03.04.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 54 secundeSuntem în plină pandemie de coronavirus, iar știrile legate de numărul îmbolnăvirilor și ceea ce se întâmplă prin spitale sunt tot mai îngrijorătoare de la o zi la alta. În acest context, medicii continuă să atragă atenția asupra pericolului la care se expun cei cu afecțiuni cardiovasculare și alte boli cronice, dacă nu iau toate măsurile care se impun pentru a se proteja.
Pentru a afla mai multe despre Covid-19 și despre riscurile și complicațiile înregistrate în rândul persoanelor cu boli cardiovasculare, discutăm cu dr. Andreea Stancu, medic specialist chirurgie vasculară, în cadrul Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica, din București.
Slab sau Gras: Organizația Modială a Sănătății și alte autorități medicale avertizează că persoanele cu boli cardiovasculare prezintă un risc mai mare de a avea un prognostic sever în cazul infectării cu noul coronavirus. Explicați-ne de ce?
Dr. Andreea Stancu: Într-adevăr, pacienții cu boli cardiovasculare au un risc semnificativ de deces dacă se infectează cu noul coronavirus. De asemenea, boala însăși poate provoca probleme cardiace la persoanele ce nu sufereau în prealabil de astfel de afecțiuni. Deși încă nu există o explicație oficială pentru acest fenomen, cel mai probabil motiv pentru creșterea ratei mortalității la persoanele cu boli cardiace este faptul că virusul afectează buna funcționare a plămânilor, care la rândul lor îngreunează buna funcționare a inimii, ce nu mai primește cantitatea normală de oxigen. Un alt motiv îl reprezintă faptul că persoanele cu probleme cardiace au în general un sistem imunitar slăbit, fiind astfel șanse crescute de contractare a bolii.
În ce măsură lucrurile decurg diferit față de un alt tip de infecție virală?
În primul rând, probabilitatea de infectare este mult mai mare, în special din cauza perioadei mari de incubație. Altfel spus, persoanele infectate nu știu că sunt infectate, dar sunt contagioase, pe o perioadă ce se poate întinde până la două săptămâni. O altă diferență este rata crescută a cazurilor grave, fapt ce ar trebui să îi îngrijoreze pe cardiaci. Se estimează că, în cazul Covid-19, 80% din persoane dezvoltă forme ușoare, 15% au o formă agravată a bolii și 5% au grave probleme respiratorii și necesită ventilație artificială. Numărul este mult mai mare, în comparație cu alte infecții virale similare.
Care sunt complicațiile cele mai frecvente pe care le dezvoltă cardiacii cu Covid-19?
Este important de notat că majoritatea persoanelor ce se infectează cu Covid-19 prezintă simptome ușoar sau moderate și se recuperează complet. Persoanele cu antecedente de boli coronariene și hipertensiune arterială însă au aparent riscuri mult sporite să dezvolte o formă agravată a Covid-19. Deși încă nu s-a stabilit o corelare concretă între leziunile cardiace acute provocate de infecție și complicațiile severe, se poate presupune că pacienții cu probleme cardiace preexistente prezintă o probabilitate ridicată de a dezvolta o pneumonie severă, care la rândul ei poate provoca o ischemie miocardică sau o disfuncție cardiacă.
Există diferențe între bărbați și femei în ceea ce privește dezvoltarea complicațiilor?
Deși virusul infectează toate categoriile de oameni, s-a constatat într-adevăr faptul că bărbații au o mortalitate de două ori mai ridicată decât femeile. Principalul motiv este probabil faptul că stilul de viață al bărbaților îi face mai predispuși la boli preexistente și, deci, la complicații. Bărbații, în general, fumează mai mult, au o dietă mai nesănătoasă și au într-un procent mai mare boli cronice.
Cât de mare e rata mortalității în rândul pacienților cu afectare cardiacă, comparativ cu ceilalți infectați cu sau fără alte boli asociate?
Conform Colegiului American de Cardiologie, rata mortalității în rândul pacienților cu afectare cardiacă este cu 10.5% mai ridicată decât rata medie. De asemenea, hipertensiunea crește riscurile cu 6%, problemele respiratorii cronice cu 6.3%, diabetul cu 7,3%, iar cancerul cu 5.6%.
Ce recomandări aveți pentru persoanele cu boli cardiovasculare în această perioadă? Există măsuri adiționale de protecție pe care ar trebuie să le ia?
Cea mai importantă măsură de protecție pentru persoanele cu boli cardiovasculare este izolarea. Aceștia trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că nu intră în contact cu persoane sau obiecte ce ar putea transmite virusul Covid-19. De asemenea, aceștia trebuie să ducă un stil de viață cât mai sănătos, cu o dietă corespunzătoare și exerciții fizice regulate.
Xantelasma: legătura dintre colesterol și petele galbene
09.12.2024