Calciul și magneziul – surse din alimentație și roluri în organism
Calciul și magneziul sunt două minerale deosebit de importante pentru corpul nostru, care nu pot fi produse de organism, așadar cantitatea necesară trebuie luată din alimentație.
08.11.2022
Timp estimat de citire:
2 minute, 48 secundeCalciul
Marea majoritate a calciului din corpul nostru este stocat la nivelul țesutului osos, sub forma unui compus numit hidroxiapatită. Acest compus conferă oaselor rezistență, dar servește și ca rezervor pentru menținerea constantă a nivelului de calciu seric. Restul (aproximativ 1%) se găsește în sânge și în celulele corpului.
Rolurile calciului în organism sunt numeroase:
- Ajută la formarea dinților și oaselor și la menținerea sănătății lor
- Are rol în coagularea sângelui
- Ajută la transmiterea impulsurilor nervoase
- Calciul este necesar pentru mușchi (inclusiv pentru mușchiul inimii), care nu s-ar putea relaxa și contracta fără acest mineral
- Calciul reglează permeabilitatea membranelor celulare și menține integritatea acestora
- Acționează ca un mesager intracelular pentru unii hormoni
Doza recomandată de calciu pentru adulți sănătoși este de 1000 mg/zi, iar în cazul copiilor, adolescenților, vârstnicilor și femeilor după instalarea menopauzei de 1200-1300 mg/zi. Pentru a ajunge la această cantitate, va recomandăm să includeți în alimentație următoarele alimente bogate în calciu:
- Lactatele (lapte, brânzeturi, iaurt)
- Oleaginoase (nuci, migdale, arahide) și semințe (de in, susan, mac)
- Pește (sardine, somon)
- Legume cu frunze verzi (pătrunjel, broccoli, spanac)
- Tofu (în special în cazul vegetarienilor)
Precizăm că absorbția calciului din intestin depinde de un nivel optim de vitamina D, și că sarea și alcoolul în exces pot să interfereze cu absorbția acestui mineral.
Magneziul
Aproximativ 99% din magneziul total al corpului nostru este localizat în oase, mușchi și țesuturi moi și o treime din magneziul localizat la nivel scheletic este utilizat drept rezervor pentru menținerea constantă a nivelului magneziului extracelular. Precizăm că măsurarea magneziului seric nu reflectă deci neapărat conținutul total de magneziu, acesta fiind găsit în principal intracelular.
Rolurile magneziului în organism sunt în principal legate de activitatea sa de „cofactor” în peste 300 de reacții chimice, adică magneziul ajută la buna desfășurare a multor procese biochimice.
Astfel, magneziul are rol în:
- Contracția musculară
- Reglarea ritmului cardiac
- Reglarea tonusului vascular
- Proliferarea celulară
- Transportul ionilor de potasiu și calciu între celule
- Transmiterea impulsurilor nervoase
Magneziul ajută și la formarea de țesut osos, la sinteza si repararea ADN-ului si ARN-ului, precum si la sinteza de noi proteine din aminoacizi. In plus, magneziul are si rol protector al celulelor noastre, fiind cofactor pentru mai multe enzime antioxidante.
Legumele verzi sunt principala sursă de magneziu, urmate de nuci, semințe și cereale integrale. Leguminoasele (năutul, lintea, fasolea boabe, soia), fructele (mai ales bananele, kiwi, avocado) și carnea (inclusiv peștele) conțin o cantitate moderată de magneziu, iar lactatele sunt sărace în acest mineral.
Un lucru important de reținut este că alimentele procesate au un conținut mult mai mic de magneziu decât produsele din cereale integrale, iar aportul alimentar de magneziu este în scădere datorită consumului crescut de alimente procesate și consumului scăzut de legume și fructe.
Inflamații și dureri articulare în sezonul rece – cum ne poate ajuta osteopatia
21.11.2024