7 obiceiuri alimentare nesănătoase care îți dau viața peste cap
Obiceiurile alimentare nesănătoase sunt la ordinea zilei, într-o societate bazată atât de mult pe consum. Rafturile magazinelor sunt pline de bunătăți, iar restaurantele de tip fast-food îți oferă mirajul unor mese copioase și rapide. Dar cum te descurci în fața acestor tentații, dacă ai câteva kilograme în plus și încerci să slăbești?
02.09.2019
Timp estimat de citire:
4 minute, 18 secundeDacă realizezi unde greșești din punct de vedere alimentar și corectezi, vei vedea rezultate certe în lupta cu kilogramele. Mănânci noaptea târziu, ești tot timpul pe la petreceri sau nu ai niciodată timp să gătești? Iată o listă cu cele mai frecvente greșeli alimentare pe care le faci și cele mai bune soluții.
Sari peste micul dejun?
Dezbaterea referitoare la micul dejun pare una eternă. Pe lângă faptul că, dacă sari această masă, vei consuma peste măsură la prânz și seara, oamenii de știință vin și cu alte statistici extrem de îngrijorătoare. O cercetare publicată în Jurnalul American de Cardiologie arată faptul că persoanele care nu mănâncă micul dejun au un risc cu 87% mai mare de a muri din cauza afecțiunilor cardiovasculare, decât cele care mănâncă micul dejun zilnic. Concluzia? Pentru ca o cură să aibă efect și pentru sănătatea inimii, nu rata masa de dimineață.
Mâncatul emoțional este o problemă?
Trăim cu siguranță vremuri stresante, în care timpul pare foarte scurt iar presiunea de a îndeplini anumite obiective este tot mai mare. Stresul de la locul de muncă, mesele sărite sau obligațiile familiale cauzează consumul de alimente din cauze emoționale. Dacă ești stresată încerci să te liniștești consumând mâncare sau dulciuri? Dacă da, asta este o problemă pe care trebuie să o rezolvi rapid pentru că îți afectează puternic sănătatea. Dacă nu reușești singură, trebuie să cauți ajutor specializat.
Mănânci pe fugă?
Dacă mesele tale sunt un fel de concurs, în care te lupți în permanență cu timpul, află că ai pierdut. Știința ne învață că este nevoie de 15-20 de minute de când ai început să mănânci pentru ca semnalul de sațietate să fie transmis de creier. Asta înseamnă că mesele rapide, poate chiar în timp ce lucrezi, vor duce inevitabil la exces alimentar. Acordă meselor importanța cuvenită și vei vedea diferența pe cântar.
Unde ieși în oraș?
Colegii de serviciu te invită la finalul programului la un suc și un burger? Ține cont că, poate, oamenii cu care lucrezi nu au probleme cu greutatea sau poate nu le pasă. Dar dacă tu ai, vizitele prea dese în localuri cu profil de fast-food sunt o lovitură puternică în lupta cu kilogramele. Încearcă să eviţi astfel de ieşiri dacă eşti la cură, iar dacă nu se poate, alege supe sau salate fără dressing.
Chiar dacă timpul este scurt nu uita că mâncarea preparată în casă îţi oferă posibilitatea de a-ţi alege singură ingredientele. Pe lângă faptul că este mai ieftin decât mâncatul în oraş, gătitul te va scuti de foarte multe calorii, având controlul asupra a ceea ce mănânci.
Petreceri multe?
Dacă primeşti în permanenţă invitaţii la diverse petreceri, dar în acelaşi timp vrei să ţii şi o cură de slăbire, atunci cu siguranţă că vei avea o problemă. Caracteristice acestei perioade, nunţile şi botezurile reprezintă excese alimentare pe care trebuie să încerci să le eviţi. Mănâncă înainte de a pleca de acasă şi nu uita că la evenimentul respectiv nu trebuie să goleşti farfuria. Selectează doar ceea ce ţi se pare sănătos.
Unde ţii alimentele?
Modul în care ţii alimentele în bucătărie are o importanţă mare în numărul de kilograme pe care îl ai. Conform unui studiu al Cornell Food and Brand Lab, publicat în revista Eat This, Not That!, femeile care ţin pe masă sau pe blat sucurile acidulate cântăresc cu 11,8 kg mai mult decât cele care nu le ţin la vedere. Acelaşi studiu arată că doamnele care ţin cerealele la vedere cântăresc cu 9 kg mai mult, iar cele care ţin fursecuri, cu 3,6 kg mai mult. Concluzia este că alimentele ţinute la vedere reprezintă tentaţii care trebuie eliminate.
Foame în mijlocul nopţii?
Dietele care te privează de un consum adecvat de alimente şi tulburările somnului te fac să mănânci noaptea? Consumul de alimente în miez de noapte, indiferent cât de sănătoase ţi se par, sunt o cauză a acumulării de kilograme. Evită-l pe cât posibil, pentru că altfel te chinui degeaba cu o cură de slăbire.
Ai un obicei în a mânca seara în timp ce te uiţi la televizor, laptop sau telefon? Poate părea relaxant, dar acest lucru nu te va lăsa să fii concentrată şi să realizezi cantitatea de alimente pe care o ingerezi.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024