Alege stilul de viata sanatos! Depinde doar de tine sa arati bine!
In ziua de azi, tot mai multe persoane aleg sa practice activitati fizice, cu precadere fitness, si sa se supuna unui regim de viata strict, ce presupune numeroase privatiuni si sacrificii. Care sunt insa motivele acestei tendinte? Daca am intreba o astfel de persoana, raspunsurile sale cele mai probabile ar fi: - pentru a arata mai bine; - pentru a fi mai „in forma”.
03.11.2010
Timp estimat de citire:
3 minute, 40 secundeIn termenii psihologiei aceste afirmatii s-ar putea traduce in urmatoarele:
Vreau sa arat mai bine! = Vreau sa ma fac placut celorlalti!
Se spune tot timpul ca nu conteaza cum arati, conteaza cum gandesti. Aspectul fizic este semnificativ insa intr-o masura destul de mare. Putinele impresii bazate pe aparentele fizice vor determina modul in care persoana abia cunoscuta va relationa cu noi pe viitor (cel putin pana cand timpul si o cunoastere mai aprofundata ii vor confirma sau infirma primele impresii).
Vreau sa fiu in forma! = Vreau sa ma simt bine in pielea mea!
Atunci cand avem o problema legata de greutate, imaginea de sine este grav afectata. Ideal ar fi ca, indiferent de greutatea pe care o avem, sa ne simtim bine cu noi si sa punem accent pe calitati. Ne putem motiva sa intreprindem ceva punand la baza eforturilor noastre dorinta de a ne simti bine, de a avea o imagine buna despre noi insine.
Ce este „stilul de viata”?
Cand se vorbeste despre slabit si sanatate in general, o sintagma apare inevitabil in discutie: „stil de viata sanatos”. Ne gandim imediat la alimentatie. Ei bine, stilul de viata are mai multe componente, fiecare cu repecusiuni asupra sanatatii:
Stilul de alimentatie reprezinta atitudinea unei persoane catre si fata de abordarea alimentelor si hranirii. Pentru unele persoane, hrana reprezinta o sursa majora de satisfactie, de placere; pentru altii este doar substanta necesara organismului. Sanatatea fizica a unei persoane depinde in mare masura de ce mananca. De asemenea, alimentele au impact asupra sanatatii intelectuale, iar felul in care se mananca, maniera relaxata sau tensionata, in singuratate sau alaturi de alte persoane, poate afecta buna dispozitie.
Stilul de lucru reprezinta modalitatile prin care individul produce, creeaza si studiaza.
Stilul recreational este modul in care indivizii isi aloca si isi consuma timpul liber – afecteaza multe dimensiuni ale sanatatii si bunei dispozitii.
Stilul de reactie la placere – modul in care oamenii acorda sau primesc o incantare le poate influenta sanatatea pe toate aspectele sale.
Stilul de solutionare – felul in care persoanele isi solutioneaza evenimentele stresante ale vietii le poate afecta sanatatea.
Stilul de cunoastere se refera la modalitatile in care oamenii gandesc, cauta cunoasterea si iau decizii. Stilul de cunoastere poate fi asociat conditiei sociale a persoanei si starii sale de sanatate. De asemenea, reflecta sanatatea intelectuala.
Stilul de comunicare – modalitatile prin care oamenii le permit altora sa afle ceea ce isi doresc, ce simt, ce doresc sau gandesc, cat si modurile prin care ei raspund la ideile si sentimentele altora.
Stilul de relationare implica mai multe tipuri de interactiune. De exemplu, in cadrul unui grup, unii indivizi isi pot asuma rolul de lider, in timp ce altii se simt mult mai confortabil atunci cand sunt condusi de o alta persoana.
Stilul de viata este influentat de multe variabile si este greu de controlat si modificat. Este caracteristic fiecarei categorii socioprofesionale si depinde de dinamica societatii. Variabilele care influenteaza net stilul de viata sunt: sexul, venitul, clasa sociala, varsta, factori demografici (ce tin de componenta populatiei), factori psihologici (dependenti de personalitatea si caracterul fiecaruia).
Stil de viata romanesc…
In Romania, populatia are o libertate sporita referitor la componentele stilului de viata. Oamenii pot lua decizii asa cum vor in ceea ce priveste munca, locul unde traiesc, cum sa-si petreaca timpul liber etc. Totusi, romanilor le este greu sa-si depaseasca barierele pe care singuri si le-au construit. Ei nu stiu sa beneficieze maximal de libertatea castigata, confundand-o adesea cu nonconformismul, contracultura. Populatia nu a inteles inca pe deplin regulile unei piete libere, cu atributele sale: efort personal asiduu, perseverenta, concurenta, calitate. Aceste manifestari nu le permit indivizilor o dezvoltare personala, un nivel de eficienta, care este un alt factor important ce contribuie la sustinerea sanatatii. Exista inca foarte putine persoane care isi controleza fiecare aspect al sanatatii, dar indivizii sunt liberi sa ia multe decizii importante. Ei beneficiaza de liber arbitru, iar deciziile odata luate, vor influenta intr-un anumit fel, afectandu-le sanatatea si buna dispozitie, chiar intregul destin.
Psiholog
Activitatea simplă care-ți îmbunătățește memoria, îți stimulează creativitatea și reduce stresul
12.07.2024