Vrei să devii vegetarian? Evită aceste erori!
Dacă ai ajuns într-un punct al vieții tale în care simți că trebuie să faci mai mult pentru sănătatea ta, dar și a planetei, luarea în considerare a vegetarianismului reprezintă un pas firesc. Comunitatea științifică are destule dovezi că acesta servește cu succes ambelor cauze.
11.10.2019
2837


Timp estimat de citire:
2 minute, 30 secundeRenunțarea la consumul de carne câștigă an de an tot mai mulți adepți în lumea întreagă, transformându-se într-un adevărat curent în materie de alimentație și stil de viață. Oamenii aderă la acesta, în general, din motive legate de sănătate: fie vor să slăbească, fie au probleme cu colesterolul și speră astfel să-și îmbunătățească profilul lipidic sau, pur și simplu, ca să-și reducă nivelul inflamației în corp și, pe cale de consecință, riscul de dezvoltare a unor afecțiuni cronice. Ei bine, acestor obiective, de altfel perfect realizabile și susținute în repetate rânduri prin studii și analize medicale, li se mai adaugă o motivație importantă: scăderea amprentei de carbon și salvarea viitorului Terrei. Indiferent de resorturile care s-au activat și argumentele care te-au convins să intri în rândul vegetarienilor, trebuie să știi că această schimbare de macaz nu e lipsită de capcane. Mai jos este o listă cu greșelile pe care le comite majoritatea celor care se îndreaptă pe această cale.
Lipsa informării
Înainte de a te lansa în această nouă experiență, este esențial să dedici un timp special învățării și pregătirilor. Ai mare grijă însă de unde îți iei informațiile! Nu te apuca să citești cine știe ce site-uri sau bloguri, pentru că riști să ajungi unde nu trebuie. Unii promotori ai acestui stil alimentar propun o filozofie a absolutului și a extremelor. Or, tocmai această abordare este cea care duce la rezultate catastrofale.
Sfat: Consultă un medic nutriționist sau dietetician și pune-i toate întrebările care te frământă. Acesta îți va da toate detaliile și-ți va explica la ce ar trebui să te aștepți, ceea ce-ți va face tranziția de la alimentația obișnuita la cea vegetariană mult mai ușoară.
Comportamentul ezitant
Schimbarea radicală a dietei reprezintă un pas decisiv și, totodată, dificil. Vegetarianismul îți va influența viața sub toate aspectele ei, inclusiv relațiile sociale, primele vizate fiind cele cu familia și prietenii. Dacă nu ești suficient de pregătit mental pentru acest tip de provocări, demersul e ca și sortit eșecului.
Sfat: A deveni vegetarian este un proiect de viață, cu multe implicații și consecințe. Analizează-le, evaluează-le, fă-ți calcule și fii sigur că asta își dorești.
Cel puțin la început, până înveți cum să-ți planifici corect dieta, fă-ți periodic analize pentru a te asigura că nu duci lipsă de ceva. Ajustează apoi meniul în funcție de rezultate.

Ciupercile pleurotus - beneficii și rețete
15.05.2023