Cât de mult îngrașă dulciurile? Există dulciuri „bune”?
De-a lungul istoriei noastre, percepția gustului dulce ne-a ajutat să ne orientăm către alimente care furnizează atât energie, cât și nutrienți esențiali (vitamine, minerale), adică în principal alimentele de origine vegetala. Fiziologia umană este adaptată de fapt unei diete care conține foarte puțin zahăr și practic niciun fel de carbohidrați rafinați. Însă în ziua de azi zahărul este omniprezent și se estimează că reprezintă până la 15-20% din conținutul caloric al dietelor moderne.
03.08.2022
Timp estimat de citire:
2 minute, 58 secundeCe sunt carbohidrații și dulciurile?
În primul rând, trebuie să definim ce sunt dulciurile.
Carbohidrații sau glucidele sunt una din cele trei grupe de nutrienți de care organismul nostru are nevoie, alături de proteine și grăsimi (lipide). Aceștia se împart în:
- Zaharuri simple: glucoză, fructoză, lactoză și zaharoză.
- Polizaharide: amidonul (conținut în alimente de origine vegetală) și glicogenul.
- Fibrele: celuloză, pectina, lignina – regăsite numai în produsele de origine vegetală. Menționăm că organismul uman nu poate să digere fibrele, însă acestea aduc multiple beneficii pentru sănătate.
Definiția dulciurilor însă este următoarea: orice aliment sau băutură care conține zahăr ca ingredient principal.
Zahărul adăugat, spre deosebire de zaharurile care se regăsesc în mod natural în fructe și legume, este unul dintre principalii vinovați pentru epidemia de obezitate din ziua de azi. Consumul de zahăr crește riscul de apariție a diabetului zaharat tip 2, de hipertensiune arterială și boli de inimă. În plus, excesul de zahăr este stocat sub formă de grăsime în ficat, ceea ce va duce la apariția steatozei hepatice („ficatul gras”).
Cât de mult îngrașă dulciurile?
Un gram de zahăr aduce organismului 4 kilocalorii. Însă într-un produs care are ca ingredient principal zahărul, de exemplu o gogoașă, cantitatea de zahăr este cuprinsă de obicei între 20 și 30 de grame. Asta înseamnă între 4 și 6 lingurițe de zahăr numai într-o gogoașă, adică între 80 și 100 de kilocalorii „goale”, provenite doar din zahărul adăugat. Dacă punem la socoteală și făina, ouăle și untul sau margarina din compoziția acestui aliment, valoarea energetică a unei singure gogoși ajunge la 350-450 de kilocalorii.
Ca referință, necesarul de kilocalorii pentru un adult este cuprins între 2000 și 2500 kcal pe zi, în funcție de sex, vârstă și activitate fizică. Cu alte cuvinte, consumul de dulciuri poate să aducă până la un sfert din cantitatea de energie necesară într-o singură zi.
Există dulciuri „bune”?
Dacă ne luăm după definiția dulciurilor, răspunsul este un evident NU. Precizăm că zahărul adăugat are numeroase denumiri: sirop de porumb, maltodextrină, maltoză, sirop de orez, melasă, caramel, zahăr brun, și multe altele.
În sens mai larg, alternative sănătoase există. Astfel, în loc de înghețată, bomboane, prăjituri sau alte produse de cofetărie, vă sfătuim să alegeți fructe proaspete sau congelate sau ciocolată neagră (fără zahăr), toate consumate cu moderație. Adoptarea unei alimentații echilibrate care să acopere necesarul nutritiv al organismului (carbohidrați, proteine, lipide, vitamine și minerale), dar fără să conțină sare, zahăr sau grăsimi în exces este un element decisiv în menținerea sănătății.
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024