logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Gama Assista Oftapic, Naturalis Septocalmin Islandica şi gelurile ArtroSuport, câştigătoare în cadrul competiţiei „Votat Produsul Anului®” 2022

          mai 10, 2022

          Catena sprijină refugiații ucraineni

          martie 30, 2022

          Grupul Fildas Catena oferă sprijin refugiaților ucraineni

          martie 24, 2022

          Înotătorul Paul Georgescu, MAN OF THE YEAR la înot în ape deschise

          februarie 8, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Dieta cu orez

          mai 6, 2022

          Ceaiurile de slăbit – Ce te poate ajuta cu adevărat?

          mai 4, 2022

          Să slăbim cu plante de sezon!

          mai 2, 2022
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Bei cafea. Dar știi ce bei?

          mai 11, 2022

          Cum să fii pregătit pentru… neprevăzut

          mai 10, 2022

          Top alternative naturale pentru zahar

          mai 6, 2022
  • Povești de succes
        • Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Top 3 retete dietetice pentru masa de Craciun

          decembrie 17, 2021

          Supe aromate pentru serile racoroase de octombrie

          octombrie 8, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Studiu: cum reduce ciocolata riscul de a muri tânăr

          mai 18, 2022

          Vrei să începi să urci pe munți?! Iată ce trebuie să știi

          aprilie 12, 2022

          Bucură-te de o primăvară plină de energie!

          aprilie 7, 2022
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021

          Provocare de 30 de zile: tonifiere totală

          iunie 14, 2021

          Mituri explicate despre activitatea fizică

          iunie 10, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2021

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • De la „munte” la „stâncă”, de la 205 de kg la 155 kg

          martie 30, 2022

          Cum arată în prezent Maddie Ziegler, micuța dansatoare din videoclipurile Siei

          septembrie 24, 2021

          Actorul Christian Bale, maestrul transformărilor fizice

          martie 24, 2021
  • Terapii alternative
        • Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022

          5 ceaiuri pentru sănătatea rinichilor

          mai 11, 2022

          Talasoterapia, sănătate la malul mării

          iunie 25, 2021

          Seva de mesteacăn și proprietățile sale terapeutice

          decembrie 29, 2020
nutritie-sanatoasa

„Capcane” usor de evitat pentru vegetarieni

Motivele pentru care o persoana devine vegetariana sunt foarte diferite. Recunosc cinstit ca am optat pentru o astfel de dieta nu in scopul de a fi mai sanatoasa sau a-mi pastra tonusul si tineretea pana tarziu, ci pur si simplu din motive etice si ecologice. Nu imi place sa stiu ca animalele au fost sacrificate pentru simpla placere a papilelor mele gustative si, in plus, vreau ca ceea ce mananc sa nu fi rezultat din procese lungi, laborioase si extrem de daunatoare pentru planeta pe care locuim.

31.08.2012

Dr. Corina Zugravu

4555

Timp estimat de citire:

4 minute, 35 secunde

Astazi si copiii de scoala primara stiu ca pentru a produce un kilogram de carne de vita se emite aceeasi cantitate de bioxid de carbon ca aceea care rezulta din 200 de kilometri parcursi de o masina sau se foloseste aceeasi cantitate de energie ca aceea consumata de un bec de 100 de Wati, arzand timp de 20 de zile. De asemenea, oamenii de stiinta apreciaza ca la ritmul actual al consumului de peste oceanic, devenit o adevarata moda datorita continutului ridicat de acizi Omega-3, marile si oceanele planetei vor fi secatuite in mai putin de 30 de ani.

In acest context, fiecare gest conteaza si fiecare persoana care renunta macar la o masa pe saptamana la consumul de carne isi aduce o contributie la viitorul si sanatatea Pamantului.

Care sunt riscurile?
Este insa foarte adevarat ca optiunea de a deveni vegetarian poate implica unele riscuri pentru sanatate. Vreau sa subliniez, asa cum am facut-o si in alte articole, ca aceste eventuale riscuri nu exista daca suntem lacto-ovo-vegetarieni sau lacto-vegetarieni. Ele sunt legate strict de dieta vegetariana absoluta, numita de multe ori si veganism, si nu reprezinta o bariera serioasa in calea eventualei noastre optiuni. Sa nu uitam ca exista populatii intregi care, din diverse considerente, indeosebi religioase, au imbratisat de generatii vegetarianismul si cu toate acestea supravietuiesc, si chiar in cele mai bune conditii de sanatate. Mai mult, in ziua de astazi exista o uriasa varietate de suplimente alimentare si de alimente fortificate care pot scuti vegetarianul de grija posibilelor carente.

La ce anume trebuie sa fie atenti vegetarienii adulti?!

Vitamina D
Vitamina esentiala pentru pastrarea sanatatii osului, se produce in cea mai mare parte in tegumentele omului, sub influenta razelor solare. Din pacate, radiatiile ultraviolete benefice sunt tinute departe de pielea noastra fie din cauza poluarii din marile orase, fie din cauza serviciului care ne „inchide” toata ziua in incinte, fie chiar si din cauza folosirii exagerate a cremelor-ecran protectoare. Mai mult, clima romaneasca nu este intotdeauna insorita. Vitamina este adusa si de alimente, insa exclusiv de cele de origine animala (lactate grase, ficat, peste, galbenus). Este indicat ca vegetarienii sa ia, macar pe perioada iernii, un supliment oral de 400-600 ui zilnic. In acest fel oasele isi vor pastra duritatea, integritatea, fara niciun fel de probleme, chiar daca unii ne aflam la varsta la care primele semne de osteoporoza pot sa isi faca simtita prezenta.

Vitamina B12
Este o vitamina hidrosolubila exclusiv prezenta in alimente de origine animala, indeosebi in ficat si carne, dar si in lapte sau ou. Din momentul in care am optat pentru veganism, timp de circa 3-4 ani putem sta linistiti, deoarece ficatul nostru are inca rezerve suficiente. Insa nu e indicat sa ne „culcam pe o ureche” si sa asteptam primele semne de anemie megaloblastica pentru a recurge la suplimente. Vitamina se administreaza cu atentie, la sfatul medicului de familie. Exista si produse fortificate cu B12, indeosebi derivate cerealiere.

Fierul
Este un component de baza al hemoglobinei din sange, cea care transporta oxigenul la fiecare celula a corpului. Trebuie avut in vedere ca fier exista din plin in alimentele de origine vegetala, iar legumele-frunze de tipul spanacului, lobodei, steviei, verzei sunt larg cunoscute ca surse de fier. Numai ca aceste zarzavaturi ofera un tip de fier care se absoarbe in cantitati mici, din cauza altor substante din frunze, ce leaga fierul si ii faciliteaza pierderile (oxalati, fitati, fibre). La fel, consumul simultan de cereale integrale (obligatoriu pentru vegetarieni) scade si mai mult absorbtia fierului. Ce-i de facut?! Orice vegetarian trebuie sa isi faca la intervale regulate un examen al sangelui numit sideremie, care masoara nivelul de fier. Daca acesta scade, este nevoie fie sa se consume produse fortificate in fier, fie sa se apeleze la un supliment nutritional. Astfel, se poate evita anemia feripriva, o afectiune frecventa la vegetarieni.
 
Calciul
Este un element mineral esential pentru mentinerea duritatii osului, ca si pentru multe procese complicate ce au loc in corpul omenesc. E de remarcat ca insusi cordul, inima ce bate intreaga viata, are nevoie de calciu pentru a functiona normal. Din fericire, nevoile de calciu ale unui adult nu sunt foarte mari si alimentele de origine vegetala aduc suficient. Din pacate, calciul vegetal se absoarbe destul de slab, de aceea cate un supliment pe perioade limitate (cate 2 saptamani o data la doua luni) sau folosirea de produse fortificate reprezinta optiuni cat se poate de corecte. Pe piata exista numeroase produse fortificate cu calciu, inclusiv lapte de soia sau suc de portocale.

Contrar opiniilor multora, aportul proteic este suficient la vegetarieni. Asocierea de derivate cerealiere (paine, paste, orez) cu leguminoase (soia, fasole uscata, naut etc.) asigura din plin proteinele strict necesare, in asa fel incat malnutritia proteica nu are nicio sansa sa apara.

Acestea fiind spuse, va uram succes la… fripturica de loboda! Veti vedea ca este cu mult mai usor sa renuntati la carne decat ati fi crezut… si cu mult mai sanatos.

Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie

Etichete:

anemie, carne, dieta, vegetarian

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Cum să fii pregătit pentru… neprevăzut
Au trecut doi ani de când pandemia s-a declanșat și a devenit deja o amintire momentul în care p..

10.05.2022

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Top alternative naturale pentru zahar

06.05.2022

tonica
nutritie sanatoasa
Ce sa pui mai des in bolul cu salata: top 10 cele mai bune verdeturi

05.05.2022

tonica
nutritie sanatoasa
Verdeturi de primavara care ne refac imunitatea

12.04.2022

Stefan Stan
nutritie sanatoasa
Vitamina C și efectele secundare în caz de supradozaj

08.04.2022

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Când migrena trece prin farfurie

07.04.2022

tonica
nutritie sanatoasa
Stresul și impactul lui asupra alimentației

06.04.2022

tonica
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1026541
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 341128
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 345047
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 291261
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 154133

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Psihologie Noutati Editorial Reviste Evenimente

Recomandări din alte categorii

De la „munte” la „stâncă”, de la 205 de kg la 155 kg
Studiu: cum reduce ciocolata riscul de a muri tânăr
De ce este indicat să-ți schimbi regimul de slăbire
Dieta cu orez
Top 3 retete dietetice pentru masa de Craciun
Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2022
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne