Câtă grăsime este bine să fie în corpul uman?
Printre numeroasele sale funcții, grăsimea corporală înconjoară și protejează organele, menține constantă temperatura corpului și are rol în producția anumitor hormoni. Însă rolul ei de stocare a energiei a fost esențial pe parcursul istoriei speciei noastre. Lipsa cronică de alimente și malnutriția au reprezentat norma până de curând, și de abia după progresele tehnologice din secolul al XVIII-lea, o creștere treptată a aprovizionării cu alimente a devenit disponibilă. Actuala epidemie de obezitate, recunoscuta în prezent ca o problemă de sănătate publică, are abia câteva decenii.
02.08.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 56 secundeÎn corpul nostru există două tipuri de grăsime: brună și albă. Grăsimea albă, cunoscută de obicei sub numele de „țesut adipos”, constituie majoritatea grăsimii din corp, iar cea brună ocupă doar 5% din masa corporală. Aceasta din urmă este considerată „grăsime bună”, deoarece stimulează metabolismul, ajutând la arderea caloriilor, și poate chiar transforma țesutul adipos alb în maro.
Măsurarea greutății sau a indicelui de masă corporală (IMC) nu ne va spune câta grăsime există în corpul nostru. De exemplu, sportivii, în special cei cu masa musculară foarte dezvoltată, vor avea IMC-ul mare, însă nu și procentul de grăsime corporală.
Măsurarea procentului de grăsime corporală
Nu există o formulă care să calculeze cu precizie procentul de grăsime din corp. Metodele cele mai utilizate sunt impedanța bioelectrică, adipometria cu ultrasunete și DXA (absorbțiometria duală cu raze X), însă singura modalitate 100% exactă este prin scanarea CT sau RMN.
Factorii care influențează procentul de grăsime corporală
- Sexul: Femeile au în mod normal mai multă grăsime decât bărbații.
- Vârsta: pe măsură ce îmbătrânim, cantitatea de grăsime crește, iar masa musculară scade.
- Nutriția, nivelul de activitate fizică, înălțimea și componenta genetică sunt factori cunoscuți care influențează procentul de grăsime din corp.
Care procentul sănătos de grăsime corporală?
Conform specialiștilor, procentele normale de grăsime corporală se situează între 21 și 31% pentru femei și 14 și 25% pentru bărbați. Dar, după cum am amintit, aceste procente depind și de vârstă. Astfel, cercetătorii din cadrul Jurnalului American de Nutriție Clinică au stabilit următoarele intervale în care ar trebui să se situeze procentele de grăsime din corp, în funcție de sex și vârstă:
Vârstă Grăsime corporală normală (femei) Grăsime corporală normală (bărbați)
20-39 ani 21-32% 8-19%
40-59 ani 23-33% 11-21%
60-79 ani 24-35% 13-24%
Cum să reducem grăsimea corporală?
Când vine vorba de slăbit, cheia este să mâncăm mai puține calorii decât consumăm. Dacă facem acest lucru și, foarte important, avem activitate fizică, vom pierde din grăsimea corporală. Însă nutriționiștii recomandă să fim atenți, deoarece dacă vom reduce prea mult numărul de calorii pe care le consumăm vom scădea în greutate, însă din masa musculară, ceea ce va face ca procentul de grăsime corporală să crească. Astfel, specialiștii recomandă o scădere ponderală lentă, de 1-2 kilograme pe lună, ceea ce corespunde cu diminuarea numărului de calorii cu aproximativ 500 pe zi. În ceea ce privește activitatea fizică, Organizația Mondială a Sănătății recomandă pentru adulți practicarea săptămânală a cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată sau cel puțin 75 de minute de activitate fizică intensă.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024