logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate

          martie 13, 2023

          Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

          februarie 16, 2023

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          februarie 14, 2023

          Studiu: ce legătură are greutatea cu Vitamina D

          februarie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect

          martie 20, 2023

          Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase

          martie 15, 2023

          Dieta keto, pro și contra

          martie 13, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • 7 semne ale lipsei de vitamina C

          martie 10, 2023

          Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli

          martie 9, 2023

          Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

          martie 9, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică

          martie 9, 2023

          Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?

          martie 8, 2023

          Cum ajutăm pancreasul cu probleme – dieta în pancreatita cronică

          martie 3, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023

          Exerciții fizice care te ajută să arzi un număr mare de calorii

          martie 7, 2023
  • Psihologie
        • Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

5 rețete vegane pentru cină

Ai multiple motive să începi să gătești și rețete vegane. În primul rând, rețetele vegane aduc varietate în meniu. Apoi, te pot scoate din impas ori de câte ori vrei să mănânci ceva mai ușor seara, dar nu mai idei. De asemenea, rețetele vegane te ajută să înțelegi mai bine curentul veganismului și poate chiar te vor încuraja să-l îmbrățișezi.

08.12.2020

Natalia Talmacec

1887

Timp estimat de citire:

10 minute, 42 secunde

Ce este veganismul?

Părintele mișcării vegane este britanicul Donald Watson. În copilărie, acesta a petrecut mult timp la ferma unchiului său George, unde a asistat la masacrarea unui porc. Experiența l-a îngrozit și marcat pe viață, determinându-l să se gândească mult la soarta animalelor. Watson a devenit vegetarian în 1924 la vârsta de paisprezece ani, luând hotărârea de Anul Nou de a nu mai mânca niciodată carne. Aproximativ 18 ani mai târziu, el a renunțat și la consumul de produse lactate, după ce a ajuns la concluzia că nici producția lor nu este etică. Pentru a-și susține și propaga convingerile, el a fondat în 1944, alături de prietenul său Elsie Shrigley și alți 23 de membri, Societatea Vegană.

Atunci a fost inventat termenul „vegan”, care a fost apoi adoptat pentru identificarea noii organizații. În fapt, este o simplă prescurtare a cuvântului „vegetarian”, fiind format din primele trei și ultimele două litere ale acestuia.

Ce înseamnă să fii vegan?

Veganismul este mai mult decât un stil alimentar. Este o întreagă filosofie și un stil de viață, care exclude, pe cât posibil și practicabil, toate formele de exploatare și cruzime față de animale. Și asta fie că vorbim de mâncare, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de îngrijire sau în orice alt scop. Pe scurt, veganismul promovează dezvoltarea și utilizarea unor metode și produse care sunt atât în beneficiul oamenilor, cât și al animalelor și al mediului înconjurător.

În ceea ce privește alimentația, veganismul implică evitarea consumului de produse de origine animală. Așadar, a fi vegan înseamnă să nu mănânci carne, ouă, brânză și alte lactate, pește, fructe de mare, miere sau alte produse apicole și nici produse secundare: gelatină, cheag, untură, ulei de pește etc. De asemenea, înseamnă să nu porți haine, încălțăminte sau accesorii din piele sau blană naturală și nici să nu folosești produse cosmetice sau de îngrijire care au adus atingere drepturilor animalelor.

Care este diferența dintre vegan și vegetarian?

Este una foarte subtilă, dar în același timp semnificativă, chiar dacă, din punct de vedere alimentar, a fi vegan poate fi același lucru cu a fi strict vegetarian. Veganii au preferat să se distanțeze de „vegetarianism” și să se poziționeze separat, deoarece consideră termenul relativ vag. În timp, acesta a ajuns să înglobeze unele subcategorii, așa ca ovo-vegetarianismul (se acceptă consumul de ouă, dar nu și lactate), lacto-vegeterianismul (se consumă lactate, dar nu și ouă) sau lacto-ovo-vegetarianismul (se permite consumul și de ouă, și de lactate). Pe de altă parte, dacă ești vegetarian în adevăratul sens al cuvântului, dar porți pantofi din piele sau folosești o cremă testată pe animale nu mai ești vegan. Aici e diferența majoră dintre a fi vegan și vegetarian. Ține mai degrabă de viziunea de ansamblu asupra relației cu animalele și abordarea filosofică a acesteia.

Rețete pentru cină inspirate din bucătăria vegană

Dacă alimentația sănătoasă se numără printre prioritățile tale, nu ezita să faci o selecție de rețete vegane, pe care să o ai mereu la îndemână. Știi prea bine că nu sunt deloc rare momentele în care ajungi în pană de idei și lipsă de inspirație. Cu atât mai mult atunci când vine vorba de rețete pentru cină.

Ultima masă a zilei ridică adesea probleme în ceea ce privește opțiunile culinare. Și asta pentru că trebuie să răspundă mai multor criterii: să fie și sățioasă, plină de savoare, dar și mai săracă în calorii și ușor de digerat. Dacă nu vrei să te complici, deschide cartea de bucate la secțiunea „rețete vegane”. Pe lângă faptul că-ți îngustezi rapid orizontul de căutare, poți ști sigur că nu dai greș. Îți propunem în continuare câteva rețete vegane, pe care le poți trece fără rezerve la capitolul rețete pentru cină.

Rețeta 1: Cartof dulce umplut cu fasole roșie și guacamole


Ingrediente necesare pentru 4 porții:

  • 4 cartofi dulci
  • 2 avocado mare
  • 2 lingurițe de ulei de rapiță
  • 2 lime
  • 2 ardei iute roșu, tocat mărunt
  • 4 roșii, tocate mărunt
  • 2 cepe roșii mici, tocate mărunt
  • 800 g de fasole roșie fiartă sau la conservă, bine scursă
  • Câteva frunze de coriandru, tocate grosier
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare:

PASUL 1

Preîncălzește cuptorul la 220 °C / 200 °C cu ventilație. Unge cartofii dulci, apoi pune-i într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și dă-i la cuptor timp de aproximativ 45 de minute sau până când sunt bine copți.

PASUL 2

Între timp, zdrobește miezul de avocado într-un castron mic, stoarce sucul de lime peste, adaugă ardeiul iute, roșiile, ceapa, sare, piper și coriandrul.

PASUL 3

Taie cartofii pe jumătate și pune în crestătura creată fasole și guacamole. Se servește pe pat de saltă verde sau spanac, cu pene de lime și roșii cherry.

Rețeta 2: Conopidă la cuptor cu năut, curmale și fistic


Ingrediente necesare pentru 4 porții:

  • 250 g de inflorescențe de conopidă
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 lingurițe de coriandru măcinat
  • 2 lingurițe de chimen măcinat
  • 2 lingurițe de curcuma
  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 1 ardei roșu, tăiat cubulețe
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 50 g de curmale uscate, tocate grosier
  • 400 g de năut fiert sau la conservă, bine scurs
  • 2 pumni mari de frunze de coriandru, tocate mărunt
  • 250 g mix de cereale (quinoa, mei, hrișcă) fierte
  • 50 g de fistic decojit, nesărat, tocate grosier
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare:

PASUL 1

Preîncălzește cuptorul la 200 °C sau la 180 °C, dacă activezi și funcția de ventilație.

PASUL 2

Într-un castron, amestecă jumătate din cantitatea de ulei de măsline și jumătate din cea de condimente. Adaugă conopida și amestecă până când fiecare inflorescență este „scăldată” bine în uleiul condimentat. Pune conopida pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și dă-o la cuptor timp de 10 minute.

PASUL 3

Încălzește uleiul rămas într-o tigaie mare, antiaderentă și călește ceapa timp de 5 minute, apoi adăugă ardeiul roșu, usturoiul, curmalele și năutul și lasă să se gătească timp de 3-5 minute.

PASUL 4

Adăugă în tigaie condimentele rămase, inclusiv puțină sare și piper, cerealele fierte în prealabil, conopida coaptă și jumătate din frunzele de coriandru, apoi amestecă ușor până se combină toate ingredientele. Preparatul se servește cald, presărat deasupra cu fistic și frunze de coriandru.

Rețeta 3: Stroganoff de ciuperci

Ingrediente necesare pentru 4 porții:

  • 250 g de ciuperci (champignon brune sau hribi), tăiate în sferturi
  • 125 g de ciuperci shiitake, feliate grosier
  • 400 ml de supă de legume
  • 230 ml de lapte vegetal (migdale sau orez)
  • 120 g de smântână vegetală (de cocos sau de ovăz)
  • 2 linguri de ulei de măsline, plus 2 lingurițe
  • 10 g de cimbru proaspăt
  • 1 ceapă, tăiată în jumătăți de lună
  • 4 căței de usturoi, tocați grosier
  • 1 lingură de făină
  • 1 lingură sos de soia
  • 1 lingură de muștar Dijon
  • sare și piper, după gust

Pentru servire:

  • 300 g de orez brun fiert
  • 360 g de frunze de varză kale.

Mod de preparare:

PASUL 1

Într-o tigaie mare, pune la încins 1 lingură de ulei, la foc mediu-mare. Adăugă ciupercile într-un strat uniform și gătește-le, amestecând ocazional, timp de 8-10 minute până ce se rumenesc ușor. Adăugă jumătate din frunzele de cimbru, condimentează și gătește timp de 30 de secunde. Transferă ciupercile într-un castron; acoperă cu un capac și dă-le deoparte.

PASUL 2

În aceeași tigaie, pune 1 lingură de ulei și călește ceapa și usturoiul, la foc mic, timp de 8-10 minute sau până se înmoaie. Dacă ceapa începe să se prindă de tigaie, adăugă 1-2 linguri de supă de legume. Adăugă supa de legume și mărește flacăra.

PASUL 3

Separat, mixează într-un castronel laptele vegetal  cu făina, până când se omogenizează, apoi adăugă amestecul în tigaie. Fierbe timp de 10 minute, amestecând din când în când. Redu focul la minimum și încorporează smântâna vegetală, sosul de soia și muștarul. La final, adaugă trei  sferturi din ciuperci, sar și piper după gust. Ia preparatul de pe foc și lasă-l deoparte; sosul se va îngroșa ușor pe măsură ce se răcește.

PASUL 4

Între timp, gătește orezul.

PASUL 5

Preîncălzește cuptorul la 220 °C sau la 200 °C, dacă activezi și funcția de ventilație. Aranjează frunzele kale pe 2 tăvi de copt. Pulverizează câte 1 linguriță de ulei peste frunzele din fiecare tavă și amestecă. Coace-le timp de 10 minute, apoi întoarce-le și coace-le timp de alte 5-10 minute sau până când frunzele devin crocante pe margini.

PASUL 6

Împarte orezul pe 4 farfurii. Pune câte o lingură de sos, adaugă ciupercile rămase și presară cimbru deasupra. Se servește cu varză.

Rețeta 4: Chiftele de năut cu sos de roșii


Ingrediente necesare pentru 4 porții:

  • 800 g de năut fiert sau la conservă, drenat
  • 100 g de fulgi de ovăz
  • 600 ml de piure de roșii cu ceapă și usturoi
  • 6 linguri de ulei de rapiță
  • 2 cepe, tocate mărunt
  • 2 linguri de chimen măcinat
  • 20 g de frunze de coriandru
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare:

PASUL 1

Într-o tigaie, încălzește 2 linguri de ulei și călește ceapa timp de 4-5 minute sau până când capătă o nuanță aurie, adăugă chimenul și gătește, timp de încă 1 minut.

PASUL 2

Cu ajutorul unui blender sau al robotului de bucătărie, mixează bine năutul, fulgii de ovăz și coriandrul cu 2 linguri de ulei până ce obții o pastă omogenă. Condimentează și, cu mână umedă, formează 16 chiftele.

PASUL 3

Pune la încins uleiul rămas în tigaie și prăjește chiftelele până când capătă o crustă apetisantă. Pune-le într-un castron, acoperă-le cu capac și dă-le deoparte. Pune piureul de tomate în tigaie cu 150 ml apă și fierbe totul timp de 2 minute. Toarnă sosul de roșii peste chiftele. Preparatul se servește cald cu garnitură de păstăi, bulgur sau quinoa.

Rețeta 5: Spaghete Bolognese vegane

Ingrediente necesare pentru 4 porții:

  • 100 g ciuperci brune, tăiate cubulețe
  • 1 vânătă, tăiată cubulețe
  • 75 g de linte verde
  • 800 g de sos de roșii
  • 300 g de spaghete
  • 1 linguriță de ulei de măsline
  • 1 ceapă, tocată mărunt
  • 2 tije de țelină apio, tocate mărunt
  • 1 morcov mare, tăiat cubulețe
  • 160 ml de vin roșu
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 lingură de pastă de roșii
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • 2 lingurițe de oregano uscat
  • 1 cub de bulion vegetal organic
  • 1 lingură de sos de soia
  • 3 linguri de lapte de migdale
  • busuioc proaspăt, pentru ornat (opțional)
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare:

PASUL 1

Într-o tigaie mare, pune la încins uleiul, la foc mediu. Adăugă ceapa, țelina și morcovul și gătește, amestecând, timp de 10 minute. Toarnă vinul și lasă-l să se reducă timp de 2-3 minute, apoi adaugă usturoiul, piureul de roșii, oțetul și oregano și gătește totul timp de 1 minut.

PASUL 2

Adaugă ciupercile, vânăta, lintea, sosul de roșii, cubulețul de bulion și 200 ml apă. La primul clocot, redu flacăra la minimum, acoperă tigaia și lasă să fiarbă domol, amestecând din când în când, timp de 40-50 de minute sau până când sosul ajunge la consistența dorită.

PASUL 3

Între timp, gătește pastele, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. La final, când preparatul din tigaie e gata, încorporează sosul de soia și laptele de migdale. Pastele se servesc cu sos deasupra, ornate cu  frunze proaspete de busuioc.

Poftă bună!

Etichete:

alimentatie sanatoasa, digestie usoara, recomandat, retete cina, retete vegane, sanatate, veganism, vegetarianism

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte… acest lucru e doar un dezidera..

09.03.2023

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

09.03.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Fructele și legumele violete te protejează de o afecțiune cronică gravă

08.03.2023

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Cele mai importante vitamine - funcții în organism și surse alimentare

07.03.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Cele mai importante 10 minerale - funcțiile lor în organism, surse alimentare

06.03.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Lista alimentelor bogate în vitamina C și zinc

17.02.2023

Cristea Bettina
nutritie sanatoasa
Cât de rele sunt glucidele „rele”?

10.02.2023

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1031157
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 345161
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348127
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 294432
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 159986

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Reviste Retete Sport Vedete

Recomandări din alte categorii

Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi
Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect
Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne