logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”

          decembrie 21, 2022

          Festivalul Brazilor de Crăciun, susținut şi în acest an de Catena, a stabilit un nou record de generozitate: 820.000 de euro

          decembrie 15, 2022

          Grupul Fildas – Catena, premiul „Lider în domeniul pharma de peste 30 de ani”, la Gala Premiilor Capital

          decembrie 12, 2022

          Încă un premiu pentru Fildas-Catena Grup: „Premiul pentru trei decenii de artă în business”

          noiembrie 1, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • 5 metode de a ține post intermitent: pro și contra

          februarie 6, 2023

          Și noi cum (mai) slăbim?! Diete de slăbit eficiente și sănătoase

          februarie 2, 2023

          Menține-ți silueta, fără diete drastice

          ianuarie 18, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Top 5 surse de grăsimi “bune”

          februarie 2, 2023

          Top alimente care luptă cu inflamația

          ianuarie 30, 2023

          Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

          ianuarie 12, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă

          februarie 2, 2023

          Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele și cum putem ameliora simptomele

          ianuarie 16, 2023

          Alimentația pentru creier sănătos

          ianuarie 12, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!

          septembrie 22, 2022

          Fitness la vârsta a treia

          septembrie 5, 2022

          Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

Care sunt cei mai periculoși 10 aditivi alimentari?

Fac alimentele mai apetisante, conferindu-le un gust ademenitor și o culoare mai plăcută, dar și un termen de valabilitate mai lung. Există o listă lungă de aditivi alimentari, pe care îi regăsim trecuți cu scris mărunt pe etichete. Dacă unii dintre ei sunt oarecum inofensivi, pe alții am face bine să-i evităm. Află ce nume poartă și ce probleme pot cauza.

03.12.2020

Natalia Talmacec

2010

Timp estimat de citire:

9 minute, 7 secunde
Cuprins
1. Ce sunt aditivii alimentari și la ce folosesc?
2. Lista celor mai periculoși 10 aditivi alimentari
3. BHA sau E320
4. BHT sau E321
5. Concluzii și recomandări

În țările dezvoltate, ultimele decenii au fost marcate de o creștere a consumului de alimente „ultraprocesate”. Vorbim de un tip de hrană ultransformată, produsă prin mai multe procese fizice, biologice și / sau chimice, având în compoziție diverși aditivi alimentari.

Ce sunt aditivii alimentari și la ce folosesc?

Pe scurt, definim drept aditivi alimentari orice substanțe care nu se consumă ca aliment în sine. Nu sunt folosite nici ca ingrediente constituente ale unui aliment. Cu sau fără valoare nutritivă, ele se adaugă intenționat, cu un scop tehnologic (incluzând modificări senzoriale) în timpul procesării, ambalării, transportului sau depozitării unui aliment. În total, există 24 de categorii de aditivi alimentari. Aceștia sunt grupați după funcțiile lor: acidifianți, aromatizanți, afânători, agenți de spumare, de îngroșare, antiaglomeranți, antioxidanți, coloranți, corectori de aciditate, conservanți, stabilizatori, umectanți etc.

În Uniunea Europeană, este autorizată folosirea a peste 330 de aditivi alimentari. Crezi că e un număr prea mare? Ei bine, află că, în lume, se cunosc peste 10.000 de aditivi alimentari! Substanțele aprobate în UE în calitate de aditivi alimentari poartă un cod alfanumeric, începând cu litera E urmată de 3-4 cifre. Din acest simplu motiv, li se mai spune și E-uri. Puțină lume știe însă că această litera „E” garantează faptul că aditivul în cauză a fost testat minimum 6 ani, iar apoi evaluat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Numărul care însoțește litera „E” nu are vreo semnificație anume. Pur și simplu, marchează ordinea cronologică în care respectivii aditivi alimentari au fost puși în evidență.

Legea etichetării permite inscripționarea aditivilor alimentari fie cu acest cod alfanumeric, fie cu denumirea chimică. În ultimul timp, producătorii preferă cea de-a doua variantă. De ce? Pentru a nu atrage atenția consumatorului că este vorba de E-uri, adică de aditivi alimentari.

Lista celor mai periculoși 10 aditivi alimentari

Anumiți aditivi alimentari se disting prin potențialul lor de efecte adverse asupra sănătății. Cauzează probleme în special cei din clasele coloranților azoici, conservanților chimici și a edulcoranților sintetici. Dacă sunt consumați frecvent, acești aditivi alimentari pot bloca absorbția unor vitamine și pot deregla funcția unor glande endocrine. De asemenea, pot perturba balanța foame-sațietate, contribuind astfel la câștigul ponderal. Sunt studii care pun pe seama lor creșterea prevalenței unor cancere, dar și a unor boli neurodegenerative etc. Pentru a-ți reduce riscurile, citește cu atenție etichetele produselor pe care le cumperi. Dacă acestea conțin aditivi alimentari potențial periculoși, mai bine lasă-le pe raft și treci mai departe. Ca să-ți fie mai simplu să te orientezi, ți-i prezentăm, pe scurt, în continuare.

Indulcitorii artificiali

Îi regăsim în foarte multe alimente și băuturi dietetice, etichetate ca fiind „fără zahăr”.  Se folosesc pentru a intensifica gustul dulce, reducând în același timp conținutul de calorii. Din această categorie de aditivi alimentari fac parte aspartamul (E951), sucraloza (E955), zaharina (E954) și acesulfam K sau acesulfamul de potasiu (E950). Deși, în general, sunt considerați siguri pentru majoritatea oamenilor atunci când sunt consumați cu moderație, sunt voci care afirmă contrariul. Aspatamul bunăoară este unul dintre cei mai controversați aditivi alimentari. Unii oameni de știință îl cataloghează drept un îndulcitor artificial toxic. Printre daunele provocate s-ar număra: durerile de cap, ameţeala, oboseala, spasmul muscular, depresia, tulburările de vedere, demența, boli renale etc.

De asemenea, unele studii au arătat că aspartamul ne-ar putea îngrășa, crescând consumul de carbohidraţi şi cantitatea de grăsimi stocate. De altfel, două cercetări separate publicate în „Physiology and Behavior“ au relevat că îndulcitorii fără calorii sau cu putere calorică mică pot modifica semnificativ apetitul, aspartamul producând cele mai pronunţate efecte. Un alt raport medical publicat în „Preventive Medicine“ a subliniat că femeile care utilizează îndulcitorii artificiali sunt multe mai predispuse să ia în greutate decât cele care nu obişnuiesc să-i folosească.

E621 sau glutamatul monosodic

Are rolul de potența savoarea alimentelor și este de departe unul dintre cei mai titrați aditivi alimentari. E621 este folosit pentru îmbunătățirea gustului într-o largă varietate de alimente: mezeluri, supe la plic, sosuri pentru grătar, dressing-uri pentru salate, semipreparate etc. Conform unor experți, glutamatul monosodic ar fi, de fapt, o excitoxină. Astfel, dincolo de faptul că ne seduce papilele gustative și ne stimulează să mâncăm mai mult, acesta ne-ar pune în pericol integritatea celulelor nervoase. Unele studii au corelat excitoxinele cu un risc mai mare de leziuni cerebrale și boli neurologice. Sunt necesare însă studii suplimentare și de o mai mare amploare pentru verificarea acestor ipoteze. În ultimii ani,  glutamatul monosodic a mai fost acuzat de declanșarea unor crize de astm, dar și de creșterea frecvenței durerilor de cap.

Grăsimile trans

Este cel mai periculos tip de grăsimi pe care îl putem consuma. Vorbim, de fapt, de uleiuri vegetale care au fost supuse hidrogenării, pentru a le face solide la temperatura camerei. Acestea se folosesc pe scară largă în industria alimentară pentru a conferi mâncării un gust mai bun, dar și un termen de valabilitate mai lung. Le găsim într-o multitudine de produse: biscuiți, brioșe, checuri, covrigei, foietaje, aluaturi de plăcintă, popcorn, alimente prăjite etc. Grăsimile trans dăunează sănătății prin prisma faptului că afectează profilul lipidic: cresc nivelul de colesterol „rău” (LDL) și-l scad pe cel colesterol „bun” (HDL). Unul dintre numeroasele studii care le-au pus în evidență efectele negative a relevat o creștere cu 50% a riscului de infarct în rândul celor care le consumau în cantitatea cea mai mare. Alte studii au demonstrat că grăsimile trans cresc și riscul de diabet.

Coloranții alimentari

În ultimii ani au apărut multiple îngrijorări în legătură cu siguranța consumului coloranților Albastru briliant (E133), Roșu #40 (E124) și Galben #6 (E110) și tartrazina (E102), care colorează în nuanțe de galben-lămâie. Sunt studii care sugerează că acești aditivi alimentari ar promova hiperactivitatea la unii copii. De asemenea, unii experți îi consideră cancerigeni, iar alții susțin că ingestia lor ar produce reacții alergice, ar afecta ficatul, dar și rinichii. Acești coloranți artificiali se folosesc în băuturi carbogazoase, bomboane, produse de cofetărie, jeleuri, produse lactate, produse din carne și din pește, cereale pentru micul dejun etc.

Nitratul de sodiu

Este unul dintre cei mai folosiți conservanți alimentari. Pe lângă faptul că inhibă bacteria Clostridium Botulinum, acest aditivi alimentar (E251) are și rol de fixare a culorii produselor din carne și pește. În felul acesta, nu doar că prelungește termenul de valabilitate al produselor, ci le face să pară mai proaspete. Nitratul de sodiu devine periculos pentru organism, deoarece o parte din el se transformă în nitrit de sodiu. Acesta din urmă reacționează cu proteinele, formând nitrozamine, substanțe clasificate drept cancerigene pentru om.

E221 sau sulfitul de sodiu

Acest aditiv alimentar are rol de conservant și este utilizat preponderent în vinificație, dar și în multe alimente procesate. Potrivit Agenției Alimentelor și Medicamentelor (FDA) din SUA, aproximativ una din 100 de persoane este sensibilă la sulfiții din alimente. Majoritatea acestor indivizi sunt astmatici, sugerând existența unei corelații între astm și consumul de sulfiți. Persoanele sensibile la acești aditivi pot prezenta dureri de cap, probleme de respirație și erupții cutanate.

E220 sau dioxidul de sulf

Conservat cu spectru larg de acțiune, dioxidul de sulf face parte din categoria celor mai utilizați aditivi alimentari. Este folosit pentru stabilizarea vitaminei C în diverse produse acide și ajută la prevenirea decolorării vinului. Ca și sulfitul de sodiu, aditivul alimentar E220 poate provoca unele reacții adverse la persoanele mai sensibile.

Benzoatul de sodiu sau E211

Având acțiune bacteriostatică și fungistatică, este intens folosit pentru conservarea alimentelor, fiind eficient mai ales în medii ușor acide. În combinație cu acidul ascorbic (vitamina C naturală sau artificială – E300), benzoatul de sodiu produce benzen, o substanță toxică pentru organismul uman. Unele studii au asociat benzenul cu un risc mai mare de leucemie și alte tipuri de cancer, în timp ce altele n-au găsit nicio legătură între nivelurile reduse de benzen, pe fondul consumului de alimente cu E211, și cancer.

BHA sau E320

Butilhidroxianisol (BHA) este un conservant adăugat în cereale, gumă de mestecat, chipsuri de cartofi, cârnați, uleiuri vegetale, bomboane etc. Acesta împiedică râncezirea și modificarea culorii și aromelor. BHA este o substanță oxidantă și promovează stresul oxidativ. Cercetările efectuate până acum au avut rezultate contradictorii. Unele au arătat că acest aditiv alimentar nu prezintă efecte adverse, iar altele că poate contribui la apariția cancerelor.

BHT sau E321

Butilhidroxitoluen (BHT) este adesea folosit împreună cu BHA, având acțiuni similare. Există opinii potrivit cărora ar putea declanșa sindromul de hiperactivitate și deficiență de concentrare a atenției (ADHD). De asemenea, i s-au atribuit efecte estrogenice și cancerigene.

Concluzii și recomandări

Nocivitatea aditivilor alimentari este greu de cuantificat. Pe de o parte, același E poate fi luat în decursul unei zile din mai multe alimente care îl conțin: un suc, o bomboană, biscuiți, un produs de patiserie etc. Pe de altă parte, în decursul aceleiași zile, putem ingera o mare varietate de aditivi alimentari.

Mai mult, efectele toxicologice ale E-urilor nu pot fi evaluate corect. Și asta din cauza interacțiunii lor pe termen scurt, mediu și lung cu alte substanțe. Ne referim aici la poluanții din alimente (metale grele, reziduuri de îngrășăminte, pesticide, ftalați, bisfenol A), la alcool, dar și fumat. Aceste interacțiuni complexe pot agrava impactul consumului de aditivi alimentari. Tocmai de aceea, până când oamenii de știință vor lămuri aceste aspecte, e rațional să încercăm să limităm pe cât posibil consumul lor. Până la urmă, reducerea consumului de produse cu aditivi alimentari ne îndreaptă către o dietă mai sănătoasă, bazată pe alimente naturale, mai puțin procesate.

Etichete:

aditivi alimentari, alimentatie sanatoasa, coloranti alimentari, conservanti, e-uri, grasimi trans, indulcitori artificiali, recomandat

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Top alimente care luptă cu inflamația
Cu toții cunoaștem consecința evidentă a alegerilor alimentare constant nesănătoase: creștere..

30.01.2023

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

12.01.2023

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Ce să mâncăm și ce să evităm în sezonul rece

13.12.2022

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Laptele de măgăriță: beneficii pentru sănătate

05.12.2022

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Beneficiile consumului de pâine cu maia

02.12.2022

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
De ce să consumi alimente fermentate? 7 alimente fermentate care fac minuni

16.11.2022

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
5 alimente care acum 100 de ani erau complet subapreciate

13.11.2022

Stan Stefan
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1030546
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 344572
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 347690
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 293959
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 159072

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Vedete Sport Evenimente Reviste Retete

Recomandări din alte categorii

Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă
5 metode de a ține post intermitent: pro și contra
Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi
Retete de sanatate de la Naturalis
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne