Calendarul slabitului!

Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva

Timp estimat de citire2 minute, 56 secunde

Atunci cand vine vorba de dat jos kilograme, in mintea multora se contureaza clar ideea ca acest lucru trebuie sa se intample cat mai repede cu putinta. Nerabdarea este marele dusman al unui regim de scadere in greutate!

 

De obicei, cand in mintea noastra apare cuvantul „trebuie”, ne concentram toata atentia asupra problemei care „trebuie rezolvata”, deoarece atunci cand avem o problema de orice fel, oricine vrea sa o rezolve cat mai rapid cu putinta. Acest lucru se intampla de multe ori si in cazul unei diete pe care multi dintre noi o vedem ca pe o problema care necesita rezolvare imediata.

Trebuie sa slabesc – repede!   
Foarte multe persoane au esuat cand au inceput un regim, nu din cauza foamei sau poftelor alimentare inerente, ci tocmai din cauza nerabdarii. Daca la inceperea unui regim nu vad rezultate din primele zile, multi au tendinta sa abandoneze deoarece au falsa impresie ca „se chinuieste degeaba”, sau sa schimbe regimul si sa treaca la unul mult mai drastic care nu le e de niciun ajutor insa.
Timpul este de partea noastra atunci cand tinem o dieta – acest lucru trebuie sa va insoteasca gandurile pe tot parcursul unei diete care vi se pare lunga!
    Adevarata scadere in greutate, adica eliminarea de tesut adipos pur, are loc doar in regimurile cu durata mai lunga. La inceputul oricarei diete cand apar kilogramele in minus pe cantar, se elimina de fapt apa din tesuturi si de aici apare imediat senzatia ca suntem mai usori, ca „burta s-a mai tras”, insa nu este o reala scadere in greutate. Daca regimul dureaza putin si este mai drastic, senzatia de greutate redusa va fi simtita mai repede, insa cum abandonati regimul, kilogramele revin nestingherite.
     Eliminarea de tesut adipos incepe mult mai tarziu, si pentru ca efectele unei cure sa fie de durata este de dorit ca scaderea in kilograme sa fie de maximum 1 kilogram pe saptamana (deci 4 kg lunar!) – asa se elimina intr-adevar grasime, si nu apa de la nivelul tesuturilor.

Regimul de lunga durata sau cel rapid?
Exista insa situatii cand avem nevoie de o cura rapida de cateva zile. Aceste cure rapide au si ele indicatiile lor. Ele pot fi incercate de persoane care nu au reale probleme cu greutatea si care in urma unor abuzuri alimentare intr-o anumita perioada au adaugat cateva kilograme in plus. In general, daca doriti sa dati jos intre 1 si 3 kilograme, puteti urma o astfel de cura de cateva zile. Insa chiar si aceste cure scurte au nevoie de inca o perioada de cel putin atatea zile cat a durat dieta, in care sa va stabilizati greutatea. Aceasta inseamna ca nu veti manca atat de strict ca si in scurta dieta pe care ati urmat-o, dar nici nu urmeaza sa faceti excese alimentare imediat dupa regim.
Pentru persoanele care au de slabit intre 5 si 10 kilograme sunt de dorit regimurile care dureaza cel putin 4 saptamani – pentru cei ce vor sa slabeasca 5 kilograme – si de cel putin doua luni si jumatate,  pentru cei care vor sa slabeasca 10 kilograme.

Pentru cei cu mari probleme, cu obezitate de diferite grade, este nevoie de un regim de lunga durata care sa tina minimum an, insa in tot acest timp este nevoie si de reveniri repetate la nutritionist pentru a evalua starea de sanatate si statusul ponderal cel putin o data la 3 luni.

Dr. Alin Popescu
Specialist medicina sportiva
www.dralinpopescu.ro

.

 

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar medicina sportiva

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate