5 moduri simple prin care poti depista ca uleiul de masline e contrafacut
Uleiul de masline este un produs recomandat de o multime de doctori si nutritionisti pentru proprietatile pe care le are. Acest ulei are un nivel crescut de grasimi mononesaturate, in special acid oleic ( intre 55-88% din constitutia uleiului). Alte elemente continute in ulei sunt acizi saturati si antioxidanti, precum vitamina E si polifenol.
27.05.2019
Timp estimat de citire:
3 minute, 26 secundeOrice masa sanatoasa ar trebui sa includa uleiul de masline in diferite preparate si salate in locul uleiului de floarea-soarelui. Tocmai din acest considerent insa, multi comercianti incearca sa ofere clientilor un ulei de masline contrafacut care poate mai mult sa dauneze decat sa ajute organismul. Dincolo de pret, cum poti sa iti dai seama daca uleiul de masline extravirgin este exact ceea ce trebuie?
Uleiul de masline – si practicile industriale neloiale
Exista o practica printre anumiti producatori sa dilueze uleiul de masline cu ulei de floarea-soarelui, ulei de soia sau rapita. Cei care fac asta cred ca oamenii mai putin experimentati nu pot sa-si dea seama ca sunt inselati. Mai grav este atunci cand combina ulei de masline din prima presa cu unul folosit, ranced.
Inselaciunea a functionat intrucat consumatorii nu stiau cum sa deosebeasca un ulei de calitate superioara de unul de slaba calitate. Larry Olmsted, autorul cartii “Alimente reale, alimente false” ofera cateva insight-uri utile pentru consumatori atunci cand fac alegeri de produse. Potrivit unui studiu realizat de catre Universitatea din California, 69% din uleiul de masline etichetat drept extravirgin nu ofera standardele de calitate enuntate pe eticheta.
Cele 5 sfaturi utile
#1. Niciodata sa nu cumparati o sticla de ulei de masline pe ca nu apare mentiunea “extra-virgin”
“Intr-adevar, numai prezenta respectivei fraze nu reprezinta o garantie, dar fara aceasta mentiune puteti sa fiti sigur ca produsul pe care doriti sa-l cumparati este de o calitate inferioara”, spune Olmsted.
#2. Cautati pe eticheta o data exacta de recoltare sau o regiune de recoltare cat mai bine definita geografic.
Ca si la sticlele de vin, si producatorii de ulei de masline care respecta anumite standarde ar trebui sa treaca pe eticheta anul in care au facut recoltarea fructelor si regiunea unde s-a facut recoltarea si procesarea. “În mod obisnuit, numai uleiurile mai bune vor avea aceste informatii utile. Daca pe o eticheta intalnim numele producatorului sau a proprietarului sau varietatea maslinelor folosite, este foarte probabil sa fie autentica. In plus, daca vedeti mentionat si nivelul de aciditate, precum la anumite branduri de cafea este un semn grozav. In mod normal, numai producatorii de inalta calitate fac aceasta listare detaliata” declara Olmsted. Un ulei excelent va avea un nivel de aciditate de 0,2% sau mai mic.
# 3: Ignorati formularile de marketing ieftin de tip cea mai buna presa si data de imbuteliere
Formularile seci, de tip “cea mai buna presa”, “cel mai bun soi”, fara sa se precizeze date tehnice nu inseamna nimic. Mai mult, data de imbuteliere nu inseamna nimic si poate fi aleasa arbitrar, fara niciun corespondent legat de standarde legale. “Respectivul ulei ar fi putut sa stea intr-un rezervor metalic in soare timp de un an si sa fie imbuteliat ulterior”, a explicat Olmsted.
# 4: Cautati un sigiliu de certificare
In special, denumirea de origine protejata a Uniunii Europene sau sigiliul certificat “COOC Certified Virgin” din partea Consiliului California pentru ulei de masline pentru uleiurile fabricate în California. Practic vorbim de o holograma ca si la sticlele de vin de calitate sau alte produse care nu poate fi falsificata.
# 5. Testul simturilor
Daca sticla de ulei de masline este opaca si nu va puteti da seama de calitatea continutului, cand ajungeti acasa puneti o mostra intr-un pahar translucid si observati culoarea. Daca are o culoare verde cu diferite inflexiuni si bule, inseamna ca e un amestec de mai multe uleiuri. Daca e prea inchis la culoare si are depuneri inseamna ca e ranced.
“Un ulei de masline contrafacut poate avea un gust ranced si un miros apasat, neplacut precum uleiul ars lasat la racit. Un ulei de masline autentic, trebuie sa aiba o culoare verde curata, sa miroase fresh, sa aiba o stralucire, iar la gust sa simti note de piper sau iarba sau o combinatie intre aceste doua senzatii.”, mai spune Olmsted.
Sursa: epicurious.com
De ce să mâncăm gutui
27.11.2024