Ayurveda și scăderea în greutate
În căutarea de soluții pentru o problemă greu de rezolvat, sporul ponderal nedorit, oamenii s-au gândit să recurgă și la practici milenare, așa cum este ayurveda. Medicina indiană tradițională, numită și ayurveda, se bazează pe scrieri antice care folosesc o abordare naturală sau, mai bine spus, holistică a sănătății fizice și mentale.
01.07.2022
Timp estimat de citire:
4 minute, 14 secundeMedicina ayurvedică este unul dintre cele mai vechi sisteme medicale tradiționale și rămâne un component de bază în tratamentul bolilor în India contemporană. În tratamentele ayurvedice se administrează diferite produse, mai ales provenite din plante, dar și de origine animală sau minerală. Se folosesc intensiv și dieta, activitatea fizică, și formarea unui stil de viață cât mai sănătos. Chiar dacă dieta ayurvedică rămâne să își confirme eficiența prin studii care vor avea loc în viitor, ea este în fond o formă de dietă care orientează individul către produse naturale, în combinații sănătoase, ceea ce poate fi de ajutor în corectarea greșelilor alimentare pe care le facem cu toții.
Principiile ayurvedice și slăbitul
Se spune că urmarea unor principii ayurvedice te poate ajuta să și slăbești. Conform acestora, dacă ești supraponderal, ai cu certitudine un exces de “kapha dosha” (dosha fiind umorile care influențează sănătatea psihologică, fizică și psihică a individului). Kapha este umoarea care se bazează pe apă și pământ. Kapha și excesul de greutate au calități similare: masa mare, ritmul lent, răcoarea, catifelarea, densitatea, senzația de moale, stabil și consistent.
De aceea medicii indieni spun că excesul ponderal produce creșterea kapha în corp și viceversa. O renîtoarcere la echilibru necesită o creștere a influențelor opuse, adică a calităților de a fi ușor, ascuțit, fierbinte, uscat, aspru, mobil și subtil. Indiferent de viteza cu care reușești să faci această tranziție, ea este strict necesară pentru revenirea la o greutate normală. Ayurveda nu are în obiectiv înfometarea sau stabilirea de țeluri nerealiste, care să nu te lase să te bucuri de mâncare. Desigur, e nevoie de disciplină, mai ales la început, dar ulterior va intra în scenă inteligența naturală care va înlocui poftele nesănătoase pentru mâncatul în exces. Pe măsură ce intri într-o rutină, dificultățile de la început vor dispărea.
Iată 5 “secrete” utile pentru a slăbi conform ayurveda:
- Fă 15 minute de yoga în fiecare dimineață. Ea este utilă nu numai ca exercițiu de repornire a întregului organism, sau de exercițiu fizic propriu-zis, ci are un rol important și pentru echilibrarea emoțiilor și îndepărtarea stresului.
- Mănâncă zilnic 3 mese îndestulătoare. Este nevoie de “combustibil” adecvat pe parcursul întregii zile. Nu lua gustări între mese. Dacă totuși ți se face foarte foame, bea o limonadă călduță îndulcită cu puțină miere sau mănâncă 5-6 stafide. Masa cea mai substanțială trebuie să fie cea de prânz, iar cea de seară, cât mai ușoară cu putință. Încearcă să oferi momentelor în care mănânci întreaga atenție, fără să citești, să te uiți la televizor sau să te lași cuprins de gânduri legate de activitatea profesională.
- Mănâncă o dietă care să calmeze “kapha”. Aceasta este bazată pe legume și fructe, majoritatea tratate termic. Sunt admise treptat mici cantități de fructe crude. Bea ceai, evită cafeaua. Nu mânca mult la o masă, principiile ayurvedice spun să ai o treime de stomac plin cu mâncare solidă, o treime, cu lichide și ultima treime trebuie să rămână goală. Mănâncă predominant alimente calde și uscate și evită alimentele grase. Alimentele “aspre” sunt, de asemenea, recomandate și amintim aici: broccoli, varza, conopida, legumele frunze și diferite tipuri de fasole. Gusturile iute, amărui și astringent sunt cele mai potrivite pentru calmarea “kapha”.
- Fă exerciții de cel puțin 3 ori pe săptămână. Cele mai potrivite intervale orare sunt 6-10 dimineața sau seara. Nu uită să pui un accent deosebit pe exerciții aerobice.
- Stabilește o rutină zilnică pe care să o urmezi. Îți va ajuta sistemul nervos în a percepe mai puțin din stresul activității cotidiene. Culcă-te și trezește-te la aceleași ore, de regulă 10 seara-6 dimineața. Pune-ți în program yoga de dimineață și mănâncă mesele cam la aceleași ore. Dacă meditezi, e bine să incluzi în programul zilei și un interval special pentru așa ceva.
Nu în cele din urmă, există și plante în farmacopeea ayurvedică ce te pot ajuta să slăbești, dar ele pot fi prescrise cu precizie doar de cei specializați în această medicină tradițională.
Ce este iarba grasă și ce beneficii are?
18.07.2024