat sau inot va va ajuta sa stimulati nu numai musculatura striata, ci si pe cea de la nivelul intestinului.
4. Evitati situatiile stresante sau conflictuale pe cat posibil. Mediul ambiant in timpul meselor trebuie sa fie unul calm si linistit. Nu mancati in graba si nu inghititi alimentele fara ca acestea sa fie foarte bine mestecate.
5. Abuzul de laxative sau de medicamente care combat scaunele moi pot sa agraveze motilitatea intestinala si pot sa duca la agravarea simtpomatologiei in cazul sindromului de colon iritabil. Inainte de a va aventura in lumea medicamentelelor consultati un gastroeterolog.
6. Colonul iritabil se asociaza frecvent cu crampe abdominale. Nu putini sunt cei care recurg la antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen) pentru a trata aceste simptome. Din pacate aceste medicamente sunt iritante pentru intestin si pot agrava sindromul de colon iritabil.
7. Obezitatea este fara doar si poate o afectiue care a capatat amploare in ultimele decenii. Studii recente au aratat ca obezitatea abdominala se rasfrange in mod negativ asupra peristaltismului intestinal, motiv pentru care aceste persoane sunt predispuse catre sindromul colonului iritabil.
8. Cura de argila este unul din cele mai eficiente remedii naturale pentru cei care vor sa scape de colonul iritabil. Acest compus este capabil sa absoarba gazele si impuritatile existente in intestin, in acest fel ameliorand simptomele de balonare si disconfortul abdominal. Aceasta se poate dizolva in apa si se poate bea de doua ori pe zi inainte de masa.
9. Mesele mici si dese sunt o varianta usoara si la indemana oricui de a combate simptomele colonului iritabil. Evitati mesele copiase compuse din mai mult de un fel de mancare si incercati pe cat posibil sa nu beti apa in timpul mesei.
10. Si nu in ultimul rand, daca va confruntati cu disconfort abdominal, balonare sau alternanta diaree/constipatie, nu ezitati sa mergeti la medic. Nu incercati sa va autodiagnosticati si sa va tratati dupa ureche deoarece acest lucru poate sa duca la agravarea afectiunii.
Dr. Alin Popescu
Dieta corectă în diabet tip 2
22.08.2024