logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Președintele Klaus Iohannis, super-fit la vaccinare

          ianuarie 15, 2021

          O serie de molecule din fructe, ceai sau cacao ajută la scăderea hipertensiunii arteriale

          ianuarie 8, 2021

          Riscul cardiovascular la femei, puternic influențat de etapele vieții reproductive

          ianuarie 5, 2021

          Viitor sănătos, atât din punct de vedere fizic, cât și mental!

          decembrie 23, 2020
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Slăbește sănătos cu dieta Fix la Fix

          ianuarie 14, 2021
          Dieta Atkins, mananci bine, slabesti rapid

          Dieta Atkins: mănânci bine, slăbești rapid

          ianuarie 13, 2021

          Top cele mai bune diete în 2021

          ianuarie 11, 2021
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • alimente pe care sa le eviti in sarcina

          Alimente pe care să le eviți în sarcină

          ianuarie 11, 2021
          Consuma Graviola si bucura-te de beneficii antioxidante din plin

          Consumă Graviola și bucură-te de beneficii antioxidante din plin

          ianuarie 8, 2021

          Surse de vitamina C în sezonul rece

          decembrie 28, 2020
  • Povești de succes
        • Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019

          De la 93 la 78 de kilograme, prin voință și un regim simplu

          septembrie 30, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • 5 rețete simple fără gluten recomandate persoanelor celilace

          ianuarie 18, 2021

          Dieta Keto: 3 rețete pentru prânz și cină

          ianuarie 14, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Legătura dintre dietă și cancer, de la mit la realitate

          ianuarie 16, 2021

          (P) De ce este uleiul de pește aliatul sistemului imunitar și al funcționării optime a creierului?

          ianuarie 12, 2021

          Ghid complet de tehnici de remodelare corporală

          ianuarie 5, 2021
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exercitii cardio pentru acasa

          5 exerciții cardio pentru acasă

          ianuarie 6, 2021

          Cele mai bune brățări fitness din 2020

          decembrie 6, 2020

          Top 5 exerciții de slăbit acasă

          noiembrie 13, 2020
  • Psihologie
        • Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării

          noiembrie 20, 2020

          Află dacă suferi de ortorexie, obsesia pentru mâncarea sănătoasă

          noiembrie 18, 2020

          S.O.S. stres și anxietate: 4 exerciții de respirație de mare ajutor

          octombrie 31, 2020

          Cum să faci față atacurilor de panică. Ghid practic pentru înțelegerea și vindecarea celor mai epuizante forme de teamă

          octombrie 27, 2020
  • Vedete
        • Vedete care au slăbit
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • La 78 de ani, legendarul Paul McCartney se menține în formă

          decembrie 5, 2020

          Actrița Brooke Shields, super în formă la 55 de ani

          octombrie 14, 2020

          Halle Berry, în formă maximă la 54 de ani. Uite ce mănâncă și cum antrenează

          octombrie 2, 2020
  • Terapii alternative
        • Cea mai bună rețetă de socată

          octombrie 29, 2020

          S.O.S., alergii! Cele mai bune substanțe antihistaminice naturale

          octombrie 12, 2020

          Tot ce trebuie să știi despre valeriană

          septembrie 15, 2020

          5 uleiuri esențiale pentru calmarea emoțiilor negative

          aprilie 23, 2020
nutritie-sanatoasa

5 rețete vegane pentru cină

Ai multiple motive să începi să gătești și rețete vegane. În primul rând, rețetele vegane aduc varietate în meniu. Apoi, te pot scoate din impas ori de câte ori vrei să mănânci ceva mai ușor seara, dar nu mai idei. De asemenea, rețetele vegane te ajută să înțelegi mai bine curentul veganismului și poate chiar te vor încuraja să-l îmbrățișezi.

08.12.2020

Natalia Talmacec

762

Timp estimat de citire:

10 minute, 42 secunde

Ce este veganismul?

Părintele mișcării vegane este britanicul Donald Watson. În copilărie, acesta a petrecut mult timp la ferma unchiului său George, unde a asistat la masacrarea unui porc. Experiența l-a îngrozit și marcat pe viață, determinându-l să se gândească mult la soarta animalelor. Watson a devenit vegetarian în 1924 la vârsta de paisprezece ani, luând hotărârea de Anul Nou de a nu mai mânca niciodată carne. Aproximativ 18 ani mai târziu, el a renunțat și la consumul de produse lactate, după ce a ajuns la concluzia că nici producția lor nu este etică. Pentru a-și susține și propaga convingerile, el a fondat în 1944, alături de prietenul său Elsie Shrigley și alți 23 de membri, Societatea Vegană.

Atunci a fost inventat termenul „vegan”, care a fost apoi adoptat pentru identificarea noii organizații. În fapt, este o simplă prescurtare a cuvântului „vegetarian”, fiind format din primele trei și ultimele două litere ale acestuia.

Ce înseamnă să fii vegan?

Veganismul este mai mult decât un stil alimentar. Este o întreagă filosofie și un stil de viață, care exclude, pe cât posibil și practicabil, toate formele de exploatare și cruzime față de animale. Și asta fie că vorbim de mâncare, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de îngrijire sau în orice alt scop. Pe scurt, veganismul promovează dezvoltarea și utilizarea unor metode și produse care sunt atât în beneficiul oamenilor, cât și al animalelor și al mediului înconjurător.

În ceea ce privește alimentația, veganismul implică evitarea consumului de produse de origine animală. Așadar, a fi vegan înseamnă să nu mănânci carne, ouă, brânză și alte lactate, pește, fructe de mare, miere sau alte produse apicole și nici produse secundare: gelatină, cheag, untură, ulei de pește etc. De asemenea, înseamnă să nu porți haine, încălțăminte sau accesorii din piele sau blană naturală și nici să nu folosești produse cosmetice sau de îngrijire care au adus atingere drepturilor animalelor.

Care este diferența dintre vegan și vegetarian?

Este una foarte subtilă, dar în același timp semnificativă, chiar dacă, din punct de vedere alimentar, a fi vegan poate fi același lucru cu a fi strict vegetarian. Veganii au preferat să se distanțeze de „vegetarianism” și să se poziționeze separat, deoarece consideră termenul relativ vag. În timp, acesta a ajuns să înglobeze unele subcategorii, așa ca ovo-vegetarianismul (se acceptă consumul de ouă, dar nu și lactate), lacto-vegeterianismul (se consumă lactate, dar nu și ouă) sau lacto-ovo-vegetarianismul (se permite consumul și de ouă, și de lactate). Pe de altă parte, dacă ești vegetarian în adevăratul sens al cuvântului, dar porți pantofi din piele sau folosești o cremă testată pe animale nu mai ești vegan. Aici e diferența majoră dintre a fi vegan și vegetarian. Ține mai degrabă de viziunea de ansamblu asupra relației cu animalele și abordarea filosofică a acesteia.

Rețete pentru cină inspirate din bucătăria vegană

Dacă alimentația sănătoasă se numără printre prioritățile tale, nu ezita să faci o selecție de rețete vegane, pe care să o ai mereu la îndemână. Știi prea bine că nu sunt deloc rare momentele în care ajungi în pană de idei și lipsă de inspirație. Cu atât mai mult atunci când vine vorba de rețete pentru cină.

Ultima masă a zilei ridică adesea probleme în ceea ce privește opțiunile culinare. Și asta pentru că trebuie să răspundă mai multor criterii: să fie și sățioasă, plină de savoare, dar și mai săracă în calorii și ușor de digerat. Dacă nu vrei să te complici, deschide cartea de bucate la secțiunea „rețete vegane”. Pe lângă faptul că-ți îngustezi rapid orizontul de căutare, poți ști sigur că nu dai greș. Îți propunem în continuare câteva rețete vegane, pe care le poți trece fără rezerve la capitolul rețete pentru cină.

Rețeta 1: Cartof dulce umplut cu fasole roșie și guacamole

Ingrediente necesare pentru 4 porții:

  • 4 cartofi dulci
  • 2 avocado mare
  • 2 lingurițe de ulei de rapiță
  • 2 lime
  • 2 ardei iute roșu, tocat mărunt
  • 4 roșii, tocate mărunt
  • 2 cepe roșii mici, tocate mărunt
  • 800 g de fasole roșie fiartă sau la conservă, bine scursă
  • Câteva frunze de coriandru, tocate grosier
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare:

PASUL 1

Preîncălzește cuptorul la 220 °C / 200 °C cu ventilație. Unge cartofii dulci, apoi pune-i într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și dă-i la cuptor timp de aproximativ 45 de minute sau până când sunt bine copți.

PASUL 2

Între timp, zdrobește miezul de avocado într-un castron mic, stoarce sucul de lime peste, adaugă ardeiul iute, roșiile, ceapa, sare, piper și coriandrul.

PASUL 3

Taie cartofii pe jumătate și pune în crestătura creată fasole și guacamole. Se servește pe pat de saltă verde sau spanac, cu pene de lime și roșii cherry.

Rețeta 2: Conopidă la cuptor cu năut, curmale și fistic


Ingrediente necesare pentru 4 porții:

  • 250 g de inflorescențe de conopidă
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 lingurițe de coriandru măcinat
  • 2 lingurițe de chimen măcinat
  • 2 lingurițe de curcuma
  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 1 ardei roșu, tăiat cubulețe
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 50 g de curmale uscate, tocate grosier
  • 400 g de năut fiert sau la conservă, bine scurs
  • 2 pumni mari de frunze de coriandru, tocate mărunt
  • 250 g mix de cereale (quinoa, mei, hrișcă) fierte
  • 50 g de fistic decojit, nesărat, tocate grosier
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare:

PASUL 1

Preîncălzește cuptorul la 200 °C sau la 180 °C, dacă activezi și funcția de ventilație.

PASUL 2

Într-un castron, amestecă jumătate din cantitatea de ulei de măsline și jumătate din cea de condimente. Adaugă conopida și amestecă până când fiecare inflorescență este „scăldată” bine în uleiul condimentat. Pune conopida pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și dă-o la cuptor timp de 10 minute.

PASUL 3

Încălzește uleiul rămas într-o tigaie mare, antiaderentă și călește ceapa timp de 5 minute, apoi adăugă ardeiul roșu, usturoiul, curmalele și năutul și lasă să se gătească timp de 3-5 minute.

PASUL 4

Adăugă în tigaie condimentele rămase, inclusiv puțină sare și piper, cerealele fierte în prealabil, conopida coaptă și jumătate din frunzele de coriandru, apoi amestecă ușor până se combină toate ingredientele. Preparatul se servește cald, presărat deasupra cu fistic și frunze de coriandru.

Rețeta 3: Stroganoff de ciuperci

Ingrediente necesare pentru 4 porții:

  • 250 g de ciuperci (champignon brune sau hribi), tăiate în sferturi
  • 125 g de ciuperci shiitake, feliate grosier
  • 400 ml de supă de legume
  • 230 ml de lapte vegetal (migdale sau orez)
  • 120 g de smântână vegetală (de cocos sau de ovăz)
  • 2 linguri de ulei de măsline, plus 2 lingurițe
  • 10 g de cimbru proaspăt
  • 1 ceapă, tăiată în jumătăți de lună
  • 4 căței de usturoi, tocați grosier
  • 1 lingură de făină
  • 1 lingură sos de soia
  • 1 lingură de muștar Dijon
  • sare și piper, după gust

Pentru servire:

  • 300 g de orez brun fiert
  • 360 g de frunze de varză kale.

Mod de preparare:

PASUL 1

Într-o tigaie mare, pune la încins 1 lingură de ulei, la foc mediu-mare. Adăugă ciupercile într-un strat uniform și gătește-le, amestecând ocazional, timp de 8-10 minute până ce se rumenesc ușor. Adăugă jumătate din frunzele de cimbru, condimentează și gătește timp de 30 de secunde. Transferă ciupercile într-un castron; acoperă cu un capac și dă-le deoparte.

PASUL 2

În aceeași tigaie, pune 1 lingură de ulei și călește ceapa și usturoiul, la foc mic, timp de 8-10 minute sau până se înmoaie. Dacă ceapa începe să se prindă de tigaie, adăugă 1-2 linguri de supă de legume. Adăugă supa de legume și mărește flacăra.

PASUL 3

Separat, mixează într-un castronel laptele vegetal  cu făina, până când se omogenizează, apoi adăugă amestecul în tigaie. Fierbe timp de 10 minute, amestecând din când în când. Redu focul la minimum și încorporează smântâna vegetală, sosul de soia și muștarul. La final, adaugă trei  sferturi din ciuperci, sar și piper după gust. Ia preparatul de pe foc și lasă-l deoparte; sosul se va îngroșa ușor pe măsură ce se răcește.

PASUL 4

Între timp, gătește orezul.

PASUL 5

Preîncălzește cuptorul la 220 °C sau la 200 °C, dacă activezi și funcția de ventilație. Aranjează frunzele kale pe 2 tăvi de copt. Pulverizează câte 1 linguriță de ulei peste frunzele din fiecare tavă și amestecă. Coace-le timp de 10 minute, apoi întoarce-le și coace-le timp de alte 5-10 minute sau până când frunzele devin crocante pe margini.

PASUL 6

Împarte orezul pe 4 farfurii. Pune câte o lingură de sos, adaugă ciupercile rămase și presară cimbru deasupra. Se servește cu varză.

Rețeta 4: Chiftele de năut cu sos de roșii


Ingrediente necesare pentru 4 porții:

  • 800 g de năut fiert sau la conservă, drenat
  • 100 g de fulgi de ovăz
  • 600 ml de piure de roșii cu ceapă și usturoi
  • 6 linguri de ulei de rapiță
  • 2 cepe, tocate mărunt
  • 2 linguri de chimen măcinat
  • 20 g de frunze de coriandru
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare:

PASUL 1

Într-o tigaie, încălzește 2 linguri de ulei și călește ceapa timp de 4-5 minute sau până când capătă o nuanță aurie, adăugă chimenul și gătește, timp de încă 1 minut.

PASUL 2

Cu ajutorul unui blender sau al robotului de bucătărie, mixează bine năutul, fulgii de ovăz și coriandrul cu 2 linguri de ulei până ce obții o pastă omogenă. Condimentează și, cu mână umedă, formează 16 chiftele.

PASUL 3

Pune la încins uleiul rămas în tigaie și prăjește chiftelele până când capătă o crustă apetisantă. Pune-le într-un castron, acoperă-le cu capac și dă-le deoparte. Pune piureul de tomate în tigaie cu 150 ml apă și fierbe totul timp de 2 minute. Toarnă sosul de roșii peste chiftele. Preparatul se servește cald cu garnitură de păstăi, bulgur sau quinoa.

Rețeta 5: Spaghete Bolognese vegane

Ingrediente necesare pentru 4 porții:

  • 100 g ciuperci brune, tăiate cubulețe
  • 1 vânătă, tăiată cubulețe
  • 75 g de linte verde
  • 800 g de sos de roșii
  • 300 g de spaghete
  • 1 linguriță de ulei de măsline
  • 1 ceapă, tocată mărunt
  • 2 tije de țelină apio, tocate mărunt
  • 1 morcov mare, tăiat cubulețe
  • 160 ml de vin roșu
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 lingură de pastă de roșii
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • 2 lingurițe de oregano uscat
  • 1 cub de bulion vegetal organic
  • 1 lingură de sos de soia
  • 3 linguri de lapte de migdale
  • busuioc proaspăt, pentru ornat (opțional)
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare:

PASUL 1

Într-o tigaie mare, pune la încins uleiul, la foc mediu. Adăugă ceapa, țelina și morcovul și gătește, amestecând, timp de 10 minute. Toarnă vinul și lasă-l să se reducă timp de 2-3 minute, apoi adaugă usturoiul, piureul de roșii, oțetul și oregano și gătește totul timp de 1 minut.

PASUL 2

Adaugă ciupercile, vânăta, lintea, sosul de roșii, cubulețul de bulion și 200 ml apă. La primul clocot, redu flacăra la minimum, acoperă tigaia și lasă să fiarbă domol, amestecând din când în când, timp de 40-50 de minute sau până când sosul ajunge la consistența dorită.

PASUL 3

Între timp, gătește pastele, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. La final, când preparatul din tigaie e gata, încorporează sosul de soia și laptele de migdale. Pastele se servesc cu sos deasupra, ornate cu  frunze proaspete de busuioc.

Poftă bună!

Etichete:

alimentatie sanatoasa, digestie usoara, recomandat, retete cina, retete vegane, sanatate, veganism, vegetarianism

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Consumă Graviola și bucură-te de beneficii antioxidante din plin
Graviola este un fruct tropical care se bucură de popularitate datorită aromei unice și numeroase..

08.01.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Surse de vitamina C în sezonul rece

28.12.2020

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Citricele – asemănări și deosebiri

28.12.2020

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
(P) Sunt acizii Omega-3 sursă magică de sănătate? Iată ce boli țin, cu siguranță, deoparte!

22.12.2020

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Cum alcătuim un prânz sănătos: exemple și sfaturi de la medici

16.12.2020

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
5 rețete vegane pentru cină

08.12.2020

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
Care sunt cei mai periculoși 10 aditivi alimentari?

03.12.2020

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa



Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.07.2013
    306 1016043
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 332084
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 337807
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 284422
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 141872



Cu noi poți să ai silueta visată!

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Reviste Editorial Psihologie Sanatate

Recomandări din alte categorii

Slăbește sănătos cu dieta Fix la Fix
5 exerciții cardio pentru acasă
Președintele Klaus Iohannis, super-fit la vaccinare
Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării
Retete de sanatate de la Naturalis
5 rețete simple fără gluten recomandate persoanelor celilace
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon

Cu noi poți să ai silueta visată!

Copyright © Tonica Group 2021
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne