Adultii au nevoie sa bea lapte? Celebra nutritionista Mihaela Bilic iti raspunde!
Exista doua mituri din ce in ce mai vehiculate cum ca adultii nu au nevoie sa bea lapte zilnic si, ca dupa varsta de 20 de ani, calciul din lapte nu mai este absorbit de organismul uman. In cadrul unei conferinte de presa organizate de Albalact, dr. Mihaela Bilic a demontat multe mituri legate de lapte si ne-a explicat adevarul.
06.06.2012
Timp estimat de citire:
5 minute, 9 secundeConform unui studiu mentionat in cadrul conferintei de astazi, adultii romani sunt pe penultimul loc din Europa la consumul de lapte, dupa noi fiind doar Bulgaria. Cu alte cuvinte, bem doar o jumatate de pahar pe zi, ceea ce nu ne asigura doza zilnica de calciu de care organismul nostru are nevoie pentru a functiona optim.
Mihaela Bilic: Organismul uman adult are nevoie de 1 g de calciu pe zi nu doar pentru a preveni osteoporoza, ci pentru a functiona corect. Calciul din lapte este asimilat imediat, iar laptele contine 80% apa si este o sursa perfecta de calciu, intrucat are putine calorii si contine mai mult calciu decat spanacul, ouale sau soia.
Un gram de calciu se regaseste in 3 pahare mari cu lapte sau derivate din lapte. Avem nevoie, zilnic, de 3 pahare cu lapte dulce, sana, chefir sau iaurt! Un alt truc pe care nutritionista l-a dezvaluit este ca, in cura de slabire, o cana de cafea cu lapte degresat, fara zahar, face minuni, pentru ca iti tine de foame si are aproape zero calorii. In ceea ce priveste intoleranta la lactoza, Mihaela Bilic a dezvaluit ca aceasta poate fi combatuta prin introducerea treptata a laptelui in alimentatie si prin consumul derivatelor din lapte (iaurt, sana, chefir).
Laptele este unul dintre rarele alimente, daca nu singurul, in care sa fie prezente toate elementele nutritive de baza, in proportii optime si cu biodisponibilitate crescuta, putand fi eficient utilizate de organism. Pe langa procentele echilibrate de proteine (3-3,5%), glucide (4-5%) si lipide (3,5-4,5%), in lapte gasim toate mineralele indispensabile vietii. Insa laptele nu contine fibre, de aceea este necesar sa avem o nutritie echilibrata, care sa includa toate grupele alimentare.
Mihaela Bilic: Stiati ca…
– Putem slabi cu 30% mai repede daca includem in dieta lapte si produse lactate (iaurt, lapte batut, branza proaspata, urda)? Calciul din lapte se leaga de grasimile alimentare din intestin si le blocheaza absorbtia prin procesul de saponificare. Adica le transforma in sapun, care va fi eliminat din organism, in loc sa se depuna pe soldurile noastre!
– Laptele este singurul produs de origine animala care nu creeaza acidoza, adica nu imbatraneste si nu imbolnaveste? Se stie ca produsele vegetale (legume, fructe, cereale) sunt alcalinizate, iar cele animale (carne, peste, oua) determina un mediu acid. Ei bine, laptele este exceptia, prezenta lui in organism este neutra.
– ”BINE CRESCUT” inseamna crescut cu lapte? Adolescentii care consuma lapte si produse lactate in cantitate crescuta (3-4 portii pe zi) au sanse sa creasca in inaltime cu 0,45% mai mult, independent de factorii genetici. Cu alte cuvinte, laptele face oamenii mai inalti, cu un plus de 0,5-1 cm pentru fiecare an ”bogat” in lapte!
– Laptele reduce hipertensiunea arteriala si scade cu 50% riscul de accidente vasculare cerebrale? Exista o asociere inversa semnificativa intre nivelul tensiunii arteriale si aportul de calciu, magneziu si potasiu din alimentatie. Aceste minerale se afla in proportii optime si toate la un loc doar in lapte. De aceea, laptele si produsele lactate degresate pot fi considerate alimente eficiente in preventia si tratamentul hipertensiunii arteriale la orice varsta, inclusiv la copii, adolescenti si gravide.
– Pasta de dinti cea mai eficienta in lupta cu cariile este… branza si laptele? Mineralele (mai ales calciul si fosforul), proteinele si grasimea din lapte sunt factori de protectie extrem de eficienti impotriva cariilor. Laptele neutralizeaza pH-ul acid din gura, impiedica aderarea bacteriilor la smaltul dintilor si favorizeaza remineralizarea smaltului, acolo unde acesta a fost deja afectat de carii sau tartru.
– Nu exista fenomenul numit intoleranta la lactoza, este vorba doar de o scadere temporara a capacitatii organismului de a digera zaharul din lapte? Lactoza este un dizaharid format din glucoza si galactoza care trebuie ”desfacut” de enzima numita lactaza. Daca nu bem lapte si produse lactate in mod constant, aceasta enzima nu se mai produce. In concluzie, cu putin efort si introducand treptat laptele in alimentatie vom scapa de balonarea tranzitorie produsa de acesta. Un mic secret: in produsele lactate acide (lapte batut, iaurt, sana, kefir) si in branzeturi, lactoza este deja ”digerata” de bacteriile lactice, deci consumati-le fara grija, nu dau ”intoleranta”!
– Nimic nu poate inlocui laptele ca sursa de calciu pentru organism? Desi exista calciu in cantitate crescuta si in alte alimente (legume, fructe oleaginoase, cereale), numai din lapte acest mineral poate fi absorbit si utilizat eficient. In lapte exista raportul optim calciu/fosfor = 1/3, absorbtia intestinala este de 40% (fata de 5% din vegetale), iar continutul de calciu este semnificativ (125 mg calciu/100 ml, fata de 21 mg calciu/ 100g in soia).
– In lapte exista bacterii nobile numite PRO-biotice, adica favorabile vietii (in contrast cu termenul ANTI-biotice, care inseamna impotriva supravietuirii)? Laptele este un aliment viu, bacteriile lactice fiind ”responsabile” pentru diversitatea de gust si consistenta a produselor ce pot fi obtinute din lapte. Aceste bacterii ajung si in intestinul uman, unde echilibreaza si regenereaza flora bacteriana responsabila atat pentru imunitatea organismului, cat si pentru o digestie optima.
– Sloganul ”Beti zilnic 2 litri de lichide” presupune inclusiv lapte? Laptele contine 83% apa, deci este nu numai un aliment, dar si o sursa de hidratare. Cu conditia sa fie degresate, laptele si produsele lactate acide (lapte batut, iaurt) pot fi baute pe post de apa. In felul acesta, este acoperit necesarul de minerale, iar aportul caloric este nesemnificativ (30 cal/100 ml).
– Creierului ii place laptele si mai ales forma lui ”inghetata”? Laptele este o sursa de serotonina, un aminoacid esential, care nu poate fi sintetizat in organism si trebuie adus prin alimentatie. Nivelul acestei substante in creier determina starea de bine si relaxarea. Mai mult, consistenta cremoasa a unor produse lactate precum smantana, iaurtul, inghetata, stimuleaza o arie corticala responsabila exclusiv de senzatia de buna-dispozitie, asa ca nu e de mirare ca laptele poate fi un antidepresiv foarte eficient.
Raluca Mateescu
Consumul de ananas în sarcină: gustos și sănătos sau de evitat?
11.12.2024