logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”

          decembrie 21, 2022

          Festivalul Brazilor de Crăciun, susținut şi în acest an de Catena, a stabilit un nou record de generozitate: 820.000 de euro

          decembrie 15, 2022

          Grupul Fildas – Catena, premiul „Lider în domeniul pharma de peste 30 de ani”, la Gala Premiilor Capital

          decembrie 12, 2022

          Încă un premiu pentru Fildas-Catena Grup: „Premiul pentru trei decenii de artă în business”

          noiembrie 1, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Și noi cum (mai) slăbim?! Diete de slăbit eficiente și sănătoase

          februarie 2, 2023

          Menține-ți silueta, fără diete drastice

          ianuarie 18, 2023

          Categorii de alimente care îngrașă

          noiembrie 16, 2022
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Top 5 surse de grăsimi “bune”

          februarie 2, 2023

          Top alimente care luptă cu inflamația

          ianuarie 30, 2023

          Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

          ianuarie 12, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele și cum putem ameliora simptomele

          ianuarie 16, 2023

          Alimentația pentru creier sănătos

          ianuarie 12, 2023

          Alimente fără gluten: ce opțiuni ai

          ianuarie 6, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!

          septembrie 22, 2022

          Fitness la vârsta a treia

          septembrie 5, 2022

          Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

Alimente care conțin vitamina D

Vitamina D este un nutrient de care organismul are nevoie în primul rând pentru dezvoltarea și menținerea sănătății sistemului osos. Acest lucru este datorat faptului că organismul poate absorbi calciul, componentul principal al oaselor, doar în prezența vitaminei D. Funcțiile ei sunt însă mult mai complexe. Reglează diverse funcții celulare, are rol antioxidant, antiinflamator și neuroprotectiv, susținând sănătatea sistemelor imunitar, muscular și nervos. Vitamina D este produsă la nivelul pielii, ca urmare a expunerii la lumina solară, dar există și anumite alimente bogate în vitamina D.

17.03.2021

Stan Stefan

1888

Timp estimat de citire:

6 minute, 22 secunde
Cuprins
1. Despre vitamina D, pe scurt
2. Deficiența de vitamina D
3. Ce alimente să alegi ca să crești aportul de vitamina D

Despre vitamina D, pe scurt

Cantitatea de vitamina D produsă la nivelul pielii variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi momentul zilei, anotimpul, latitudinea geografică sau pigmentația pielii. În funcție de locul în care trăiești și de stilul tău de viață, producerea de vitamina D poate să scadă foarte mult sau chiar să fie absentă în timpul lunilor de iarnă. Cremele cu factor de protecție solară, deși importante pentru prevenirea afecțiunilor pielii, pot favoriza descreșterea secreției de vitamina D. Numeroase persoane în vârstă nu se expun suficient la soare și au probleme în a absorbi vitamina D. Dacă medicul tău suspectează un nivel redus de vitamina D, acestea poate fi verificat prin intermediul unei analize de sânge simplă.

În general, pentru un nivel optim de vitamina D, încearcă să îți expui fața și brațele la soare în fiecare zi, pentru cel puțin 10-30 de minute.

Pe lângă expunerea suficientă la soare și consumul de alimente bogate în vitamina D, utilizarea de suplimente alimentare cu vitamina D poate proteja sănătatea și dezvoltarea osoasă. Cantitatea recomandată de vitamina D pe zi este de 400 de UI (unități internaționale) pentru copiii cu vârsta sub 1 an, 600 de UI pentru persoanele între 1 și 70 de ani și 800 UI – pentru persoanele de peste 70 de ani.

Deficiența de vitamina D

În mod tradițional, deficiența de vitamina D a fost asociată cu rahitismul, o afecțiune în care țesutul osos nu se mineralizează corespunzător, cauzând oase fragile și diformități osoase. Medicina modernă a arătat că implicațiile deficienței de vitamina D sunt mult mai complexe. Simptome precum durerile osoase și slăbiciunea musculară pot semnala deficiența de vitamina D, dar, în cele mai multe cazuri, simptomele sunt subtile și pot trece neobservate. Nivelurile scăzute de vitamina D din sânge pe termen lung au fost asociate și cu:

  • Risc crescut de deces din cauze cardiovasculare;
  • Tulburări cognitive la adulți și vârstnici;
  • Apariția astmului la copii.

Diverse cercetări sugerează și că vitamina D ar putea juca un rol în prevenirea și tratamentul unor afecțiuni precum diabetul de tip 1 si 2, hipertensiunea, intoleranța la glucoză și scleroza multiplă.

În afară de consumul insuficient de alimente bogate în vitamina D și expunerea la lumina solară, alți factori care pot predispune la dezvoltarea deficienței de vitamina D sunt:

  • Pielea închisă la culoare. Pigmentul numit melanină reduce abilitatea pielii de a produce vitamina D ca urmare a expunerii la soare. Unele studii arată că adulții în vârstă, cu pielea închisă la culoare, au un risc mai mare de deficiență de vitamina D.
  • Problemele renale. Odată cu trecerea anilor, rinichii își pot pierde capacitatea de a converti vitamina D în forma ei activă.
  • Problemele de absorbție la nivel intestinal. Diverse afecțiuni pot afecta capacitatea intestinului de a absorbi vitamina D din alimente. Acestea sunt boala Crohn, fibroza chistică și boala celiacă.
  • Obezitatea: vitamina D este extrasă din sânge de celulele grase. Persoanele cu un indice de masă corporală mai mare de 30 deseori au deficiență de vitamina D.

Ce alimente să alegi ca să crești aportul de vitamina D

Somonul

Somonul este unul dintre cele mai populare alimente bogate în vitamina D. 100 de grame de somon de crescătorie de Atlantic conține în jur de 520 de UI de vitamina D, aproximativ 66% din doza zilnică recomandată. Somonul sălbatic este mult mai bogat în vitamina D. 100 de grame de somon sălbatic pot aduce și 1000 de UI de vitamina D, adică în jur de 125% din doza zilnică recomandată. Somonul de crescătorie conține numai 250 UI de vitamina D per 100 de grame, însă și această cantitate este foarte utilă, reprezentând în jur de 30% din doza zilnică recomandată.

Heringul și sardinele

Heringul este un pește consumat pe tot globul în multe moduri: crud, conservat, afumat sau marinat. Acest pește este unul dintre cele mai bogate alimente în vitamina D. 100 g de hering proaspăt de Atlantic aduc în jur de 200 UI de vitamina D. Chiar și heringul marinat este o sursă bună de vitamina D. Sardinele la conservă conți și ele peste 170 UI de vitamina D pentru 100 de grame. Și alte specii de pește sunt surse bune de vitamina D. Printre acestea se numără halibutul sau macroul.

Uleiul din ficat de cod

Uleiul din ficat de cod este un supliment alimentar foarte popular și cât se poate de sănătos. Pe lângă conținutul ridicat de Omega-3, acesta conține multă vitamina D – aproximativ 450 UI într-o singură linguriță, peste 50% din doza zilnică recomandată. Este folosit de mult timp pentru a trata și preveni deficiența la copii. O singură linguriță oferă și întregul necesar de vitamina A pentru o zi.

Tonul la conservă

Multe persoane preferă tonul la conservă pentru că este un aliment ușor de integrat în orice dietă, mai ales în cele de slăbit, și este mai ieftin decât peștele proaspăt. Tonul la conservă aduce ăeste 250 UI de vitamina D într-o porție de 100 de grame, adică peste 30% din necesarul zilnic.

Gălbenușul

Cei care nu sunt amatori de pește și fructe de mare, trebuie să știe că nu sunt singurele surse de vitamina D. Ouăle sunt pe lista de alimente bogate în vitamina D. Un gălbenuș conține aproximativ 40 de UI de vitamina D, adică aproximativ 5% din doza zilnică recomandată. Nivelul de vitamina D din gălbenuș depinde de modul de creștere a păsării și de hrana ei. Dacă este vorba de o pasăre crescută afară, în curte, nivelul de vitamina D din ouăle acesteia poate fi de 3-4 ori mai mare.

Ciupercile

În afară de alimentele fortificate, ciupercile sunt singurele vegetale care pot fi considerate alimente bogate în vitamina D. La fel ca și oamenii, ciupercile sintetizează vitamina D când sunt expuse la lumină UV. Totuși ele produc vitamina D2, în timp ce organismele animale produc vitamina D3. Deși aportul de vitamina D2 ajută la creșterea nivelului de vitamină D la oameni, ea nu este la fel de eficientă ca vitamina D3. Totuși, nu este de neglijat. Ciupercile sălbatice pot conține chiar și 2300 UI de vitamina D2 pentru 100 de grame.

Alimentele fortificate

Sursele naturale de vitamina D sunt destul de limitate, mai ales dacă ești vegetarian sau dacă nu consumi pește. Unele produse care nu conțin în mod natural vitamina D sunt fortificate cu acest nutrient. În multe țări din lume se găsesc lapte de vacă, lapte de soia, suc de portocale și cereale pentru micul dejun fortificate cu vitamina D.

Naturalis Vitamina D3 2000 UI este un supliment alimentar pe bază de vitamina D3, esențial pentru menținerea sănătății oaselor și dinților și pentru buna funcționare a sistemului imunitar.

Etichete:

alimente bogate in vitamina D, carenta vitamina d, deficit vitamina d, vitamina d

Articole recomandate din categoria Puterea Alimentelor

Fructele autohtone de toamnă – mic ghid
Cu toate că în ziua de azi putem găsi aproape orice fel de fruct în hipermarketuri, consumul pro..

19.08.2021

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Ce să mănânci și ce să eviți ca să arăți mai tânăr

05.08.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Pepenele roșu - secrete nutriționale

23.07.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Alimente bune de mâncat pe stomacul gol

07.06.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Ghimbirul, rădăcina-minune

27.04.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Peștele, obligație nutrițională

26.04.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Fructele de padure si antioxidantii pe care ii contin

16.04.2021

Iulia Hadarean
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1030469
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 344513
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 347646
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 293901
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 158957

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Psihologie Sanatate Reviste Vedete Sport

Recomandări din alte categorii

Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Și noi cum (mai) slăbim?! Diete de slăbit eficiente și sănătoase
Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne